Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ ευρωπαϊκού θεάτρου

Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 6ο Φεστιβάλ της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης,που πραγματοποιείται με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, του ΟΠΠΕ και του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την οργανωτική ευθύνη του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (το οποίο φέτος έλαμψε διά της απουσίας του από τα θεατρικά δρώμενα της πόλης, με εξαίρεση τις περιβόητες "Βάκχες", που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως αρνητικές). Το 6ο Φεστιβάλ των Θεάτρων της Ευρώπης θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτώβρη και οι παραστάσεις του θα φιλοξενηθούν στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο θέατρο"Αυλαία", καθώς και στις αποθήκες 1 και 15 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος 12 θεατρικοί οργανισμοί δημοσίου συμφέροντος της Γηραιάς Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις, συνολικού κόστους 350 εκατ., περιλαμβάνουν παραστάσεις, προβολές βίντεο και εκθέσεις σκηνογραφίας.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του με το Δημοτικό Θέατρο Κολονίας και το έργο "Τρικυμία" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Κάριν Μπάγιερ. Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις "Βάκχες" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ και τη "Βαβυλωνία" του Δημήτρη Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το θέατρο "Λιούρε" της Βαρκελώνης θα παρουσιάσει το"Κουαρτέτο" του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Αριέλ Γκαρθία Βαλντές. Το θέατρο"Μάλι" της Πετρούπολης συμμετέχει με δύο παραστάσεις σε σκηνοθεσία του Λεβ Ντόντιν - "Γκαουντεάμους" και "Οι δαιμονισμένοι" (μια δεκάωρη σχεδόν παράσταση, βασισμένη στο αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι). Το Εθνικό Θέατρο Φινλανδίας θα παρουσιάσει τον φινλανδικό θρύλο "Κλεβάλα" σε σκηνοθεσία Αντι Εϊνάρι Χάλονεν. Το θέατρο "Μπουλάντρα" του Βουκουρεστίου θα παρουσιάσει το έργο "1794" σε σκηνοθεσία Αλεξ Ντάριε.

Το "Μπέρνιλερ Ανσάμπλ" του Βερολίνου θα ανεβάσει ένα έργο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, με τίτλο "Εύα, η αγαπημένη του Χίτλερ", σε σκηνοθεσία Στρέφαν Σούσκε. Η Κρακοβία συμμετέχει με το θέατρο "Στάρι" και το έργο "Κατάρα" του Στάνισλαβ Βισπιάνσκι, σε σκηνοθεσία Αντρέι Βάιντα. Το "Ντισελντόρφερ Σαουσπιλχάους" του Ντίσεντορφ με το "Ντιμπούκ", σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάνους Βισνιέφσκι. Το θέατρο "Κάτονα Γιόζεφ" της Βουδαπέστης με το "Μαυσωλείο" του Λάγιος Πάρτι - Νάγκι, σε σκηνοθεσία Γκάπορ Μάτε. Τις παραστάσεις θα κλείσει το παρισινό "Οντεόν - Θέατρο της Ευρώπης" με την παράσταση "Αίας - Φιλοκτήτης" των Ζορζ Λαβοντάν και Ντανιέλ Λοαϊζιά, σε σκηνοθεσία Ζορζ Λαβοντάν.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν και πέντε εκθέσεις σκηνογραφίας: Των Λ. Νταμιάνι, Ε. Λουτσάτι, Β. Μινκς, Φ. Πούιγκσερβερ και Γ. Σβόμποντα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και δύο αφιερώματα στους διάσημους Ιταλούς σκηνοθέτες Λούκα Ρονκόνι και Τζόρτζιο Στρέλερ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η μουσική παράσταση του "Πίκολο Τεάτρο", με τίτλο "Το φεγγάρι δε λάμπει πάντα", σε σκηνοθεσία Τζόρτζιο Στρέλερ και την Μίλβα να τραγουδά Μπρεχτ.

Εισιτήρια προπωλούνται στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στην τιμή των 5.000 για το θυρωρείο και την πλατεία, 2.500 για τον εξώστη και 2.000 τα φοιτητικά, ενώ οι παραστάσεις καθημερινά θα αρχίζουν στις 9 μμ, εκτός της παράστασης "Δαιμονισμένοι" που θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ