ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Ανοιχτά προς το παρόν τα σχολεία

Ανοιχτά είναι από σήμερα τα σχολεία του Μενιδίου μετά από δύο μέρες κινητοποιήσεων που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει με αίτημα την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος των σχολείων του Μενιδίου, των οποίων η κατάσταση είναι τραγική. Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων και άνοιγμα των σχολείων πάρθηκε στο χτεσινοβραδινό έκτακτο ΔΣ στο οποίο πήραν μέρος όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς της πόλης.

Στην εισήγηση που έκανε ο δήμαρχος Μενιδίου Α. Μουστακάτος για να στηρίξει την αναστολή των κινητοποιήσεων, είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με το γραφείο του πρωθυπουργού και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον διαβεβαίωσαν ότι από σήμερα θα δώσουν εντολές στον ΟΣΚ για να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος. Επίσης είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα επισκεφτεί το Μενίδι ο πρόεδρος του ΟΣΚ και σε ευρεία σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς θα δεσμευτεί για την επίλυση των προβλημάτων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά σε υποσχέσεις που του δόθηκαν για το χρόνο κατασκευής και επισκευής διαφόρων σχολείων. Επίσης, προσπάθησε για μια ακόμη φορά να πείσει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα και ότι αυτός που δεν το κάνει είναι ο ΟΣΚ.

Ο δήμαρχος και χτες δέχτηκε τις αντιδράσεις και καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών για μη ενημέρωσή τους και συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έγιναν. Σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καταγγέλλει το δήμαρχο ότι έκανε τις κινητοποιήσεις για εντυπωσιασμό και ότι την ευθύνη για τα προβλήματα την έχει η αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και καλεί όλους τους φορείς να συγκροτήσουν ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο πάλης.

Ο Θ. Τραβασάρος,δημοτικός σύμβουλος της "Πανδημοκρατικής Συνεργασίας για το Μενίδι" στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το Μενίδι είναι σε τραγική κατάσταση και ότι τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας. "Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που αν το συνδυάσει κανείς με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή θα καταλάβει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Η κυβέρνηση δε θέλει τη δημόσια εκπαίδευση. Πρέπει να συνεργαστούμε με τον κόσμο και να μπούμε μπροστά σε νέους αγώνες", είπε.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις κυβέρνησης και ΟΣΚ, που μετέφερε ο δήμαρχος, κράτησε επιφυλάξεις, γιατί όπως είπε "μπορεί να είναι ένα τερτίπι για να μας αποπροσανατολίσουν". Εριξε επίσης ευθύνες στο δήμαρχο καταγγέλλοντάς τον ότι αποφάσιζε μόνος του καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Τέλος πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία από σήμερα και τη Δευτέρα να κανονιστεί συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αντιαγροτικές συσκέψεις

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Σύσκεψη εξωραϊσμού της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, έστησε προχτές στη Λάρισα ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής.Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες παράγοντες και υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας της ΑΤΕ, του Οργανισμού Βάμβακος και της Διεύθυνσης Γεωργίας Λάρισας, καθώς και αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά απουσίαζαν από εκεί, οι ξωμάχοι της γης. Ανάλογες αποπροσανατολιστικές συσκέψεις για την αγροτιά, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αύριο στην Πιερία (στο πνευματικό Κέντρο Κατερίνης), μεθαύριο Σάββατο στην Ημαθία, στις οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, θα πάει ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας και την Κυριακή στην Πέλλα, με τους υφυπουργούς Γεωργίας Δ. Σωτηρλή και παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδη.

Οσον αφορά την προχτεσινή σύσκεψη στη Λάρισα, που έγινε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι τα όσα είπε ο υφυπουργός, δείχνουν καθαρά ότι δεν πρόκειται να λυθούν τα τεράστια προβλήματα, που δημιούργησαν στη μικρομεσαία αγροτιά, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και παλιότερα της ΝΔ, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Επίσης, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει τις διώξεις των αγροτών που σέρνονται κατά χιλιάδες στα αγροτοδικεία, αλλά είναι αποφασισμένη, ακόμα πιο πειθήνια να εφαρμόσει τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ, που θα οδηγήσουν στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτών και τελικά στον αφανισμό τους. Η κυβέρνηση, για να περάσει αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα και να επιβάλει την αυταρχική πολιτική της, θα εντείνει τις δικαστικές διώξεις και θα επιστρατεύσει κάθε μέσο, για να εκφοβίσει και τρομοκρατήσει τους αγρότες, προκειμένου να υποτάξει τις αγωνιστικές διαθέσεις που ωριμάζουν κάθε μέρα και πιο πολύ στην αγροτιά, που βλέπει τα αδιέξοδά της να μεγαλώνουν, εξαιτίας της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιλογών.

Για τους μικρομεσαίους αγρότες, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον μαζικό ενωτικό αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα και από την πάλη για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων.

ΣΕΡΡΕΣ
Συλλαλητήριο αγροτών τη Δευτέρα

Αλλοι 106 αγρότες σύρονται σε δίκη, στις 2 του Οκτώβρη, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις

Στις 2 Οκτώβρη αρχίζει νέος κύκλος δικαστικών διώξεων των αγωνιστών αγροτών στις Σέρρες. Εκείνη τη μέρα σύρονται στα δικαστήρια 106 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 1994, με τις οποίες διεκδικούσαν την προστασία τους από την ασυδοσία των καπνεμπόρων, καλύτερες τιμές για το προϊόν τους και αύξηση των ποσοστώσεων.

Απάντηση στην πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση και στην άρνησή της να εγκαταλείψει τις τακτικές εκφοβισμού και τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, θα δώσουν τη Δευτέρα 29 του μήνα οι αγρότες και ο λαός των Σερρών. Το παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα γίνει στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο "Ορφέας".

Από την αρχή του χρόνου κάθε βδομάδα δεκάδες αγρότες σύρονταν στα Αγροτοδικεία που είχαν στηθεί για τον εκφοβισμό του αγροτικού κόσμου. Στο σύνολό τους σχεδόν οι δίκες αναβάλλονταν και ορίζονταν νέες ημερομηνίες εκδίκασης. Η τακτική αυτή φαίνεται πως επιλέχθηκε για να κρατάει ομήρους τους αγρότες ενόψει των νέων αγώνων που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα, αφού τα αιτήματα τόσο της κινητοποίησης του '94 για τα καπνά, όσο και του μεγάλου ξεσηκωμού του περασμένου Δεκέμβρη δεν έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Αντίθετα το νέο πακέτο συμφωνιών της ΕΕ έρχεται να δώσει άλλο ένα και ίσως το τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε για τις 11 Μάρτη του '98 η δίκη των 7 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών από τα Γιαννιτσά, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Οι 7 αγρότες ήταν να δικαστούν χτες, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους ένας από τους γνωστούς κατευθυνόμενους αγανακτισμένους καταστηματάρχες, ο οποίος μάλιστα διεκδικούσε αποζημίωση 5 εκατ. δραχμών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τελευταία προθεσμία σήμερα

Σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πειραιά, αν μέχρι σήμερα ο δήμος δεν τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές του εκκρεμότητες προς αυτούς.

Το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων, που ομόφωνα έχει αποφασίσει το σωματείο, είναι τετράωρη στάση εργασίας αύριο από 7-11 το πρωί και συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 9.30. Το Σάββατο και την Κυριακή οι εργαζόμενοι θα απόσχουν εντελώς από οποιαδήποτε εργασία. Τη Δευτέρα θα επαναλάβουν την τετράωρη στάση εργασίας από τις 7-11 το πρωί. Την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη, εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις τους, οι στάσεις εργασίας θα μετατραπούν σε αποχή από την εργασία, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος των εργαζομένων έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ενημερώνοντας σχετικά και σύμφωνα με το νόμο όλες τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές.

Σε ανακοίνωση εξάλλου του συλλόγου σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου περί τα 800 εκατομμύρια δρχ., τα οποία εκτιμάται ότι επαρκούν για να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις των εργαζομένων από το δήμαρχο.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης σε δηλώσεις του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε τις προκλήσεις του κατά των εργαζόμενων, απειλώντας με απολύσεις και κατηγορώντας τους ότι πολλοί από αυτούς είναι τεμπέληδες, ενώ οι άλλοι τους καλύπτουν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Π. Σερεμέτης.

"Εφυγε" η Αρχοντούλα Σαλπέα

Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 88 ετών η Αρχοντούλα Σαλπέα.Η κηδεία της έγινε στο νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά. Η εκλιπούσα στάθηκε πάντα δίπλα στο κόμμα και στα πέτρινα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους ήταν για τα παιδιά της και μάνα και πατέρας. Μεγάλωσε μόνη της τα τέσσερα παιδιά της, τον Παναγιώτη, τον Πέτρο, τον Δημήτρη και την Βούλα, δουλεύοντας στις πιο σκληρές εργασίες, αντικαθιστώντας επάξια τον άντρα της, που ήταν συνεχώς διωκόμενος, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Στην κηδεία της, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ, η Βέρα Νικολαϊδου και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλη της ΚΕ και πλήθος κόσμου.

Ε.Γ.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συμμετοχή 100% στην απεργία

Κανένας εργαζόμενος της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας δεν πήγε χτες για δουλιά, συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία, με την οποία αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης της Ενωσης να προχωρήσει σε απολύσεις.

Χτες το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πήγαν στην Ενωση και έδιωξαν βίαια τους εργαζομένους που είχαν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία. Ως γνωστόν, η διοίκηση της Ενωσης προχώρησε στις πρώτες 4 απολύσεις εργαζομένων, με πρόσχημα τη δήθεν εξυγίανση της επιχείρησης, ενώ απειλεί με δεκάδες άλλες απολύσεις που θα ακολουθήσουν.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση επιδιώκει τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων της Ενωσης και το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες. Στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται αρκετοί φορείς της πόλης εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ