Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πειραματίζεται το υπουργείο Παιδείας!

Υποχρεωτική μόνο στα πειραματικά λύκεια και προαιρετική στα υπόλοιπα η εφαρμογή του νέου συστήματος "αξιολόγησης" των μαθητών της Α' λυκείου, προβλέπει σχετική εγκύκλιος

Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αναστολή για φέτος των διάφορων εξεταστικών μηχανισμών, οι οποίοι θα εφαρμοστούν φέτος "υποχρεωτικά" μόνο στα πειραματικά λύκεια και "προαιρετικά" στα υπόλοιπα λύκεια, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών της Α λυκείου. Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, στα οποία θα υποβάλλονταν οι μαθητές της Α λυκείου, η εγκύκλιος τονίζει ότι θα γίνουν μέσα στον Οκτώβρη, αλλά οι οδηγίες για την αξιολόγησή τους θα σταλούν στα σχολεία μέχρι το Φλεβάρη του 1998.

Η εγκύκλιος, για το υπουργείο Παιδείας, είναι "απολύτως σύμφωνη με το πρόγραμμα εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και μάλιστα σε ό,τι αφορά την προαιρετική εφαρμογή των νέων μεθόδων αξιολόγησης των μαθητών καλεί τους καθηγητές "να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια εφαρμογής τους κατά το τρέχον σχολικό έτος για να τους δοθεί η δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στη διαδικασία υλοποίησης της μεταρρύθμισης".

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας:

- Μέσα στον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν τα λεγόμενα διαγνωστικά τεστ στα εξής μαθήματα της Α λυκείου: Αρχαία Ελληνικά, Εκφραση - Εκθεση, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Ξένες Γλώσσες (εκτός αν έχει προηγηθεί σχετική διαδικασία για το χωρισμό μαθητών σε επίπεδα). Τα φετινά διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με την εγκύκλιο, μπορεί να έχουν τη μορφή των συνηθισμένων εξετάσεων (ερώτηση - απάντηση) και "όπου υπάρχει η δυνατότητα μπορεί κατά την κρίση των εκπαιδευτικών να χρησιμοποιηθούν και κριτήρια με συνδυασμό ερωτήσεων διαφόρων τύπων".

- Για την αξιολόγηση του μαθητή κατά τρίμηνο συνεκτιμώνται η συμμετοχή του στη μαθησιακή διαδικασία, η επίδοσή του στην προφορική εξέταση, η επίδοσή του στις ολιγόλεπτες και ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή στις δοκιμασίες σε ευρύτερες ενότητες και οι εργασίες που πραγματοποιεί στο σπίτι.

- Οι νέοι τρόποι αξιολόγησης (αυτοαξιολόγηση, συνθετικές εργασίες, αξιολόγηση βάσει φακέλου και η ποιοτική αξιολόγηση των μαθητών) θα εφαρμοστούν προαιρετικά φέτος στα λύκεια.

- Κατά το σχολικό έτος 1997 - '98 οι τελικές εξετάσεις διενεργούνται και στην Α τάξη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Οπου, όμως, το επιτρέπει η φύση του μαθήματος, τόσο στο επίπεδο της θεωρίας όσο και στο επίπεδο των ασκήσεων, συνίσταται η χρησιμοποίηση συνδυασμού ερωτήσεων ανάπτυξης και σύντομης απάντησης. Εμφαση επίσης πρέπει να δοθεί στις ερωτήσεις κρίσης.

- Για την προαγωγή των μαθητών της Α λυκείου φέτος θα εφαρμοστούν όσα ίσχυαν και πέρσι. Στο σημείο αυτό το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στο νέο ΠΔ που θα εφαρμοστεί από του χρόνου και θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την προαγωγή των μαθητών.

Από την εγκύκλιο προκύπτει η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου μετατροπής του λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, που διαφαίνεται και από τη συχνή χρήση της έκφρασης "προαιρετικά", ενώ είναι σαφές πως τα μέτρα αυτά, που θα σκληρύνουν τους όρους φοίτησης στο λύκειο, δε θα εφαρμοστούν φέτος αλλά υπάρχει η πρόθεση να εφαρμοστούν σίγουρα από την επόμενη χρονιά, κατά την οποία αναμένεται η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ