ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγκίνηση...

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ τέτοια δήλωση του Σημίτη, για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ρόλο της στο σήμερα κτλ. και θα συγκινηθούμε!

***

Ο άνθρωπος τον πονάει το θεσμό, όχι αστεία! Μόνο που τον πονάει... κυριολεκτικά, με την πολιτική που ακολουθεί κι όχι μεταφορικά.

***

Είναι, λέει, και πολιτική υπόθεση οι δημοτικές εκλογές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δήμους της χώρας στις δυνάμεις της συντήρησης, του πισωγυρίσματος και του αυταρχισμού.

***

Σωστό. Πολύ σωστό, κ. Σημίτη. Δε θα τους αφήσουμε στο ΠΑΣΟΚ!

***

ΑΓΑΠΗΤΟΙ κάτοικοι των Γρεβενών, σεισμολόγοι δεν είμαστε, αλλά σας λέμε... να ανησυχείτε για τις δονήσεις του εδάφους στην περιοχή. Οχι τόσο για το ενδεχόμενο του σεισμού, αυτό ξεπερνιέται, αλλά... για το ότι την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

***

Ασχημο πράγμα να εξαρτάσαι από τον Λαλιώτη.

***

ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ,δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπαδόπουλος, οι διοικητές που κάνουν παράνομες προσλήψεις στο δημόσιο και όπου αλλού, μετά την επέκταση του ν. 2190.

***

Μα καλά, υπάρχει διοικητής που θα τολμήσει τέτοιο πράγμα; Διοικητής που δε θα θελήσει να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική; Εσείς δεν τους διορίσατε όλους;

***

Εκτός πια κι αν για τα ρουσφετολογικά όργια, στα οποία μας έχετε συνηθίσει τόσα χρόνια, φταίγανε οι διοικητές των οργανισμών. Μόνοι τους φαίνεται το αποφασίζανε.

***

ΤΣΑΝΤΙΣΤΗΚΑΝΕ,τρελαθήκανε και πιθανώς να αφρίζουν οι... γνωστοί φεμινιστικοί κύκλοι του Συνασπισμού με μια δήλωση του ευρωβουλευτή του κόμματος Α. Αλαβάνου, υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης εισόδου γυναικών στο Αγιον Ορος. Βγάλανε ανακοίνωση που του σέρνουν "τα εξ αμάξης", αν και δεν τον αναφέρουν ονομαστικά.

***

Να παρέμβει στη διαμάχη πάραυτα ο πρόεδρος του κόμματος. Δεν μπορεί ο Σημίτης να προαναγγέλλει ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει δημοτικών, κι ο ΣΥΝ να διχάζεται με τέτοιο τρόπο. Δεν είναι... aristero, δεν είναι sic!

***

ΔΙΧΑΣΜΟΣ,όμως, έχει πέσει και στο τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ, απ' ό,τι μαθαίνουμε. Και ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός της ύπαρξης διαφορετικών γνωμών, για το ποιος θα πάρει την εξασφαλισθείσα ήδη συνέντευξη της Δήμητρας Λιάνη.

***

Χατζηνικολάου ή Τσίμας; Ιδού το μέγα ερώτημα, που βασανίζει το κανάλι και όλα εκεί στην Παιανία θυμίζουν σαιξπηρικό τοπίο...

Αμερικάνικη θηριωδία

Οι καταγγελίες που έκανε πρόσφατα από την Τύνιδα ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου για το μπλοκάρισμα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία των συμβολαίων για εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων, στο πλαίσιο της συμφωνίας "πετρέλαιο αντί τροφίμων", που έχει αποφασιστεί από τον ΟΗΕ, πέρασαν στα "ψιλά" ή αποσιωπήθηκαν. Κι όμως πίσω από τη βάρβαρη συμπεριφορά των ιμπεριαλιστών κρύβεται το δράμα ενός λαού.

Για να διαπιστωθεί το μέγεθος της θηριωδίας των ΗΠΑ, αξίζει να αναφερθούν τα στοιχεία που ανέφερε ο Ιρακινός υπουργός. Εχει μπλοκαριστεί συμβόλαιο που είχε συναφθεί με τη Γαλλία για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και μιας σειράς ασθενοφόρων οχημάτων, από τον πρώτο καιρό της εφαρμογής της παραπάνω συμφωνίας, τον περασμένο Ιούνη.

Σημειώνεται ότι όλα τα συμβόλαια που κλείνονται με τρίτες χώρες με αντάλλαγμα την παροχή ιρακινού πετρελαίου θα πρέπει να εγκρίνονται από την επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, σε σύνολο 855 συμβολαίων που έχουν συναφθεί κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας "πετρέλαιο αντί τροφίμων", τα 162 περιμένουν έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα, μεταξύ των οποίων 500.000 παιδάκια πέθαναν από πείνα και κακουχίες αφότου επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράκ, μετά από την εισβολή του στο γειτονικό Κουβέιτ. Χρειάζονται σχόλια;

"Non paper" λογοκρισία;

Φαίνεται όλη αυτή η ιστορία με το "non paper" έχει βάλει κάμποσους σε μπελάδες και ανησυχίες. Αλλιώς, πώς να εξηγήσει κανένας αυτό που μάθαμε ότι κάποιοι από τους υπεύθυνους του "Μέγκα"... έκοψαν πρόσφατα από το κανάλι δήλωση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστήριζε ότι το "non paper" είναι γνήσιο;

"Μαύρη" εργασία

- Εμεινες άνεργος

και θες δουλιά;

Εντάξει, εργάτη

συμφωνώ

να σε προσλάβω,

άλλωστε έψαχνα

κι εγώ από παλιά

την ευκαιρία

ν' αποκτήσω

ένα σκλάβο!

- Και να που ήρθε,

φίλε, ο καιρός

να γίν' αυτό

που τόσο επιθυμούσα

έλα, λοιπόν,

και δούλεψε,

εμπρός,

χωρίς ασφάλιση,

και άλλα

τέτοια "λούσα"!

Ο οίστρος

... και εκτελεί

Σύμφωνα με τη δεύτερη είδηση, που δημοσιεύτηκε στην "Εξουσία", ο πρόεδρος της "Ιντρακόμ", Σ. Κόκκαλης, στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπαντωνίου τού πρότεινε σχέδιο "τεσσάρων σημείων" για τη διείσδυση στα Βαλκάνια. Ποια είναι τα τέσσερα σημεία; Η ελληνική κυβέρνηση να δώσει δάνεια στις βαλκανικές χώρες, να χορηγήσει πιστώσεις τόσο σε εταιρίες των βαλκανικών χωρών όσο και στα ίδια τα κράτη από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αγορά αποκλειστικά και μόνο προϊόντων της ελληνικής βιομηχανίας, να θεσπίσει τη φοροαπαλλαγή των δωρεών και των κάθε είδους παροχών που κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις χώρες αυτές, να υπάρξει μηχανισμός εγγύησης της πληρωμής των εξαγωγών των ελληνικών εταιριών.

Το συμπέρασμα δεν είναι το οφθαλμοφανές, ότι, δηλαδή, υπάρχει κοινή στόχευση κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών και σύμπτωση στα "μέσα" για την επιτυχία της διείσδυσης στα Βαλκάνια. Φαίνεται ολοκάθαρα ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι θα "πληρώσουν τη νύφη".

Ας είναι σίγουροι

Τεράστια επιτυχία σημειώνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές ήταν οι δύο πρώτες μέρες. Κοσμοπλημμύρα νιάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης. Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε, παρά την τεράστια έκταση που καταλαμβάνουν (μόνο το κεντρικό γήπεδο έχει έκταση 13 στρεμμάτων).

Και όμως, τίποτε απ' όλ' αυτά δεν είδαν οι πολυποίκιλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Τίποτε δεν άκουσαν οι εφημερίδες. Και επόμενα, δεν ανέφεραν το παραμικρό, για τη μεγαλύτερη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση της νεολαίας.

Κατανοούμε, βέβαια, την αλλεργία και την αντιπάθειά τους, σε οτιδήποτε καλλιεργεί και ενισχύει την αγωνιστική στάση ζωής των νέων ανθρώπων. Οπως, επίσης, γνωρίζουμε καλά την εχθρότητά τους στο σφυροδρέπανο - και σε όσα αυτό κουβαλά στην πλάτη του - που τόσες δεκαετίες τώρα και παρά τις όσες μύριες δυσκολίες και εμπόδια, συνεχίζει να συγκινεί και να φλογίζει τις καρδιές των νέων ανθρώπων.

Ας είναι σίγουροι, πάντως, ότι όσα πέπλα σιωπής κι αν ρίξουν, ό,τι κι αν κάνουν, η φωνή της ΚΝΕ, η φωνή των κομμουνιστών, θα φτάνει πάντα στη νεολαία και τους εργαζόμενους. Πάντα νέα, ζεστή, αληθινή, μαχητική και ελπιδοφόρα. Γιατί, όλοι εμείς έχουμε τα ίδια όνειρα και τους ίδιους εχθρούς. Γιατί, όλοι εμείς, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούμε στο ίδιο χαράκωμα, για να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα.

Δηλώνουν ικανοποιημένοι!

"Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τον εμπορικό κόσμο η ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ". Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η προσκείμενη προς της ΝΔ πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αποφασίζοντας προκλητικότατα να μιλήσει για λογαριασμό ολόκληρου του εμπορικού κόσμου.

Ο εμπορικός κόσμος, όμως, γνωρίζει πολύ καλά τις χιλιοειπωμένες και εφαρμοσθείσες ήδη στην πράξη απόψεις της ΝΔ περί "μικρομεσαίων" επιχειρήσεων. Εχουν ζήσει στο πετσί τους την πολιτική της - ίδια και απαράλλαχτη μ' αυτή του ΠΑΣΟΚ - και βιώνουν καθημερινά τις συνέπειές της. Ας κρατήσουν, λοιπόν, για λογαριασμό τους, τις προκλητικές απόψεις τους οι κύριοι της διοίκησης της ΕΣΕΕ.

Ο καθείς εφ' ω ετάχθη...

Την άποψη της εφημερίδας "ΒΗΜΑ", ότι "η αδιαλλαξία των συνδικαλιστών" της ΜΙΣΚΟ οδηγεί στο κλείσιμο του εργοστασίου, "όπως έγινε παλιότερα με την ΠΙΡΕΛΛΙ" (!), υποστηρίζουν ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - και γραμματέας συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ - Ρ. Σπυρόπουλος. Οι παραπάνω κλήθηκαν σαν μάρτυρες υπεράσπισης της εφημερίδας, η οποία μηνύθηκε για το συγκεκριμένο δημοσίευμα από το σωματείο προσωπικού της ΜΙΣΚΟ.

Υπάρχει, άραγε, κανείς που να ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βρίσκουν απέναντί τους - και μάλιστα στο πλευρό του συγκροτήματος Λαμπράκη - τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τον πρώην συνδικαλιστή και αργότερα διοικητή του ΟΑΕΔ; Δε θα έπρεπε, μια και αυτή η ενέργεια έχει πολύ μικρή σημασία - αν και δεόντως συμβολική - μπροστά στην κυβερνητική πολιτική για συνολική ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην οποία πρωτοστατούν τα παραπάνω στελέχη.

Απλώς είναι μια ακόμη ευκαιρία και για τους τελευταίους αφελείς, να διαπιστώσουν σε ποια πλευρά είναι ο καθένας...

Η κυβέρνηση σχεδιάζει...

Δύο "παράλληλες" ειδήσεις από τη χτεσινή ειδησεογραφία για την "εξόρμηση στα Βαλκάνια". Σύμφωνα με την πρώτη, που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή", ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με επιστολή του προς τους υπουργούς ζητεί ανάληψη πρωτοβουλιών με επίκεντρο τις γειτονικές χώρες. Πρωτοβουλίες όπως να καλούν διυπουργικές συναντήσεις δύο φορές το χρόνο, να υποστηρίζουν τα θέματα που θέτουν οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών στα όργανα της ΕΕ, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προώθηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, να εξεταστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων και επενδυτικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία των τραπεζών με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να προωθηθούν οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη δικτύων στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια κ.ά.

Ερωτηματικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Ερωτηματικά, απογοήτευση και ανησυχίες έχει δημιουργήσει η στάση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις για τις αποσπάσεις καθηγητών. Ενώ έχουν εγκριθεί οι συγκεκριμένες αποσπάσεις από το ΚΥΣΔΕ, καθυστερεί αδικαιολόγητα, όπως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν και όπως τους ενημερώνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η υπογραφή των αποσπάσεων από τον υπουργό Παιδείας κ. Γερ. Αρσένη.

Αλήθεια, γιατί οι εκπαιδευτικοί νιώθουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει ότι βρίσκονται σε μια διαρκή... ομηρία; Αυτοί που ευθύνονται γι' αυτό πότε θα αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ