ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Θα μας βρει αντιμέτωπους κάθε ύποπτη μεθόδευση

"Η ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή Ολυμπιάδας - Βαρβάρας για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΙΓΜΕ δεν αποτελεί μείζον ζήτημα για τις ανάγκες αυτής της μελέτης, όταν πολύ σημαντικά από κοστολογική και τεχνολογική άποψη ζητήματα δεν έχουν απαντηθεί ή βρίσκονται υπό αίρεση (π. χ. παραγωγική μέθοδος, μεταφορά αποβλήτων κλπ. ). Παρ' όλα αυτά και επειδή ορισμένοι επιδιώκουν μετά μανίας τη σύγκρουση για την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους και την απόκρυψη των αδιεξόδων τους, η Επιτροπή Αγώνα δηλώνει ότι οι ερευνητικές εργασίες του ΙΓΜΕ θα προχωρήσουν χωρίς εμπόδια από την κινητοποίηση του κόσμου του Στρυμονικού Κόλπου".

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου για τη μη εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα - Βαρβάρα, η οποία συνεδρίασε προχτές το βράδυ και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη μελέτη εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού, που εκπονεί το ΙΓΜΕ. Της συνεδρίασης αυτής προηγήθηκε συνάντηση στην Αθήνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης.

Ωστόσο, η Επιτροπή Αγώνα δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κοινωνία του Στρυμονικού Κόλπου θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού στον υδροκρίτη της περιοχής αυτής.

Η Επιτροπή Αγώνα ζητάει να ολοκληρωθούν οι εργασίες υπαίθρου μέχρι 31 Οκτώβρη και η μελέτη να παραδοθεί μέχρι τις 20 Νοέμβρη, δηλώνοντας ότι κάθε απόπειρα παράτασης αυτών των προθεσμιών, όπως και κάθε προσπάθεια παρερμηνείας της απόφασης, θα "μας βρει αντιμέτωπους". Επίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αγώνα θα στείλει τις απόψεις της για τη μελέτη του ΙΓΜΕ στο υπουργείο με τη δέσμευση να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους μελετητές που θεματικά εκπόνησαν τη μελέτη. Θα καταγγείλει ακόμη οποιαδήποτε παρέμβαση για αλλοίωση αποτελεσμάτων και ανάθεση εργασιών σε τρίτους έξω από τη μελετητική ομάδα του έργου.

"Η προϋπάρχουσα δέσμευση για την πρόσβαση της Επιτροπής Αγώνα σε όλα τα στοιχεία της μελέτης, που αρκετές φορές αγνοήθηκε, θα πρέπει ταυτόχρονα με τη δική μας σημερινή απόφαση να επαναδιατυπωθεί και να υλοποιηθεί με κάθε σχολαστικότητα", τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΜΟΝΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Συνωστίζονται οι εκτιμητές

Ανακοινώθηκαν τελικά χτες - με δύο μέρες καθυστέρηση - από την ΕΤΕΒΑ, οι εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιολόγηση του τιμήματος της Λιγνιτικής Μονάδας της Φλώρινας. Από τις 23 εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές, η ΕΤΕΒΑ θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προεπιλέξει έναν μικρό αριθμό με βάση τις προδιαγραφές που έχουν ήδη δοθεί και στη συνέχεια να καλέσει τις προεπιλεγείσες εταιρίες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Οι εταιρίες μεταξύ των οποίων θα γίνει η προεπιλογή είναι οι εξής:

  • Sargent and Lundy (ΗΠΑ)
  • Mott Ewbank (Αγγλία)
  • Fictner (Γερμανία)
  • EPRI (ΗΠΑ)
  • VEBA (Γερμανία)
  • Lahmeyer (Γερμανία)
  • Electrowatt ingenieurunter (Ελβετία)
  • Coienco (Ελβετία)
  • k. Kurt Muller (Γερμανία)
  • DECON/Consulectra (Γερμανία)
  • WATT, Tieder and Hoffar I. L. P (Δικ. Γραφείο - ΗΠΑ)
  • Powergen (Αγγλία)
  • OVE ARUP (Αγγλία)
  • Black and Veatch (ΗΠΑ)
  • B. P. I. (Αγγλία)
  • KPMG (Ελλάδα)/ ESBI (Ιρλανδία) /TUV Rheinland (Γερμανία)
  • Steag (Γερμανία)
  • Energoproject (Γιουγκοσλαβία)
  • Brown and Root (Αγγλία)
  • Bums and Roe (ΗΠΑ)
  • American Appraisal (Αγγλία) / Stone and Webster (ΗΠΑ)
  • Elsamprpject (Δανία) /WAG (Γερμανία) Penco (Ελλάδα)
  • Energy Partners (ΗΠΑ)/ Blackwood Capital (ΗΠΑ) / Z Finance (Ελλάδα).
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
Μεγαλεπίβολα σχέδια για το... 2010

Σε ρόλο μικρού "ιμπεριαλιστή" βλέπουν από κοινού κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι τον εαυτό τους και στις χώρες της Νότιας Μεσογείου, μετά από αυτές των Βαλκανίων και της ΝΑ Ασίας. Αυτό προέκυψε από χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου και της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, η οποία δόθηκε ενόψει της προετοιμασίας για την τρίτη Ευρωμεσογεική Σύνοδο Βιομηχανίας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

Στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής οικονομικής εξάρτησης που η Ευρωπαϊκή Ενωση εφαρμόζει στις τρίτες χώρες, με ένα ακόμη χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1,4 τρισ. δρχ. περίπου και με ορίζοντα το 2010 επιδιώκει τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των κρατών - μελών και των χωρών της Ν. Μεσογείου (Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία, Λίβανος, Μάλτα, Μαρόκο, Παλαιστινιακά Εδάφη, Συρία, Τουρκία και Τυνησία), προσβλέποντας ταυτόχρονα σε μια νέα αγορά 300 εκ. κατοίκων. Αυτό είναι και το πλαίσιο στο οποίο έχουν από κοινού κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι να δράσουν και για το σκοπό αυτό κατευθύνονται σε πολυμερείς και διμερείς συνεργασίες σε διακρατικό, αλλά και διεπιχειρηματικό, επίπεδο με στόχο πάντα την ανάληψησημαντικού ρόλου στη νέα αγορά. Τα μεγαλεπίβολα αυτά κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια αναμένεται να συζητηθούν και αναλυθούν ειδικότερα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που γίνεται με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ΣΕΒ ανακοινώνουν σχέδια επί σχεδίων, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος παραδέχτηκε ότι οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις χώρες αυτές αλλά και γενικότερα έχουν μειωθεί. Αυτό που σίγουρα, τέλος, θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν αρκούν ανακοινώσεις για τέτοιου είδους μεγαλεπίβολα σχέδια, για να καλύψουν το τεράστιο επενδυτικό κενό και την απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα, αλλά και την αποβιομηχάνιση που συντελείται.

Σα δε ντρεπόμαστε!

Την υπονόμευσαν, την έβγαλαν στο ...σφυρί και τώρα αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τους ενδιαφερόμενους "επενδυτές" για την εξαγορά της. Ο λόγος για τη μεγαλύτερη ελληνική χαρτοβιομηχανία, ΣΟΦΤΕΞ, για την οποία ολοκληρώθηκε ήδη από την περασμένη Τετάρτη η πρώτη φάση διαγωνισμού για την εκποίησή της, από τον διεθνή οίκο στον οποίο και ανατέθηκε η όλη προετοιμασία, ΝΙΚΟ. Ομως, τα ονόματα των ενδιαφερόμενων δεν ανακοινώνονται, λες και πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά μόνο τους υποψηφίους και όχι τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ και κυρίως τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης που συνδέεται και με τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, για την οποία κατά τα άλλα οι αρμόδιοι κόπτονται. Το επιχείρημα που από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου Ανάπτυξης προβάλλεται είναι, ότι η ΝΙΚΟ δεσμεύτηκε έναντι των ενδιαφερόμενων να μη δημοσιεύσει τα ονόματά τους πριν την τελική επιλογή. Θέλουν δε να πιστέψουμε ότι η ΝΙΚΟ (τόσο το χειρότερο για αυτούς) δεν κοινοποίησε τα ονόματα ούτε στο αρμόδιο υπουργείο! Εμείς απλώς θέλουμε να ξέρουμε ποιος πληρώνει τη ΝΙΚΟ, με τι ποσά και από ποιο ταμείο, για να έχει το δικαίωμα να μη λογοδοτεί πουθενά ή μάλλον μόνο στους υποψηφίους αγοραστές. Η, μήπως, απλώς πρόκειται για ένα ατυχές πρόσχημα που η κυβέρνηση επέλεξε, για να καλύψει την αδιαφάνεια με την οποία συνηθίζει να χειρίζεται πολύ σοβαρά θέματα;

Καθ' οδόν τα "εκσυγχρονιστικά" ΜΑΤ

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το σχέδιο τρομοκράτησης των κατοίκων της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στη λειτουργία μονάδας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναχώρησαν ήδη από την Αθήνα πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ και θα ακολουθήσει η αποστολή άλλων έξι την Κυριακή! Στις αστυνομικές δυνάμεις θα προστεθεί και μια ομάδα των Ειδικών Κατασταλτικών Αντιτρομοκρατικών Μονάδων (ΕΚΑΜ)...

Η μεταφορά εκατοντάδων αστυνομικών στην περιοχή γίνεται στα πλαίσια των γνωστών προκλητικών κυβερνητικών δηλώσεων για ενεργοποίηση του κράτους του νόμου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής, στην οποία εκχωρούνται τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής. Πρωτεργάτης της επιχείρησης φέρεται να είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο καλύπτει και τα έξοδα παραμονής των αστυνομικών σε ξενοδοχείο.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Η πορεία των προγραμμάτων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, καθώς και η παρουσίαση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησής του, αποτελεί αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, με τον διευθυντή της 16ης Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας για θέματα περιφερειακής πολιτικής και συνοχής κ. Landaburu. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στην ίδια συνάντηση θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που αφορούν το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ