ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στο συμβιβασμό με το θάνατο
  • Κηδεύτηκε χτες η 13χρονη Μαρία
  • Ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Ο τραγικός θάνατος της 13χρονης Μαρίας, μιας τρυφερής ύπαρξης, που πριν καλά καλά γνωρίσει τη ζωή, ανταμώθηκε με το σκληρό κόσμο των ναρκωτικών, αναδείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Ηταν, είπαν, παιδί χωρισμένων γονιών, που εγκατέλειψε το σχολείο και το έσκασε από το σπίτι στην Τρίγλια Χαλκιδικής, μαζί με την αδελφή της. Οι γείτονες είπαν πως τα δύο παιδιά ήταν παραμελημένα από την οικογένεια.

Φταίει, λοιπόν, μόνο η οικογένεια; Πού είναι οι ευθύνες αυτών που αφήνουν τους εμπόρους του "λευκού" θανάτου ασύλληπτους; Πού είναι οι ευθύνες των κυβερνητικών και άλλων στελεχών και παραγόντων, που διαφημίζουν, πίσω από το ψευδεπίγραφο διαχωρισμό σκληρού - μαλακού, την επαφή με τα ναρκωτικά; Πού είναι οι ευθύνες όσων προβάλλουν τα προγράμματα των υποκαταστάτων ως τη λύση στο πρόβλημα; Για όλους αυτούς, μήπως το πέσιμο στα ναρκωτικά αποτελεί μονόδρομο για την κοινωνία που οραματίζονται; Μια κοινωνία με νέους απόμαχους της ζωής και άβουλους για οποιαδήποτε αντίδραση στα σχέδιά τους; Αυτό είδαμε για άλλη μια φορά με αφορμή το θάνατο της 13χρονης Μαρίας, που μετά τη μοιραία δόση ηρωίνης μεταφέρθηκε και εγκαταλείφθηκε στο δάσος του Πανοράματος. Η μικρή Μαρία ίσως να είχε σωθεί, αν τούτη η κοινωνία την είχε προστατέψει από τους εμπόρους του θανάτου και της είχε δώσει τη δυνατότητα να βρει άλλες διεξόδους, δημιουργικές, όμορφες και αληθινές.

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ

Με αφορμή το θάνατο του 13χρονου κοριτσιού, που χτες κηδεύτηκε στην Ακτή Διονυσίου Χαλκιδικής, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ενώ αυξάνεται καθημερινά στη χώρα μας ο αριθμός των θανάτων νέων ανθρώπων από χρήση ναρκωτικών ουσιών και η ηλικία των χρηστών γίνεται ολοένα και μικρότερη, οι προσπάθειες διαφόρων κύκλων, πολιτικών παραγόντων και μερίδας των ΜΜΕ για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε λεγόμενα "σκληρά" και "μαλακά" και για τη νομιμοποίησή τους γίνονται ακόμα πιο έντονες. Η καλυμμένη υποκρισία τους πίσω από τις δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τους θανάτους νέων από ναρκωτικά δε μας ξεγελά. Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείται για να πείσει την κοινή γνώμη ότι θα πρέπει: να συμβιβαστεί με το πρόβλημα, να μη διεκδικεί λύσεις, να συμβιβαστεί με το θάνατο. Χρησιμοποιείται για να οδηγήσει ακόμη περισσότερους νέους στα μονοπάτια της εξάρτησης και του περιθωρίου, να τους οδηγήσει στο θάνατο. Αυτοί που νομοθετούν το εθνικό απολυτήριο, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, που στερούν από τη νεολαία το δικαίωμα στη δουλιά, που περικόπτουν τη χρηματοδότηση των κέντρων απεξάρτησης και δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη των χρηστών, που πλασάρουν ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του Μάαστριχτ, είναι οι ίδιοι που αποσιωπούν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και ανοίγουν δρόμους για τη μεγαλύτερη χειραγώγηση της νεανικής συνείδησης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Αυτή τη συμφωνία τους μα το θάνατο, κάθε νέος πρέπει να την καταδικάσει με τη δράση του για το ξερίζωμα των κοινωνικών αιτιών, με τη συλλογική δράση για να παρθούν μέτρα για μια άλλη ποιότητα ζωής των νέων, που θα δίνουν διέξοδο και δε θα ωθούν σε τέτοιες επιλογές".

Ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων

Οι τραυματισμοί αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 25 - 44 ετών

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται 98.000 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων 400 είναι θανατηφόρα. Επίσης σημειώνονται περίπου 30.000 τροχαία ατυχήματα εκ των οποίων τα 2.000 είναι θανατηφόρα.

Τα παραπάνω επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Γ. Ανδρουλάκης, ενόψει του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 1 ως 4 Οκτώβρη 1997. "Το τραύμα, είπε ο Γ. Ανδρουλάκης, περιλαμβάνει τα τροχαία, τις βιαιοπραγίες και τα εργατικά ατυχήματα. Οι απώλειες ζωής που προκαλούνται απ' το τραύμα είναι περισσότερες από αυτές που προκαλεί ο καρκίνος και οι αγγειοπάθειες. Αποτελεί, πρόσθεσε, μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, αφού στις ηλικίες μεταξύ 25 - 44 ετών είναι η πρώτη αιτία θανάτου".

Αν και, όπως υπογράμμισε ο Γ. Ανδρουλάκης, η ζωή δεν αποτιμάται με χρήματα, εντούτοις μπορεί να υπολογιστεί το κόστος αυτών των απωλειών με βάση τις χαμένες εργατοώρες ή τα ποσά που δίνονται για αναπηρικές συντάξεις. Για την Ελλάδα το κόστος υπολογίζεται σε 110 δισ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κόστος υπολογίζεται σε 70 δισ. ECU και στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 110 δισ. δολάρια.

Η ακριβής καταγραφή των ατυχημάτων στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο Γ. Ανδρουλάκης, δεν είναι εύκολη, καθώς δεν υπάρχειενιαίος εθνικός φορέας καταγραφής του.

Στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο ερευνήθηκε η περίπτωση κατά πόσο θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί θύματα σε τροχαία ή τραυματίες από εγκληματικές πράξεις: Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ένα 4% των τραυματιών - που υπέκυψαν τελικά - θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Μια τέτοια εξέλιξη είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων: Της έγκαιρης αντιμετώπισης, της έλλειψης υποδομής και της κατάλληλης εκπαίδευσης. Στα θανατηφόρα τροχαία - 2.000 το χρόνο - οι μισοί σκοτώνονται επί τόπου, το 30% πεθαίνει τις επόμενες 4 ώρες μετά το τροχαίο, και το 20% αργότερα.

Ο Γ. Ανδρουλάκης είπε ότι σε πανελλαδική κλίμακα χρειάζονται περίπου εφτά κέντρα εξειδικευμένα στο τραύμα.

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Με μαχητικό τρόπο συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό", οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά την αντίθεσή τους στη μείωση των αποδοχών τους. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με αφετηρία διαμαρτυρίας έξω απ' τα επείγοντα.

Εν τω μεταξύ επιτυχία σημείωσε και η τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, που έγινε χτες με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ηταν, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η απάντηση στην πολιτική των χαμηλών μισθών και την ανύπαρκτη πολιτική προσλήψεων, καθώς δεν έχει γίνει καμία απ' τις 3.900 που ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας.

Ωστόσο, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται κατά των περιορισμών των δαπανών στα νοσοκομεία, εντούτοις καταγγέλλει ως... "ραγδαία υποχώρηση" την εφαρμογή του θεσμού του μάνατζερ μόνο σε 10 νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την πανελλαδική εφαρμογή του θεσμού, όταν κύρια αποστολή των μάνατζερ θα είναι ο παραπέρα περιορισμός των δαπανών, έστω κι αν παρουσιάζεται ως νοικοκύρεμα.

Στάση στο "Αγία Σοφία" Οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού στο "Αγία Σοφία" οδηγούν μια νοσηλεύτρια να περιθάλπει 60 παιδιά το βράδυ.

Το παραπάνω τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου το σωματείο των εργαζομένων στη διάρκεια τετράωρης στάσης εργασίας, η οποία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου στο "Αγία Σοφία" από συνοδό ασθενή. Στο αίτημα για προσλήψεις, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Τέλος, το σωματείο ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε απ' την ΠΟΕΔΗΝ για τη χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαϊτειο θα κάνουν δίωρη στάση εργασίας (7π.μ. - 9π.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του Ψυχιατρείου που συνοδεύεται και απ' τη μείωση των αποδοχών τους.

Ηρθε η Βάσω Αποστολοπούλου

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών κατά του καρκίνου, η Ελληνίδα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, που έφτασε χτες στη χώρα μας. Σήμερα το πρωί, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,ενώ στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει στο "Χίλτον", με θέμα: "Νέες μέθοδοι θεραπείας του καρκίνου του μαστού".

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Στα φάρμακα δε γίνονται "εκπτώσεις"

Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να κάνουν μείωση της επίσημης τιμής πώλησης των φαρμάκων, ούτε να παρέχουν δώρα στους πελάτες τους, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε περίπτωση που κάποιοι από τους φαρμακοποιούς παραβούν αυτή τη γενική αρχή θα τους επιβάλλονται ποινές όπως, απλή σύσταση, πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου μέχρι ένα χρόνο, οριστική στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και φυλάκιση που θα φτάνει μέχρι τα τρία χρόνια.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγε φαρμακοποιός στον οποίο ο φαρμακευτικός σύλλογος της Λάρισας είχε επιβάλλει την ποινή της σφράγισης για ένα μήνα του φαρμακείου του, γιατί πουλούσε φάρμακα σε πελάτες τους σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που καθορίζονταν από την κρατική διατίμηση (εκπτώσεις). Ο ίδιος φαρμακοποιός ήταν "υπότροπος" καθώς και στο παρελθόν του είχε επιβληθεί πρόστιμο, επειδή δεν εισέπραττε συμμετοχή ασφαλισμένου του ΟΓΑ και στο φαρμακείο του βρέθηκαν 131 φάρμακα από τα οποία έλειπαν τα κουπόνια.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να τηρεί επακριβώς την κρατική διατίμηση και απαγορεύεται η πώληση σε χαμηλότερη τιμή με σκοπό να προσελκύσει πελάτες. Παράλληλα, απαγορεύεται η παροχή με οποιαδήποτε μορφή δώρων, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παραχώρηση και ανταλλάγματα. Ουσιαστικά το δικαστήριο με αυτή την απόφαση προστατεύει τους φαρμακοποιούς από αθέμιτο ανταγωνισμό και από το να μετατραπούν τα φαρμακεία σε σούπερ μάρκετ.

ΝΙΚΑΙΑ
Νοίκιασε 100 του δίνουν 500

Με πρόσχημα τη διαμόρφωση του χώρου του αλσυλλίου της δεξαμενής, στη Νίκαια, ο ιδιώτης που νοικιάζει τα 110 περίπου τετραγωνικά του κτιρίου του αναψυκτηρίου, θα εκμεταλλευτεί και άλλα 400 τετραγωνικά του περιβάλλοντος χώρου που υποτίθεται ότι θα διαμορφώσει. Πρόκειται για πολλαπλή πρόκληση, αφού και θα πληγεί περιβαλλοντικά η περιοχή, αλλά και χαρίζονται 400 τετραγωνικά πέραν των 100 που νοικιάζει ο επιχειρηματίας.

Το θέμα του αναψυκτηρίου απασχόλησε τη Δημαρχιακή Επιτροπή σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις. Τελικά το καλοκαίρι αποφασίστηκαν οι όροι του πλειοδοτικού διαγωνισμού, στον οποίο πήραν μλερος, λόγω της εποχής, μόνο δύο. Η Δημαρχιακή Επιτροπή κατακύρωσε το διαγωνισμό παρά τη διαφωνία της "Δημοκρατικής Ενότητας". Στο μεταξύ είχε παρουσιαστεί μετά τη λήξη του διαγωνισμού και άλλος ενδιαφερόμενος που είχε πολύ καλύτερη προσφορά από αυτή που κύρωσε η Δημαρχιακή Επιτροπή.

Η "Δημοκρατική Ενότητα" ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, μέχρι να συζητηθεί το θέμα της αξιοποίησης του αλσυλλίου στο Σώμα. Την πρόταση απέρριψε ο δήμαρχος Νίκαιας Β. Τράπαλης,με το έωλο επιχείρημα ότι αυτό σημαίνει κατάργηση της Δημαρχιακής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρα Νικολαϊδου τόνισε ότι ένα αναψυκτήριο θα μπορούσε πράγματι να προσφέρει και να εξυπηρετήσει τους δημότες, όπως όμως εξελίχθηκε η υπόθεση, πρόκειται για πρόκληση, προσθέτοντας ότι η παράταξη θα παρακολουθήσει το θέμα από κοντά.

Κοινή λεζάντα στο 1ο "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά" ήταν ένα απ' τα κεντρικ

"Οχι σε όλα τα ναρκωτικά", ήταν ένα απ' τα κεντρικά συνθήματα του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στο οποίο είχαν περίπτερα οι θεραπευτικές Κοινότητες

Ελεύθερος ο γιατρός της ηρωίνης

Σε 7 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες γιατρός κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής. Πρόκειται για τον παθολόγο Μ. Φρατζόγλου, ο οποίος διατηρεί ιατρείο στην οδό Αριστομένους 110 στον Αγ. Ιερόθεο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το χρονικό διάστημα 1987 - 1988 πούλησε μικροποσότητες ναρκωτικών (ηρωίνη, χάπια, σιρόπια) σε τέσσερα νεαρά άτομα. Ενός ο πατέρας τον κατάγγειλε στην αστυνομία, με συνέπεια να συλληφθεί και να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του. Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδίκασε την υπόθεση, υποστήριξε ότι πρόκειται για σκευωρία. Ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχτεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικά. Το δικαστήριο, ωστόσο, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, του επέβαλε την προαναφερόμενη ποινή και εν συνεχεία τον άφησε ελεύθερο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ