Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Στα φάρμακα δε γίνονται "εκπτώσεις"

Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να κάνουν μείωση της επίσημης τιμής πώλησης των φαρμάκων, ούτε να παρέχουν δώρα στους πελάτες τους, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σε περίπτωση που κάποιοι από τους φαρμακοποιούς παραβούν αυτή τη γενική αρχή θα τους επιβάλλονται ποινές όπως, απλή σύσταση, πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου μέχρι ένα χρόνο, οριστική στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και φυλάκιση που θα φτάνει μέχρι τα τρία χρόνια.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγε φαρμακοποιός στον οποίο ο φαρμακευτικός σύλλογος της Λάρισας είχε επιβάλλει την ποινή της σφράγισης για ένα μήνα του φαρμακείου του, γιατί πουλούσε φάρμακα σε πελάτες τους σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που καθορίζονταν από την κρατική διατίμηση (εκπτώσεις). Ο ίδιος φαρμακοποιός ήταν "υπότροπος" καθώς και στο παρελθόν του είχε επιβληθεί πρόστιμο, επειδή δεν εισέπραττε συμμετοχή ασφαλισμένου του ΟΓΑ και στο φαρμακείο του βρέθηκαν 131 φάρμακα από τα οποία έλειπαν τα κουπόνια.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να τηρεί επακριβώς την κρατική διατίμηση και απαγορεύεται η πώληση σε χαμηλότερη τιμή με σκοπό να προσελκύσει πελάτες. Παράλληλα, απαγορεύεται η παροχή με οποιαδήποτε μορφή δώρων, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παραχώρηση και ανταλλάγματα. Ουσιαστικά το δικαστήριο με αυτή την απόφαση προστατεύει τους φαρμακοποιούς από αθέμιτο ανταγωνισμό και από το να μετατραπούν τα φαρμακεία σε σούπερ μάρκετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ