Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά οξυμένα τα πνεύματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ισχυρότατες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσά, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Εντούτοις, δε σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή κατέστησε σαφές ότι "θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην προκληθούν συγκρούσεις, στις οποίες θα στραφεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να περάσει απαρατήρητη η ισραηλινή παράνομη εποικιστική δραστηριότητα". Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ηγεσίας στην πόλη, Φαϊσάλ Χουσεϊνί, πήρε μέρος στην ήρεμη καθιστική διαμαρτυρία που λαμβάνει χώρα όλες αυτές τις μέρες έξω από τα δύο κτίρια στο Ρας αλ Αμούντ. Στο πλευρό του Χουσεϊνί και των Παλαιστινίων διαδηλωτών βρέθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί ειρηνιστές, ανάμεσα στους οποίους και ο γιος του Γιτζάκ Ράμπιν, του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού.

Τα επεισόδια, όμως, δεν έγινε δυνατό να αποφευχθούν στη Χεβρώνα, όπου εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι από το προσφυγικό στρατόπεδο Καλάντια λιθοβόλησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που απάντησαν με δακρυγόνα και με λαστιχένιες σφαίρες. Στα επεισόδια επενέβη η παλαιστινιακή αστυνομία, η οποία κατάφερε να διαλύσει, έστω και κάπως βίαια, τους συγκεντρωμένους.

Αργά χτες το βράδυ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έφτασε στο Κάιρο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τους Αραβες υπουργούς Εξωτερικών, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και χαρακτήρισε το συμβιβασμό του Νετανιάχου στο Ρας αλ Αμούντ "άλλο ένα κόλπο που έχει στόχο την ανέγερση νέου οικισμού και την αλλαγή του πληθυσμιακού καθεστώτος της Ιερής Πόλης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ