Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητικό "όχι" στην τηλε-υποκρισία

Συγκέντρωση και πορεία οργάνωσε χτες το απόγευμα η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ενάντια στον Τηλε-Μαραθώνιο και τη "φιλανθρωπία" για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους"

Την ίδια ώρα που στα τηλεοπτικά στούντιο του "Μέγκα" κορυφωνόταν το παζάρι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες πραγματοποιούσαν στο κέντρο της Αθήνας μια μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην επιχείρηση τηλε- εκμετάλλευσης και τηλε-υποκρισίας.

Χτες το απόγευμα η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ενάντια στον Τηλε-Μαραθώνιο και τη "φιλανθρωπία" για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους", διοργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τα γραφεία του "Μέγκα" στο Σύνταγμα. Ανθρωποι με ειδικές ανάγκες, γονείς και κηδεμόνες, αλλά και συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας, έδωσαν βροντερό "παρών" και έστειλαν το δικό τους μήνυμα με το σύνθημα: "Δώστε λεφτά για πρόνοια και παιδεία, λέμε όχι στη φιλανθρωπία".

"Δε λέμε όχι στην εθελούσια και ανώνυμη προσφορά. Αντιδρούμε όμως στην αντίληψη που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του για την κάλυψη των δαπανών για πρόνοια, υγεία και παιδεία", τόνισε ο Χ. Χουρδάκης,μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. "Οι εκδηλώσεις αυτές, συνέχισε, αξιοποιούνται από αυτούς που τις διοργανώνουν και από αυτούς που συμμετέχουν. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και πολλοί άλλοι άνθρωποι, που αυτό το διήμερο θα δώσουν τη συνδρομή τους, όλο το χρόνο τη δίνουν και με το παραπάνω από την υπερφορολόγησή τους, πράγμα που δεν κάνουν οι διάφοροι μεγαλοπαράγοντες, που υποκριτικά θα σπεύσουν σήμερα να προσφέρουν τον οβολό τους". Και κατέληξε: "αν τα ΜΜΕ θέλουν πραγματικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες του στα ΑΜΕΑ, τότε να γίνουν βήμα προβολής των προβλημάτων και των διεκδικήσεών τους".

Στις 7 μ.μ. ξεκίνησε η πορεία μέσω της οδού Σταδίου προς το "Μέγκα". Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: "Θέλουμε δαπάνες κοινωνικές και όχι φιέστες τηλεοπτικές" και "Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη".Οταν έφτασαν έξω από το "Μέγκα" το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: "Οχι τηλε-σόου και υποκρισία, φόρους να πληρώσει η ολιγαρχία".

Ο Μάριος Καμακάρης,μέλος της Επιτροπής, μιλώντας στους συναδέλφους του υπογράμμισε: "Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην υποκρισία. Χαρίζονται δισεκατομμύρια και μετά αυτοί που τα καρπώνονται, εμφανίζονται σε ρόλοφιλάνθρωπου. Κάθε χιλιάρικο από αυτά που σήμερα θα μοιράσουν οι μεγαλοκαρχαρίες, είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα του εργάτη".

Ο Τάσος Τόκας,εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, επισήμανε: "Δυστυχώς, τέτοιου είδους προσπάθειες μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, στη φιλοσοφία της φιλανθρωπίας. Εμείς σε αυτές τις προσπάθειες θα απαντήσουμε με τους αγώνες μας, γιατί με αυτούς κατακτήσαμε όσα δικαιώματα έχουμε μέχρι σήμερα".

Η οργή των γονιών και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ήταν έκδηλη στη χτεσινή κινητοποίηση. Ηταν έκδηλη γιατί δεν μπορούν να δεχτούν την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους, γιατί δεν μπορούν να βλέπουν το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του και να συντηρεί τη φιλανθρωπία, την ώρα που τα παιδιά τους πετάγονται στο δρόμο από τα δεκάδες κέντρα εκπαίδευσης τα οποία έκλεισαν...

Οι συγκεντρωμένοι παρέδωσαν στο "Μέγκα" τη διακήρυξη διαμαρτυρίας, την οποία συνυπέγραψαν οι δήμαρχοι Ν. Ρογκάκος,Βύρωνα, Γ. Γιώγος,Πετρούπολης, Κ. Κορτζίδης,Ελληνικού, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής,ο αντιδήμαρχος Νίκαιας, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Π. Μανουσογιαννάκης,ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Π. Σοφός,η γραμματέας της Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών στους Παιδικούς Σταθμούς, Μ. Λαμπρινού κ.ά.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, εργαζόμενοι κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ