Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του

Η ανάληψη από την Αθήνα της Ολυμπιάδας του 2004 επιβάλλεται να αποτελέσει πεδίο λαϊκής πάλης και αφετηρία για την αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης για την Ολυμπιάδα του 2004, που έγινε την τελευταία μέρα του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στην οποία συμμετείχαν ο Χρ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, ο Στ. Τζιωρτζής, ειδικός γραμματέας του Συλλόγου Ολυμπιονικών και ο Λ. Παπακώστας, Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος. Με παρεμβάσεις και ερωτήσεις, συμμετείχαν και πολλοί από το ακροατήριο.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Χρ. Κόφφας, επισημαίνοντας ότι στον αθλητισμό δε χωρούν η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση. "Από αυτή τη θέση απορρέει και το μέτωπο πάλης, που σαλπίζει το ΚΚΕ, με αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004. Πρέπει να υπάρξει, τόνισε, ένα πολύμορφο λαϊκό κίνημα, που να απαιτεί, να διεκδικεί και να επιβάλλει το δικαίωμα στη δουλιά, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα σε χώρους άθλησης των νέων και την επιστημονική καθοδήγηση. Για το ΚΚΕ, συνέχισε, ο αθλητισμός, η άσκηση, τα σπορ έχουν αξία, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία ασχολούνται μ' αυτόν, γιατί αποκομίζουν άμεσα οφέλη, τόσο για την υγεία τους, όσο και για την καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Είναι μέσον δηλαδή, όχι σκοπός. Ο αθλητισμός, ιδιαίτερα στην εποχή μας, είναι ανάγκη".

Από την πλευρά του, ο Στ. Τζιωρτζής, αναφερόμενος στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας, ανέφερε ότι η χώρα μας μετά από 101 χρόνια διεκδίκησε - χωρίς να ρωτηθεί ο λαός - και πέτυχε να αναλάβει τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004. Στη συνέχεια, υπογράμμισε: "Η εμπειρία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου απέδειξε ότι, ενώ στο αγωνιστικό μέρος πάμε καλά, στο διοργανωτικό υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Κίνδυνος που υπάρχει και για την Ολυμπιάδα". Γι' αυτό το λόγο, ο Στ. Τζιωρτζής πρότεινε τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής, η οποία θα ελέγχει την Οργανωτική Επιτροπή, προκειμένου να μην κατασπαταληθεί δημόσιο χρήμα και να μην την πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.

Ο Λ. Παπακώστας,Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, στάθηκε περισσότερο στο αγωνιστικό μέρος της Ολυμπιάδας και σημείωσε ότι "αυτή η διοργάνωση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλητισμού και στο να έρθουν πολλά νέα παιδιά στον αθλητισμό". Ως εκπρόσωπος των αθλητών, υποσχέθηκε ότι εκείνοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στην ανάγκη να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στην περιφέρεια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η συμμετοχή ήταν μεγάλη και οι ερωτήσεις απέδειξαν την ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης, σχετικά με τις επιπτώσεις από τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας του 2004. Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις ήταν αυτή του δημάρχου Ταύρου Παν. Βακαλόπουλου,ο οποίος αναφέρθηκε στα κατασκευαστικά σχέδια των αθλητικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει ο φάκελος διεκδίκησης της Αθήνας. "Σε συνοικίες, όπως το Αιγάλεω, ο Ταύρος, η Αγία Βαρβάρα και πολλές άλλες υποβαθμισμένες περιοχές, δεν προβλέπεται καμία αθλητική παρέμβαση ενόψει της Ολυμπιάδας. Αυτό αποδεικνύει πως η επιλογή των αθλητικών εγκαταστάσεων έχει γίνει με ταξικά κριτήρια". Ο δήμαρχος Ταύρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να γίνουν έργα στην περιφέρεια, για να μπορέσει να αναπτυχθεί συνολικά ο αθλητισμός. "Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε, πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι Ολυμπιονίκες μας με τους δικούς τους αγώνες", υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς προέρχονται από περιοχές που δεν υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ