Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
Μεγαλεπίβολα σχέδια για το... 2010

Σε ρόλο μικρού "ιμπεριαλιστή" βλέπουν από κοινού κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι τον εαυτό τους και στις χώρες της Νότιας Μεσογείου, μετά από αυτές των Βαλκανίων και της ΝΑ Ασίας. Αυτό προέκυψε από χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου και της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, η οποία δόθηκε ενόψει της προετοιμασίας για την τρίτη Ευρωμεσογεική Σύνοδο Βιομηχανίας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

Στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής οικονομικής εξάρτησης που η Ευρωπαϊκή Ενωση εφαρμόζει στις τρίτες χώρες, με ένα ακόμη χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1,4 τρισ. δρχ. περίπου και με ορίζοντα το 2010 επιδιώκει τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των κρατών - μελών και των χωρών της Ν. Μεσογείου (Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία, Λίβανος, Μάλτα, Μαρόκο, Παλαιστινιακά Εδάφη, Συρία, Τουρκία και Τυνησία), προσβλέποντας ταυτόχρονα σε μια νέα αγορά 300 εκ. κατοίκων. Αυτό είναι και το πλαίσιο στο οποίο έχουν από κοινού κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι να δράσουν και για το σκοπό αυτό κατευθύνονται σε πολυμερείς και διμερείς συνεργασίες σε διακρατικό, αλλά και διεπιχειρηματικό, επίπεδο με στόχο πάντα την ανάληψησημαντικού ρόλου στη νέα αγορά. Τα μεγαλεπίβολα αυτά κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια αναμένεται να συζητηθούν και αναλυθούν ειδικότερα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που γίνεται με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ΣΕΒ ανακοινώνουν σχέδια επί σχεδίων, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος παραδέχτηκε ότι οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις χώρες αυτές αλλά και γενικότερα έχουν μειωθεί. Αυτό που σίγουρα, τέλος, θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν αρκούν ανακοινώσεις για τέτοιου είδους μεγαλεπίβολα σχέδια, για να καλύψουν το τεράστιο επενδυτικό κενό και την απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα, αλλά και την αποβιομηχάνιση που συντελείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ