Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Αυτόνομη" και η Ουαλία

ΚΑΡΝΤΙΦ.-

Με διαφορά μόλις εφτά χιλιάδων ψήφων, οι Ουαλοί τάχθηκαν τελικά υπέρ της σύστασης Ουαλικού Κοινοβουλίου, που θα δώσει στη χώρα τους αυτονομία από το Λονδίνο, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης των "Νέων Εργατικών", όπως δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις οι μισοί από τους 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους προσήλθαν τελικά στις κάλπες για να ψηφίσουν και από αυτούς οι 559.419 ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της σύστασης του Κοινοβουλίου στο δημοψήφισμα που διεξήχθη προχτές, ενώ 552.698 απέρριψαν την πρόταση.

Η απόφαση των Ουαλών έρχεται μια βδομάδα μετά τη διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος στη Σκοτία, όπου εκεί το "ναι" στη σύσταση τοπικού Κοινοβουλίου είχε κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία. Ετσι η Ουαλία θα αποκτήσει το πρώτο της Κοινοβούλιο μετά από 600 χρόνια, το οποίο θα συσταθεί μετά από τοπική ψηφοφορία την άνοιξη του 1999.

Τα αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων αποτελούν άλλη μια ώθηση για τους Εργατικούς της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, που πρόβαλαν την τοπική αυτονομία της Σκοτίας και της Ουαλίας ως σημαντικά στοιχεία του προγράμματος, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ευελπιστούν να εκσυγχρονίσουν το βρετανικό κράτος.

Θανατηφόρα σύγκρουση

Η "σχετική" χαρά της νίκης, επισκιάστηκε όμως από την τραγική σύγκρουση δύο τρένων δυτικά του Λονδίνου, όπου εφτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν. Επιβατηγό τρένο που είχε ξεκινήσει από το Σουάνσι της Νότιας Ουαλίας, υπερπλήρες με επιβάτες που επέστρεφαν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με προορισμό το σταθμό Πάντινγκτον της βρετανικής πρωτεύουσας, συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν και να πιάσουν φωτιά μετά τη σύγκρουση, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν αμέσως ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία, καθώς πολλοί από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας είχαν εγκλωβιστεί στα βαγόνια. Μετά από πολύωρες προσπάθειες όλοι οι επιβάτες απεγκλωβίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ