ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Αυτόνομη" και η Ουαλία

ΚΑΡΝΤΙΦ.-

Με διαφορά μόλις εφτά χιλιάδων ψήφων, οι Ουαλοί τάχθηκαν τελικά υπέρ της σύστασης Ουαλικού Κοινοβουλίου, που θα δώσει στη χώρα τους αυτονομία από το Λονδίνο, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης των "Νέων Εργατικών", όπως δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις οι μισοί από τους 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους προσήλθαν τελικά στις κάλπες για να ψηφίσουν και από αυτούς οι 559.419 ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της σύστασης του Κοινοβουλίου στο δημοψήφισμα που διεξήχθη προχτές, ενώ 552.698 απέρριψαν την πρόταση.

Η απόφαση των Ουαλών έρχεται μια βδομάδα μετά τη διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος στη Σκοτία, όπου εκεί το "ναι" στη σύσταση τοπικού Κοινοβουλίου είχε κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία. Ετσι η Ουαλία θα αποκτήσει το πρώτο της Κοινοβούλιο μετά από 600 χρόνια, το οποίο θα συσταθεί μετά από τοπική ψηφοφορία την άνοιξη του 1999.

Τα αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων αποτελούν άλλη μια ώθηση για τους Εργατικούς της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, που πρόβαλαν την τοπική αυτονομία της Σκοτίας και της Ουαλίας ως σημαντικά στοιχεία του προγράμματος, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ευελπιστούν να εκσυγχρονίσουν το βρετανικό κράτος.

Θανατηφόρα σύγκρουση

Η "σχετική" χαρά της νίκης, επισκιάστηκε όμως από την τραγική σύγκρουση δύο τρένων δυτικά του Λονδίνου, όπου εφτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν. Επιβατηγό τρένο που είχε ξεκινήσει από το Σουάνσι της Νότιας Ουαλίας, υπερπλήρες με επιβάτες που επέστρεφαν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με προορισμό το σταθμό Πάντινγκτον της βρετανικής πρωτεύουσας, συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν και να πιάσουν φωτιά μετά τη σύγκρουση, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν αμέσως ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία, καθώς πολλοί από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας είχαν εγκλωβιστεί στα βαγόνια. Μετά από πολύωρες προσπάθειες όλοι οι επιβάτες απεγκλωβίστηκαν.

ΒΟΣΝΙΑ
Εκρηξη με 50 τραυματίες

ΜΟΣΤΑΡ.-

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο δυτικό Μόσταρ χτες τα ξημερώματα προκάλεσε τον τραυματισμό πενήντα ατόμων, εκ των οποίων οι 29 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο 120 μέτρα από το αρχηγείο της αστυνομίας στην υπό κροατικό έλεγχο πόλη Μόσταρ, διαιρεμένη μεταξύ Μουσουλμάνων και Κροατών. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται τέσσερις αστυνομικοί, τρεις Κροάτες και ένας Μουσουλμάνος, ενώ οι υπόλοιποι ήταν περαστικοί και κάτοικοι της περιοχής. Πολλά, ισόγεια κυρίως, διαμερίσματα κοντά στο σημείο της έκρηξης άρπαξαν φωτιά, ενώ 44 ΙΧ αυτοκίνητα έγιναν παρανάλωμα πυρός και σε άλλα 74 προκλήθηκαν σοβαρές βλάβες. Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη είχε βάθος ενός μέτρου. Ο Λίαμ Μακντάουελ, εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Σαράγεβο, σχολίασε πως "τέτοια δυνατή έκρηξη έχει να γίνει στην πόλη από την υπογραφή της Συνθήκης του Ντέιτον για την "ειρήνευση" στη Βοσνία".

Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι παραμένουν οι δράστες της βομβιστικής ενέργειας και αδιευκρίνιστα τα κίνητρα.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας, Κάρλος Βέστεντορπ, η ενέργεια χαρακτηρίζεται ως "τρομοκρατική απόπειρα αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην πόλη σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο".

Αναβολές στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δε θα ανακοινωθούν πριν από τα μέσα της προσεχούς βδομάδας, δήλωσε χτες στο Σαράγεβο ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Ντέιβιντ Φόλεϊ.

Αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέχρι χτες βράδυ και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σήμερα το μεσημέρι.

Ο Φόλεϊ εξήγησε ότι ο ΟΑΣΕ αναγκάστηκε να καθυστερήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επειδή την τελευταία στιγμή άνοιξε ένα κέντρο συμπληρωματικής καταμέτρησης των ψήφων στη Λουκαβίτσα στα σερβικά περίχωρα του Σαράγεβο, το οποίο για πολλές ώρες παρέμενε κλειστό.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ένας ακόμα λόγος είναι οι πολλές διαμαρτυρίες που υποβλήθηκαν γραπτώς σε διάφορες επιτροπές του Οργανισμού και οι οποίες εξετάζονται.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά οξυμένα τα πνεύματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ισχυρότατες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσά, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Εντούτοις, δε σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή κατέστησε σαφές ότι "θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην προκληθούν συγκρούσεις, στις οποίες θα στραφεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να περάσει απαρατήρητη η ισραηλινή παράνομη εποικιστική δραστηριότητα". Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ηγεσίας στην πόλη, Φαϊσάλ Χουσεϊνί, πήρε μέρος στην ήρεμη καθιστική διαμαρτυρία που λαμβάνει χώρα όλες αυτές τις μέρες έξω από τα δύο κτίρια στο Ρας αλ Αμούντ. Στο πλευρό του Χουσεϊνί και των Παλαιστινίων διαδηλωτών βρέθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί ειρηνιστές, ανάμεσα στους οποίους και ο γιος του Γιτζάκ Ράμπιν, του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού.

Τα επεισόδια, όμως, δεν έγινε δυνατό να αποφευχθούν στη Χεβρώνα, όπου εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι από το προσφυγικό στρατόπεδο Καλάντια λιθοβόλησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που απάντησαν με δακρυγόνα και με λαστιχένιες σφαίρες. Στα επεισόδια επενέβη η παλαιστινιακή αστυνομία, η οποία κατάφερε να διαλύσει, έστω και κάπως βίαια, τους συγκεντρωμένους.

Αργά χτες το βράδυ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έφτασε στο Κάιρο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τους Αραβες υπουργούς Εξωτερικών, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και χαρακτήρισε το συμβιβασμό του Νετανιάχου στο Ρας αλ Αμούντ "άλλο ένα κόλπο που έχει στόχο την ανέγερση νέου οικισμού και την αλλαγή του πληθυσμιακού καθεστώτος της Ιερής Πόλης".

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο Μπερίσα αξιοποιεί την απόπειρα δολοφονίας

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο Μπερίσα επέμεινε στην άποψη ότι η επίθεση εναντίον του βουλευτή του ήταν ενέργεια κρατικής έμπνευσης, τη χαρακτήρισε "καλά οργανωμένη" και "πολιτικό έγκλημα". Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, μιλώντας εκ μέρους των κομμάτων "Ενωση για τη Δημοκρατία", ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο, και την απομάκρυνση και ποινική δίωξη της ηγεσίας της Βουλής, του αρχηγού της φρουράς της Δημοκρατίας και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ο Μπερίσα απέρριψε την εκδοχή της εισαγγελίας, κατά την οποία η απόπειρα δολοφονίας ήταν αποτέλεσμα της άρνησης από τον Χαϊντάρι στην πρόταση Μαζρέκου για υπογραφή κοινής δήλωσης συμφιλίωσής τους (κατά το δράστη, εφ' όσον ο Χαϊντάρι δε συμφώνησε, ο ίδιος εφάρμοσε τους κανόνες της βεντέτας). Ο Χαϊντάρι, είπε ο Μπερίσα, συμφώνησε στην πρόταση Μαζρέκου.

Ακόμη, ο Μπερίσα καταδίκασε την επίθεση με βόμβα στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σκόδρα, προσθέτοντας ότι η "Ενωση για τη Δημοκρατία" θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις.

Σήμερα πριν από το μεσημέρι στην πόλη Σκόδρα οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος διαδήλωσαν υπέρ του Αζέμ Χαϊντάρι, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα κατά του Φάτος Νάνο και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ορισμένοι διαδηλωτές πυροβολούσαν στον αέρα, ενώ άλλοι επιδίωξαν να μπουν στα γραφεία της περιφέρειας, εμποδίστηκαν όμως από τους τοπικούς ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος. Η αλβανική αστυνομία χαρακτήρισε "παράνομες" τις συγκεντρώσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός Νάνο απάντησε στον Μπερίσα ότι όσοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για κομματικά οφέλη το επεισόδιο στη Βουλή "βάζουν νάρκες στη δημοκρατία".

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν χτες την απόπειρα δολοφονίας του Χαϊντάρι από τον Μαζρέκου και ζήτησε "από την αλβανική κυβέρνηση να ερευνήσει το επεισόδιο και να προχωρήσει στη δίωξη του υπευθύνου, εφαρμόζοντας σε μέγιστο βαθμό το νόμο", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

Η κατάσταση της υγείας του Χαϊντάρι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών, εξελίσσεται ομαλά και ο ίδιος μιλώντας από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε ραδιοφωνικό σταθμό, κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον της "σοσιαλιστικής συμμορίας που βρίσκεται στην εξουσία και η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη χώρα"...

ΡΩΣΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Για τέταρτη τώρα μέρα συνεχίζεται η απεργία διαμαρτυρίας των ανθρακωρύχων της Πριμόριε (Απω Ανατολή). Την Τετάρτη, 15 Σεπτέμβρη, όλες οι επιχειρήσεις της μετοχικής ένωσης "Πριμοροούγκολ" σταμάτησαν να παραδίδουν κάρβουνο προς τους καταναλωτές. Το αίτημά τους είναι η καταβολή των καθυστερούμενων μισθών και χρεών. Η απεργία των ανθρακωρύχων παρέλυσε αμέσως τη δουλιά των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα. Ο κρατικός ηλεκτρικός σταθμός της Πριμόριε, που έπαιρνε κάθε μέρα από το ορυχείο Λουτσεγκόρσκ 10.000 - 14.000 τόνους άνθρακα, σταμάτησε τη λειτουργία του. Η απεργία των επισκευαστικών συνεργείων του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού - 2 του Βλαδιβοστόκ είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί έως 40% η απόδοση των θερμοηλεκτρικών τμημάτων. Ο κυβερνήτης Α. Κοντρατιένκο της περιοχής ζήτησε από τους εργαζομένους να σταματήσουν την απεργία έως ότου η διοίκηση βρει τα χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η μη καταβολή των μισθών συνδέεται άμεσα με τη μη εξόφληση των χρεών για την ηλεκτρική ενέργεια από μέρους των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

"Πενθήμερο διαμαρτυρίας" των "αμυντικών"

Η κυβέρνηση δε βιάζεται να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία. Γι' αυτό και στις 22 - 26 Σεπτέμβρη στη Μόσχα και σε σειρά άλλες περιοχές της χώρας θα πραγματοποιηθεί ένα "πενθήμερο διαμαρτυρίας" των εργαζομένων αυτού του κλάδου με κύρια αιτήματα την καταβολή των μισθών και τη χρηματοδότηση από το κράτος των αμυντικών παραγγελιών.

Στο μεταξύ, απεργία διαρκείας κήρυξαν οι καθηγητές από 18 σχολεία της περιοχής Σβερντλόβσκ, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών και αδειών. Και δεδομένου ότι το χρέος για τους μισθούς προς τους εργαζόμενους στον τομέα της παιδείας στην περιοχή ανέρχεται σε 170 δισ. ρούβλια, αναμένεται και άλλα σχολεία να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι, ενώ το σχολικό έτος άρχισε την 1η Σεπτέμβρη, εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν καθίσει ακόμα στα θρανία. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ρωσίας.

Πανηγυρισμοί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ