Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
"Ολοκληρωμένα έργα" στα χαρτιά

Πίνακες - ταχυδακτυλουργίες παραπλάνησης της κοινής γνώμης

Νέους πίνακες έβγαλε ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", προσπαθώντας με ταχυδακτυλουργίες να πείσει την κοινή γνώμη ότι τα κατασκευαστικά έργα "ολοκληρώνονται". Πρόκειται για μία ακόμη παραπλανητική κίνηση του Οργανισμού για να κερδίσει τις εντυπώσεις των μη ενημερωμένων πολιτών, χρησιμοποιώντας τα "πλούσια" και πολυέξοδα μέσα που διαθέτει για την προβολή του. Παράλληλα, τάχα ως ενημέρωση της κοινής γνώμης για την "πορεία των έργων", η διοίκηση της "Πολιτιστικής" παρουσιάζει έναν πολυσέλιδο πίνακα, προσπαθώντας να μας προετοιμάσει για μία σειρά αποφάσεις της. Σκόπιμα όμως τις διαχέει μαζί με άλλα ετερόκλητα και αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία, γιατί αν τις ανακοίνωνε χωριστά, θα προκαλούσε το κοινό αίσθημα.

Για παράδειγμα ανακοινώνεται για πρώτη φορά, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του "Ρ", ότι όσες μονές συμμετέχουν στην Εκθεση του Αγίου Ορους χρηματοδοτούνται με 100 εκατ. δρχ. και έτσι "διά μαγείας" εντάσσονται όψιμα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΟΠΠΕ.Μάλιστα οι περισσότερες μονές περιλαμβάνονται σε πίνακα περί δήθεν "περαιωμένων" έργων της "Πολιτιστικής". Ετσι μόνο ως... "θαύμα" μπορεί να εκληφθεί ότι "ολοκληρώθηκαν" εργασίες που μέχρι πρόσφατα δεν αναφέρονταν καν στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Επίσης έχουμε μία σειρά σημαντικές υπερβάσεις των λεγόμενων "μεγάλων έργων". Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το κόστος για το υπαίθριο θέατρο "Νταμάρι", που από τα 500 εκατ. εκτινάσσεται στο 1,650 δισ..Επίσης το "Ολύμπιον" από 3,5 δισ. φτάνει στα 4,230 δισ. Αντίθετα υπάρχει διολίσθηση των προϋπολογισθέντων ποσών για τα έργα που πραγματοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων,προς χάρη των έργων που ανέλαβαν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Σε δελτίο Τύπου ο ΟΠΠΕ ισχυρίζεται ότι "108 έργα έχουν ήδη περαιωθεί". Σ' αυτά περιλαμβάνονται κυρίως πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις, εργασίες ανακαίνισης και εξωραϊσμού και άλλα μικρότερα έργα σε δήμους της Θεσσαλονίκης, εργασίες σε μνημεία και μερικές επισκευές παραδοσιακών κτιρίων. Στα έργα που "ολοκληρώθηκαν" υπολογίζεται το θέατρο της μόνον εξωτερικά αποκαταστημένης Μονής Λαζαριστών και του κτιρίου της ΕΜΣ, ενώ είναι γνωστό ότι το έργο της Μονής από τους ίδιους τους μελετητές χαρακτηρίζεται ημιτελές και το δεύτερο δεν έχει ακόμα τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Οργανισμού περιλαμβάνει άλλα 132 έργα (στους πίνακες είναι μόνο 62), τα οποία βρίσκονται ακόμη στη φάση των μελετών δημοπράτησης - για παράδειγμα το "ΥΦΑΝΕΤ", προϋπολογισμού 2 δισ. "Εργα" και που είναι αμφίβολο αν θα κατασκευαστούν ποτέ, δεδομένου ότι τα χρήματα για τα έργα τελειώνουν.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ