Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
11 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου του ΟΗΕ

Μεταξύ των θυμάτων και ο Γερμανός Γκερντ Βάγκνερ, αναπληρωτής του Κάρλος Βέστεντορπ, απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τουλάχιστον 11 άτομα από τα 16 που επέβαιναν σε ελικόπτερο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν χτες, όταν αυτό κατέπεσε σε λοφώδη περιοχή της Κεντρικής Βοσνίας. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 55χρονος Γερμανός Γκερντ Βάγκνερ, αναπληρωτής του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ, αλλά και άλλοι ανώτεροι διπλωμάτες γερμανικής, βρετανικής και αμερικανικής εθνικότητας.

Το ελικόπτερο, τύπου Μi8, με 12 επιβάτες και τετραμελές ουκρανικό πλήρωμα, κατέπεσε κοντά στο Μπουγκόζνο της Κεντρικής Βοσνίας, περίπου 20 χλμ βορειοδυτικά του Σαράγεβο, απ' όπου απογειώθηκε κατά τις 9.15 χτες το πρωί με προορισμό το Μπρσκο της Βορειοανατολικής Βοσνίας.

Σύμφωνα με έναν από τους τέσσερις τραυματίες - επιζώντες του δυστυχήματος (που όλοι έτυχε να ανήκουν στο πλήρωμα), το ελικόπτερο υπερίπταντο σε καιρικές συνθήκες "πυκνής ομίχλης". Ωστόσο, τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου παραμένουν άγνωστα. Σχετικές έρευνες διενεργούν ήδη αποστολές που κατέφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος, επιβαίνοντας σε ένα ελικόπτερο του ΟΗΕ και δύο του ΝΑΤΟ...

Το χτεσινό δυστύχημα στην Κεντρική Βοσνία θεωρείται πως είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα με θύματα ανώτατους διπλωμάτες από τις 3 Απρίλη του 1996, οπότε κατέπεσε αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ρον Μπράουν και άλλους 34 επιχειρηματίες και Αμερικανούς αξιωματούχους λίγα χιλιόμετρα έξω από το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ.

Μορατόριουμ για ένα 24ωρο σε εκπαιδευτικές πτήσεις των ΗΠΑ

Εντολή για 24ωρη διακοπή όλων των αμερικανικών στρατιωτικών εκπαιδευτικών πτήσεων έδωσε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Αφορμή γι' αυτή την απόφαση αποτέλεσε η - μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες - συντριβή πέντε στρατιωτικών αεροπορικών σκαφών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες επιχειρησιακές πτήσεις, όπως αυτές πάνω από το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ