ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
"Ολοκληρωμένα έργα" στα χαρτιά

Πίνακες - ταχυδακτυλουργίες παραπλάνησης της κοινής γνώμης

Νέους πίνακες έβγαλε ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", προσπαθώντας με ταχυδακτυλουργίες να πείσει την κοινή γνώμη ότι τα κατασκευαστικά έργα "ολοκληρώνονται". Πρόκειται για μία ακόμη παραπλανητική κίνηση του Οργανισμού για να κερδίσει τις εντυπώσεις των μη ενημερωμένων πολιτών, χρησιμοποιώντας τα "πλούσια" και πολυέξοδα μέσα που διαθέτει για την προβολή του. Παράλληλα, τάχα ως ενημέρωση της κοινής γνώμης για την "πορεία των έργων", η διοίκηση της "Πολιτιστικής" παρουσιάζει έναν πολυσέλιδο πίνακα, προσπαθώντας να μας προετοιμάσει για μία σειρά αποφάσεις της. Σκόπιμα όμως τις διαχέει μαζί με άλλα ετερόκλητα και αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία, γιατί αν τις ανακοίνωνε χωριστά, θα προκαλούσε το κοινό αίσθημα.

Για παράδειγμα ανακοινώνεται για πρώτη φορά, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του "Ρ", ότι όσες μονές συμμετέχουν στην Εκθεση του Αγίου Ορους χρηματοδοτούνται με 100 εκατ. δρχ. και έτσι "διά μαγείας" εντάσσονται όψιμα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΟΠΠΕ.Μάλιστα οι περισσότερες μονές περιλαμβάνονται σε πίνακα περί δήθεν "περαιωμένων" έργων της "Πολιτιστικής". Ετσι μόνο ως... "θαύμα" μπορεί να εκληφθεί ότι "ολοκληρώθηκαν" εργασίες που μέχρι πρόσφατα δεν αναφέρονταν καν στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Επίσης έχουμε μία σειρά σημαντικές υπερβάσεις των λεγόμενων "μεγάλων έργων". Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το κόστος για το υπαίθριο θέατρο "Νταμάρι", που από τα 500 εκατ. εκτινάσσεται στο 1,650 δισ..Επίσης το "Ολύμπιον" από 3,5 δισ. φτάνει στα 4,230 δισ. Αντίθετα υπάρχει διολίσθηση των προϋπολογισθέντων ποσών για τα έργα που πραγματοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων,προς χάρη των έργων που ανέλαβαν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Σε δελτίο Τύπου ο ΟΠΠΕ ισχυρίζεται ότι "108 έργα έχουν ήδη περαιωθεί". Σ' αυτά περιλαμβάνονται κυρίως πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις, εργασίες ανακαίνισης και εξωραϊσμού και άλλα μικρότερα έργα σε δήμους της Θεσσαλονίκης, εργασίες σε μνημεία και μερικές επισκευές παραδοσιακών κτιρίων. Στα έργα που "ολοκληρώθηκαν" υπολογίζεται το θέατρο της μόνον εξωτερικά αποκαταστημένης Μονής Λαζαριστών και του κτιρίου της ΕΜΣ, ενώ είναι γνωστό ότι το έργο της Μονής από τους ίδιους τους μελετητές χαρακτηρίζεται ημιτελές και το δεύτερο δεν έχει ακόμα τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού περιλαμβάνει άλλα 132 έργα (στους πίνακες είναι μόνο 62), τα οποία βρίσκονται ακόμη στη φάση των μελετών δημοπράτησης - για παράδειγμα το "ΥΦΑΝΕΤ", προϋπολογισμού 2 δισ. "Εργα" και που είναι αμφίβολο αν θα κατασκευαστούν ποτέ, δεδομένου ότι τα χρήματα για τα έργα τελειώνουν.

Α. Ν.

"Ωραία συγκυρία"

"Τι θα έλεγε κανείς, εάν κάποιος αποφάσιζε να κάνει μια συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού, χωρίς να έχει απολύτως κανένα λόγο;".Αυτά είναι τα λόγια του Ρος Ντέιλι,για τη συναυλία του στις 27/9 (9μμ), μαζί με δεκαπέντε ακόμα μουσικούς. Ο Ιρλανδός - αλλά "πολιτογραφημένος" ως Ελληνας - μουσικός, χαρακτήρισε τη συναυλία "μια πολύ ωραία συγκυρία, αφού συγκεντρώσει φίλους μουσικούς - από την Ελλάδα και το εξωτερικό - και με τη βοήθειά τους, θα μοιραστεί με τους θεατές μια βραδιά περιπλάνησης, σε ένα λαβύρινθο ήχων και αισθήσεων".

Επηρεασμένος από την κρητική μουσική, ασχολήθηκε με τη λύρα, όχι, όμως, ως "Κρητικός λυράρης". Βασικό στοιχείο του, ο αυτοσχεδιασμός και ο συνδυασμός των διαφόρων μουσικών ακουσμάτων, χωρίς να στηρίζεται σε συγκεκριμένη παράδοση. Χαρακτηριστικά λέει: "Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι αραβικές χώρες αποτέλεσαν για μένα παραδοσιακές ηχητικές πηγές. Δεν αντιγράφω ούτε προσπαθώ να τις κάνω μοντέρνες. Παίζω, όπως τις αισθάνομαι". Αιτιολογεί τη μακρόσυρτη, κάποιες φορές, μουσική του, λέγοντας: "Είμαι επηρεασμένος από την Ανατολή, όπου ο άνθρωπος έχει μια διαχρονική σχέση με το χρόνο. Τα είδη της μουσικής τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο, κάτι που πάντα μου άρεσε".

Ψυχαγωγία και βιβλίο

Το πρώτο δεκαήμερο του 26ου Φεστιβάλ Βιβλίου,που διοργανώνουν ο ΣΕΚΒ και ο ΣΕΒΑ, στο Πεδίον του Αρεως,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Συλλόγων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην προσέλευση του κόσμου, τόσο στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων, όσο και στους χώρους των παράλληλων εκδηλώσεων.

Αύριο στο θέατρο "Αλίκη",στο Πεδίον του Αρεως, θα εμφανιστεί το συγκρότημα των "Aporimac".Την Πέμπτη θα δώσει συναυλία ο Βασίλης Παϊτέρης και η ορχήστρα του. Την Παρασκευή η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Ζαμπέτα,ενώ το Σάββατο θα δώσει συναυλία το συγκρότημα "Blues Wire".

  • Με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας και στο πλαίσιο του γιορτασμού των 10 χρόνων του, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, οργανώνει αύριο (9μμ) βραδιά όπερας,στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης). Συμμετέχουν οι: Μάτα Κατσούλη, Μαίρη - Ελεν Νέζη, Αντώνης Κορωναίος, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Δημήτρης Γιάκας.
Ρίτσος στην Κοζάνη

Τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου θα παρουσιάσει, αύριο, στο Δημοτικό Θέατρο, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Κοζάνη και από φέτος θα στεγάσει το νεοσύστατο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.Η Εφη Ροδίτη θα ζωντανέψει την Κυρία με τα μαύρα, με Νέο, τον Αλ. Καμαρινέα.Η "Σονάτα του Σεληνόφωτος" παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γ. Μπινιάρη και μουσική Μ. Τρανουδάκη.Στον πρόλογο και τον επίλογο του έργου, ακούγεται η φωνή του ποιητή Γιάννη Ρίτσου,ενώ την παράσταση θα προλογίσει με άγνωστα διαφωτιστικά στοιχεία οΚώστας Νίτσος,ειδικός μελετητής και αποκλειστικός εκδότης του θεατρικού Ρίτσου. Με την παράσταση της Κοζάνης κλείνει ο κύκλος των παραστάσεων της "Σονάτας" για το φετινό καλοκαίρι.

Λιμάνια και Αρχαιολογία

Εκδηλώσεις - διαλέξεις πραγματοποιεί η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα τα Λιμάνια.

Συγκεκριμένα, στις 26 του Σεπτέμβρη (10.30πμ) στο Κέντρο Μακρυγιάννη (Μακρυγιάννη 2-4) ο προϊστάμενος της Εφορείας Δημήτρης Καζιάνης θα μιλήσει με θέμα: "Οι δραστηριότητες και το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων τα τελευταία χρόνια".Στη συνέχεια η αρχαιολόγος Αγγελική Σίμωσι θα αναφερθεί στην "Εξέλιξη των λιμένων από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα".

Οι ίδιες ομιλίες θα επαναληφθούν 27 του Σεπτέμβρη (5.30μμ) στο Φρούριο της Πύλου και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στο χώρο της Ακρόπολης με θέμα "Τα λιμάνια στον ελλαδικό χώρο από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ