ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προετοιμασίες εκκαθάρισης

Από δω το 'φερνε, από κει το πήγαινε, καθαρά δεν το έλεγε, αλλά όλοι κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται. Για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο λόγος και την προχτεσινή του συνέντευξη, όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στο νέο μητρώο των ναυτικών. Αυτό που όλοι κατάλαβαν είναι ότι η προετοιμασία του νέου μητρώου θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για ένα γερό ξεκαθάρισμά του.

Μέχρι και τα εξής φοβερά είπε ο υπουργός, για να κάνει κατανοητή αυτή τη δήθεν αναγκαιότητα: Πολλοί ναυτεργάτες, υποστήριξε, πιάνουν δουλιά και την εγκαταλείπουν όποτε θέλουν, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη φουλ σεζόν. Οταν, όμως, έγινε από δημοσιογράφο η παρατήρηση ότι αυτό δε χαρακτηρίζει γενικά τους ναυτεργάτες, ο υπουργός απάντησε ότι στην ποντοπόρο ναυτιλία συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Η απάντηση του ναυτιλιακού συντάκτη ήταν αποστομωτική: "Μα στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν υπάρχουν πλέον Ελληνες ναυτεργάτες"! Και η απάντηση του υπουργού: "Ναι, σ' αυτό έχετε κάποιο δίκιο, αλλά τέλος πάντων μιλάω γι' αυτούς που υπάρχουν"!

Δεν περνά η δημαγωγία

Ολα τα είδε και τα περιέγραψε με μελανά χρώματα. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΝΔ, που επισκέφθηκε χτες το 19ο Γυμνάσιο - Λύκειο, στην Αγίου Μελετίου, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα του σχολείου. Στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια απαρίθμησε αρκετά από αυτά (κακή υλικοτεχνική υποδομή, απαράδεκτα κτίρια, διπλές βάρδιες, αφύλακτα σχολεία, ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία).

Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της δημαγωγίας και του "λαϊκισμού των διαπιστώσεων". Συνεπής, όμως, στην τακτική της συναινετικής αντιπολίτευσης και της στήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης Σημίτη, για το μόνο που βρήκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ήταν ότι καθυστέρησε να εξαγγείλει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμισή της, με αποτέλεσμα να προκαλεί "αναστάτωση" στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Καμία κριτική επί της ουσίας, καμία αντίθεση, αντίθετα, στήριξη και σύμπλευση.

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί προς τους οποίους απευθύνεται ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να επιδείξει το δημαγωγικό ενδιαφέρον του, μπορούν να διακρίνουν σε ποια όχθη βρίσκεται. Ακριβώς στην απέναντι των συμφερόντων τους και δίπλα στην κυβέρνηση Σημίτη.

Οι συνεργάτες...

Θα μπορούσαν να είναι και δύο πολύ καλοί συνεργάτες. Μιλάμε για τις δύο αρμόδιες για θέματα ανάπτυξης, την υπουργό Β. Παπανδρέου και την "τομεάρχισσα" Ανάπτυξης Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώτη τους συνάντηση, χτες, στο υπουργείο Ανάπτυξης, εξελίχθηκε σε φιλικότατο κλίμα και η εικόνα, που βγήκε προς τα έξω, με τις δηλώσεις αμφοτέρων μετά το πέρας της συνάντησης, δε θυμίζει ούτε στο ελάχιστο πολιτικούς "αντιπάλους". Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μεν Β. Παπανδρέου κάλεσε την Ντ. Μπακογιάννη να κάνει κριτική και προτάσεις στο έργο της, η δε δεύτερη δήλωσε ότι... όπου και εάν υπάρξουν διαφορετικές απόψεις θα τις δηλώσει. Για να αποφύγει το άσκοπο ψάξιμο, την ενημερώνουμε υπεύθυνα ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Οι ευεργέτες...

Της μόδας οι φιλάνθρωποι και οι ευεργέτες τον τελευταίο καιρό. Ιδιαίτερα, μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από τη χώρα μας, αρκετοί "έχοντες και κατέχοντες" το σκέφτονται και κάνουν σχετικές προτάσεις, ενώ την ίδια στιγμή λογαριάζουν τα πολλαπλάσια κέρδη που θα αποκομίσουν.

Μια τέτοια κίνηση έγινε τελευταία από τη γνωστή TVX GOLD. Με ανακοίνωσή της στον Τύπο δημοσιοποίησε πρότασή της προς την Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, για την ανάληψη εκ μέρους της της χορηγίας των μεταλλίων των Αγώνων για την Ολυμπιάδα του 2004, από τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής.

Δε λέμε, λογικά σκέφτονται οι άνθρωποι... Εδώ η κυβέρνηση τους παραχώρησε, έναντι ενός ευτελούς τιμήματος, τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας χρυσοφόρα κοιτάσματα της χώρας στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής και διάφορα άλλα, εξίσου μεγάλης αξίας. Ε, να μην κάνουνε κι αυτοί μια προσφορά με ξένα κόλλυβα; Ασε που, φορώντας και το μανδύα του εθνικού ευεργέτη, θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να πουν ενάντια στους κατοίκους της Χαλκιδικής, που αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου τους.

Κωμωδία...

Η ΚΩΜΩΔΙΑ με το βιβλίο της Δ. Λιάνη συνεχίζεται και βέβαια κωμωδία χωρίς τους δύο βιρτουόζους του είδους που διαθέτει η κυβέρνηση δε νοείται. Ετσι κάνανε δηλώσεις ο Γιαννόπουλος κι ο Πάγκαλος.

***

Ο πρώτος είπε μάλιστα ότι μπορούν να γίνουν και μηνύσεις. Καλά, δεν τους λυπάται τους δικαστές, για τους οποίους είναι και αρμόδιος υπουργός; Τι να δικάσουν; Αν υπάρχει non paper δέσμευσης του Σημίτη στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;

***

Χρειάζεται δηλαδή και... έγγραφο για να το καταλάβει κανείς αυτό; Αλλωστε αυτά τα πράγματα ούτε λέγονται ούτε γράφονται. Απλά... εφαρμόζονται.

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ενώ μας έχουν ζαλίσει με το βιβλίο της Λιάνη, η άλλη, η Ολμπράιτ, αλωνίζει στην περιοχή κι ίσως είναι το μόνο πρόσωπο που ασχολείται όντως με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Κύπρο.

***

Α ΡΕ ΜΕΓΑΛΕΙΑ. Σε πολυεθνική εταιρία πουλήθηκε λέει η ΑΕΚ. Επιτέλους θα αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα... διεθνούς κύρους κι επιπέδου, με αντανάκλαση και στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους. Μήπως το πείραμα ΑΕΚ πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πιλότος και συνολικά για την οικονομική πολιτική της χώρας, ενόψει του διεθνούς καταμερισμού;

***

Εμπρός λοιπόν για πολλούς... Τροχανάδες σε όλα τα επίπεδα. Τουλάχιστον κάτι τέτοιοι είναι πολύ πιο "ντόμπροι" και ωμοί από τους αρμόδιους κυβερνητικούς υπουργούς, που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλιά (πουλάνε) απλά με... περισσότερη σάλτσα.

***

Ελπίζουμε πάντως αυτή η ιστορία να... ανοίξει τα μάτια σε πολλά νέα παιδιά που πιστεύουν σε τέτοιου είδους "είδωλα"...

Φεστιβάλ

Γιορτή λαμπρή,

περήφανη,

μεγάλη

της νεολαίας

που δε σκύβει

το κεφάλι,

της νεολαίας

που παλεύει

του καπιταλισμού

την αθλιότητα,

τη χλεύη!

Γιορτή των οραμάτων,

της ελπίδας,

φως σ' εποχή

αντάρας,

καταιγίδας,

γιορτή

σαν μπαϊράκι,

σαν παντιέρα

για μια άλλη

κοινωνία

εδώ πέρα!

Ο οίστρος

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες

"Η ΠΥΡΚΑΛ δεν είναι και η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση", δήλωσε προχτές προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Μπρέγιαννης.

Ελα ντε. Πώς να έχει προτεραιότητα η ελληνική πολεμική βιομηχανία, όταν το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, φθάνει σε πρώτη φάση το ύψος των 4 μόνο τρισεκατομμυρίων δραχμών... Πού να φτάσουν τα χρήματα αυτά, για τις παραγγελίες ύψους 25 δισεκατομμυρίων δραχμών, που χρειάζεται η ΠΥΡΚΑΛ για να λειτουργεί χωρίς να είναι ζημιογόνα και να εξασφαλίζει δουλιά σε 1750 εργαζόμενους; Πρώτα πρέπει να πάρουν οι ξένες πολυεθνικές, πρέπει να πάρουν οι μιζαδόροι, πρέπει να πάρουν οι μεσάζοντες κλπ., κλπ. Ούτε δραχμή δε μένει...

Εξάλλου, για τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας "φροντίζουν" πρώτα απ' όλους οι ίδιοι οι "σύμμαχοί" μας. Πού να ανακατεύεται και η κυβέρνηση...

Φοβίζει η υποψηφιότητα Αυδή

Δεν περιμέναμε διαφορετική υποδοχή, αλλά το επισημαίνουμε για να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα. Η ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Λ. Αυδή ως υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, παρότι η πρώτη - εκτός των άλλων - επίσημη υποψηφιότητα, θάφτηκε στην κυριολεξία από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για τα Μέγαρα Μουσικής, αντίθετα στάθηκε συνεπής και ασυμβίβαστος πολέμιος των μεγάλων συμφερόντων, που "πνίγουν" την Αθήνα. Εχει πλούσια δράση τα προηγούμενα χρόνια, δεσμευμένος στα λαϊκά συμφέροντα και τις προγραμματικές διακηρύξεις της παράταξης, σε αντίθεση με "πολυσυζητημένες" πιθανές υποψηφιότητες, που προβάλλονται κατά κόρον και βασικό τους μέλημα έχουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των εχθρών των κατοίκων της Αθήνας. Με μια κουβέντα είναι κομμουνιστής και αυτό φτάνει να δικαιολογήσει το φόβο τους. Ομως, οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν μια καλή ευκαιρία να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα του Λ. Αυδή και να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους και την πόλη. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, μα ξεκάθαρος, τόσο ωραίος και, πάνω απ' όλα, για τα συμφέροντα των πολύπαθων εργαζομένων αυτής της πόλης.

Του φάνηκε... αδιανόητο!

Το φόβο του εκφράζει οικονομικός αρθρογράφος των χτεσινών "Νέων" ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, θα επιδεινωθεί το επενδυτικό κλίμα, θα συρρικνωθούν οι επενδύσεις και θα αυξηθεί η ανεργία. Η αναφορά αυτή προφανώς έγινε με αφορμή την αποκάλυψη του "Ρ" ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια της επαναφοράς των ιδεολογημάτων περί "εχόντων και κατεχόντων", εξετάζει ακόμη και την περίπτωση να αυξήσει συμβολικά τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Τα περί επιβάρυνσης του επενδυτικού κλίματος και οι έμμεσες απειλές για αύξηση της ανεργίας δεν είναι άξια σχολιασμού. Και οι αδαείς με τα οικονομικά γνωρίζουν σήμερα ότι τα υπερκέρδη που εξασφάλισαν τόσα χρόνια τα έριξαν στον τζόγο. Το θέμα είναι άλλο. Η πιο φιλική προς το κεφάλαιο κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών δεν έχει βέβαια καμία διάθεση να στραφεί κατά των επιχειρηματιών. Κινούμενη όμως από τη λογική "δίνω ένα για να πάρω δέκα", δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων (ενδεχόμενο μικρής αύξησης της φορολογίας των κερδών, είτε κάποια εφάπαξ εισφορά) σαν φύλλο συκής στην αντιλαϊκή της επίθεση. Αλλά τέτοια κόλπα είναι ακατανόητα για τους βιομηχάνους και τους αναλυτές τους, που έχουν μάθει και τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους.

Ενα νέο... αγώνισμα

Ενα νέο "άθλημα", ενόψει της Ολυμπιάδας 2004, φαίνεται να εγκαινιάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τον αγώνα ταχύτητας στις απορροφήσεις των κονδυλίων του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το σύνθημα εκκίνησης έχει ήδη δοθεί, ο στόχος "όποιος προλάβει να αρπάξει περισσότερα" και, βέβαια, το έπαθλο θα είναι οι νέες "αρπαχτές" του πακέτου Σαντέρ, που τον καιρό αυτό συζητιέται.

Ηδη η υπουργός Ανάπτυξης άρχισε τις προπονήσεις. Προχτές, μιλώντας στους εκπροσώπους των φορέων για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Τουρισμός - Πολιτισμός", έβαλε καθαρά το δίλημμα: Εάν δεν απορροφήσετε γρήγορα τα κονδύλια, τότε θα μας τα πάρουνε άλλοι, και ζήτησε από τους αρμόδιους εντατικούς ρυθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ