ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επικίνδυνα τεταμένη ατμόσφαιρα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κορυφώνεται η ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη δύο κτιρίων από Εβραίους εποίκους στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ. Η αγανάκτηση των Παλαιστινίων έχει αρχίσει να ξεχειλίζει, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ολιγωρεί στην εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν, χτες το απόγευμα, με άνδρες του ισραηλινού στρατού στα όρια της περιοχής Ρας αλ Αμούντ, με αποτέλεσμα 6 διαδηλωτές να συλληφθούν και 5 να τραυματιστούν.Μετά από αρκετή ώρα συγκρούσεων στο πλευρό των Παλαιστινίων διαδηλωτών τάχθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί ειρηνιστές της οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", με κύριο σύνθημά τους: "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκοτωθούμε χάρη στους εποίκους". Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαδηλωτές απωθήθηκαν από τον προστατευτικό κλοιό των Ισραηλινών στρατιωτών και τελικά κατασκήνωσαν στην είσοδο της περιοχής Ρας αλ Αμούντ.

Πίσω από τις γραμμές του ισραηλινού στρατού οι 11 Εβραίοι έποικοι που έχουν νοικιάσει τα δύο κτίρια ιδιοκτησίας του Αμερικανοεβραίου Ιρβινγκ Μόσκοβιτς δήλωναν αποφασισμένοι να παραμείνουν "στα σπίτια τους" και φρόντισαν να αναρτήσουν στην είσοδο των κτιρίων μια πινακίδα που λακωνικά τονίζει ότι "η Ιερουσαλήμ είναι δική μας". Οι έποικοι υποδέχτηκαν με τιμές τον Μόσκοβιτς, χτες το απόγευμα, ο οποίος υπογράμμισε προς τους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους ότι "καμία μετακίνηση δεν πρόκειται να γίνει γιατί εδώ είναι το σπίτι μας".

Ο Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πρότεινε να αποχωρήσουν ήρεμα οι 11 έποικοι, να μετακομίσουν στα κτίρια 10 Εβραίοι σπουδαστές που θα αναλάβουν τη συντήρηση των κτιρίων και μέσα στους ερχόμενους 3-4 μήνες οι έποικοι να επιστρέψουν, αφού προηγουμένως η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει αναγνωρίσει επισήμως το δικαίωμά τους να κατοικούν στη συγκεκριμένη περιοχή.Ο Μόσκοβιτς απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Νετανιάχου και, αγνοώντας τις επισημάνσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων ασφαλείας ότι η ενέργεια της κατάληψης πυροδοτεί επικίνδυνες αντιδράσεις, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να εκδώσει απόφαση που απαγορεύει τον ισραηλινό στρατό να απομακρύνει τους εποίκους διά της βίας.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ προειδοποίησε ότι αν δεν αποχωρήσουν οι έποικοι εντός 24 ωρών, "οι αντιδράσεις θα είναι πολύ πολύ αρνητικές". Οπως έγινε γνωστό, οι Παλαιστίνιοι οργανώνουν μεγάλες διαδηλώσεις τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, οι στενοί σύμβουλοί του σε θέματα ασφαλείας υπογραμμίζουν ότι η κατάληψη των κτιρίων στο Ρας αλ Αμούντ προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα καταλήξουν σε νέες συγκρούσεις και αιματοχυσίες με απρόβλεπτες συνέπειες στις σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά και στην πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε ριζικές κινήσεις, π. χ. βίαιη εκδίωξη των εποίκων, καθώς κάτι τέτοιο θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους που απειλούν να "ρίξουν" την κυβέρνηση.

ΒΟΣΝΙΑ
11 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου του ΟΗΕ

Μεταξύ των θυμάτων και ο Γερμανός Γκερντ Βάγκνερ, αναπληρωτής του Κάρλος Βέστεντορπ, απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τουλάχιστον 11 άτομα από τα 16 που επέβαιναν σε ελικόπτερο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν χτες, όταν αυτό κατέπεσε σε λοφώδη περιοχή της Κεντρικής Βοσνίας. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 55χρονος Γερμανός Γκερντ Βάγκνερ, αναπληρωτής του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ, αλλά και άλλοι ανώτεροι διπλωμάτες γερμανικής, βρετανικής και αμερικανικής εθνικότητας.

Το ελικόπτερο, τύπου Μi8, με 12 επιβάτες και τετραμελές ουκρανικό πλήρωμα, κατέπεσε κοντά στο Μπουγκόζνο της Κεντρικής Βοσνίας, περίπου 20 χλμ βορειοδυτικά του Σαράγεβο, απ' όπου απογειώθηκε κατά τις 9.15 χτες το πρωί με προορισμό το Μπρσκο της Βορειοανατολικής Βοσνίας.

Σύμφωνα με έναν από τους τέσσερις τραυματίες - επιζώντες του δυστυχήματος (που όλοι έτυχε να ανήκουν στο πλήρωμα), το ελικόπτερο υπερίπταντο σε καιρικές συνθήκες "πυκνής ομίχλης". Ωστόσο, τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου παραμένουν άγνωστα. Σχετικές έρευνες διενεργούν ήδη αποστολές που κατέφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος, επιβαίνοντας σε ένα ελικόπτερο του ΟΗΕ και δύο του ΝΑΤΟ...

Το χτεσινό δυστύχημα στην Κεντρική Βοσνία θεωρείται πως είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα με θύματα ανώτατους διπλωμάτες από τις 3 Απρίλη του 1996, οπότε κατέπεσε αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ρον Μπράουν και άλλους 34 επιχειρηματίες και Αμερικανούς αξιωματούχους λίγα χιλιόμετρα έξω από το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ.

Μορατόριουμ για ένα 24ωρο σε εκπαιδευτικές πτήσεις των ΗΠΑ

Εντολή για 24ωρη διακοπή όλων των αμερικανικών στρατιωτικών εκπαιδευτικών πτήσεων έδωσε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Αφορμή γι' αυτή την απόφαση αποτέλεσε η - μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες - συντριβή πέντε στρατιωτικών αεροπορικών σκαφών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες επιχειρησιακές πτήσεις, όπως αυτές πάνω από το Ιράκ.

Ρατσιστικές στειρώσεις και στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ.-

Τα σκάνδαλα ρατσιστικής στείρωσης που ξέσπασαν πρόσφατα στη Σκανδιναβία φαίνεται πως δεν αποφεύγονται στην περίπτωση και της Απω Ανατολής...

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ιαπωνίας αποκάλυψε χτες πως ακουσίως στειρώθηκαν με κυβερνητικές αποφάσεις την περίοδο 1949-1995 περισσότερες από 16.500 γυναίκες, είτε γιατί ήταν διανοητικά καθυστερημένες ή γιατί έπασχαν από ΕΪΤΖ και κληρονομικές ασθένειες (όπως Χάνσεν)!

"Ολες οι περιπτώσεις στείρωσης αφορούν ανθρώπους ανήμπορους να αντιδράσουν και να "ακουστούν"", δήλωσε ο Τομόκο Κιτατζίμα, επιθεωρητής του Τμήματος Μητρικής και Παιδικής Υγείας του υπουργείου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο δε διατίθεται να καταβάλει οιαδήποτε αποζημίωση στα θύματα αυτής της ρατσιστικής πολιτικής. Επειδή, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει ακούσιες στειρώσεις τουλάχιστον μέσα στην περίοδο των τελευταίων 46 χρόνων! Το 1948, η Ιαπωνία νομιμοποίησε τη στείρωση ως μέσο, όπως υποστήριξε, για τη "βελτίωση" του ανθρώπινου είδους στο όνομα του ελέγχου κληρονομικών ασθενειών. Ο νόμος, που ανακλήθηκε μόλις πέρσι, επέτρεπε σε γιατρούς να στειρώνουν άτομα με διανοητικές ή φυσικές αναπηρίες, αλλά και όταν αυτά έπασχαν από κληρονομικές ασθένειες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και κατόπιν εγκρίσεως από επιτροπές που διορίζονταν από τις τοπικές αρχές.

Οι χτεσινές αποκαλύψεις, που ουσιαστικά "θάφτηκαν" από όλα τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας της Ιαπωνίας, εμφανίζονται μετά το προχτεσινό αίτημα 17 ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαίτησαν από το υπουργείο Υγείας να διενεργήσει έρευνες για περιπτώσεις που αφορούν την ακούσια στείρωση ανθρώπων. Μέλη των παραπάνω οργανώσεων κατήγγειλαν χτες πως αρκετές από τις 16.500 γυναίκες - θύματα αυτής της ρατσιστικής πολιτικής επιχείρησαν να αντιδράσουν στη στείρωση, στειρώθηκαν αφού ναρκώθηκαν! Οπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στο Τόκιο, το υπουργείο Υγείας αξιώθηκε να απαντήσει χτες στο πολύχρονο αίτημα των 17 οργανώσεων κυρίως εξαιτίας του ανάλογου σκανδάλου που ξέσπασε πρόσφατα στην Ευρώπη...

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Ουαλία στα βήματα της Σκοτίας;

ΚΑΡΝΤΙΦ .-

Εφτασε η σειρά της Ουαλίας να είναι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, και όλοι ευελπιστούν, με πρώτο τον Μπλερ, να ακολουθήσει το παράδειγμα "αυτονόμησης" της Σκοτίας.

Οσον αφορά τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό, μπορεί οι σφυγμομετρήσεις να είναι αμφίσημες και να προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα, αν είναι θετικό, θα είναι με μικρή διαφορά, ο Μπλερ όμως φαίνεται σίγουρος για τη θετική του έκβαση. "Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο κόσμος θα ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της αλλαγής, είμαι πεπεισμένος", δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Ντίσαϊντ της Βόρειας Ουαλίας στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί υπέρ του "ναι", προσθέτοντας "ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αίσθημα υπέρ του εκσυγχρονισμού". Η τελευταία σφυγμομέτρηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις δύο μέρες πριν, φέρνει τους οπαδούς της αυτονομίας να προηγούνται κατά 8%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 34%. Το 37% των Ουαλών υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός τοπικού κοινοβουλίου, το οποίο θα έχει πολύ λιγότερες εξουσίες από εκείνες που θα μεταβιβαστούν στο μελλοντικό κοινοβούλιο της Σκοτίας, και 29% είναι αντίθετοι, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο HTV.

Αν τελικά ο πρωθυπουργός φανεί "προφητικός" για άλλη μια φορά δύο πολύ σημαντικά βήματα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα έχουν πραγματοποιηθεί. Μαζί με τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του βορειοϊρλανδικού και την επανεξέταση του καθεστώτος της μοναρχίας θέτουν τα θεμέλια της δημιουργίας ενός ευκίνητου και ευκολοδιαχείριστου κράτους, που είναι και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης των "Νέων Εργατικών".

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προσωρινή "ανακωχή"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Παράταση της αγωνίας και της αμφιβολίας στις διαπραγματεύσεις για το Βορειοϊρλανδικό, καθώς όλες οι επίσημες διαβουλεύσεις πάγωσαν και αναβλήθηκαν για την ερχόμενη Δευτέρα, αφού οι ενωτικοί προτεστάντες έκαναν ένα πρώτο βήμα για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία.

Οπως ανακοινώθηκε από τους υπευθύνους της διαπραγματευτικής ομάδας, οι επόμενες μέρες θα αφιερωθούν σε διμερείς διαβουλεύσεις, ενώ η επόμενη ολομέλεια των συνομιλιών προβλέπεται για την ερχόμενη Δευτέρα. Η χτεσινή είσοδος στο φόρουμ των διαπραγματεύσεων τριών ενωτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το σημαντικότερο, το UUP, του Ντέιβιντ Τριμπλ, για διμερείς συναντήσεις, χαιρετίστηκε από όλα τα μέρη ως μια πρώτη πρόοδος στη διαδικασία.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας ελπίζουν να πετύχουν τελικά τη συμμετοχή όλων των βορειοϊρλανδικών - προτεσταντικών και καθολικών - κομμάτων στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της επαρχίας. Οι ενωτικοί, βέβαια, εξακολουθούν να εμφανίζονται αδιάλλακτοι και αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με το Σιν Φέιν, την πολιτική πτέρυγα του IRA, για το οποίο έχουν ζητήσει να αποκλειστεί από τις συνομιλίες.

Για άλλη μια φορά, τα "γνώριμα" επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ