Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι φαρμακοποιοί

Μέχρι και 80% οι ανατιμήσεις στα φάρμακα, παραδέχονται οι φαρμακοβιομήχανοι

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και πάλι οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία απειλεί με βίαιη συρρίκνωση το μικρό και μεσαίο ελληνικό φαρμακείο. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του τρόπου ανακοστολόγησης των φαρμάκων, που, βάσει των τελευταίων εξαγγελιών της κυβέρνησης, επιχειρείται να εμφανιστεί ως μείωση στις λιανικές τιμές μέσω της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Στο μεταξύ, με σχετική τους ανακοίνωση οι φαρμακοβιομήχανοι παραδέχονται ότι μετά την ανακοστολόγηση προέκυψαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι και 80%. Βέβαια, για να "χρυσώσουν το χάπι" επικαλούνται και κάποιες περιπτώσεις, όπου υπήρχαν και μειώσεις των τιμών, που έφτασαν επίσης το 80%. Από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι "οι μειώσεις στα εισαγόμενα φάρμακα φτάνουν μέχρι 80%, ενώ στα εγχωρίως παραγόμενα υπάρχουν αυξήσεις μέχρι 30%".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατήγγειλε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών ταμείων εξακολουθούν να μην εξοφλούν τις συνταγές στους φαρμακοποιούς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση του ΙΚΑ, ως εντολοδόχος της κυβέρνησης, επιχειρεί να θέσει τους φαρμακοποιούς χωροφύλακες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του τρόπου χορήγησης φαρμάκων, με σοβαρές συνέπειες για τους ασφαλισμένους που έχουν ανάγκη από φάρμακα. Και όλα αυτά με εκβιαστικές εγκυκλίους, με τις οποίες αναγκάζονται οι φαρμακοποιοί είτε να μην πληρώνονται είτε να έρχονται σε αντιδικία με τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εξαιτίας γραφειοκρατικών λαβύρινθων, μη γνωρίζοντας τα "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της διοίκησης του ΙΚΑ. Με σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός,και αφορά στον τρόπο έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών, όπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ, προλειαίνει το έδαφος για την κατάρτιση ενιαίας λίστας για όλα τα Ταμεία και σα να είναι οι φαρμακοποιοί υπάλληλοι του Ταμείου, επιχειρεί να τους θέσει χωροφύλακες της πιστής τήρησης μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που συνεπάγεται και ατέλειωτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος 4 της εν λόγω εγκυκλίου, με την οποία οι φαρμακοποιοί υποχρεώνονται να μη χορηγούν πάνω από ένα κουτί σκευάσματος εάν η πάθηση δεν είναι... καθαρογραμμένη από το γιατρό! Εάν πάλι στη συνταγή ο γιατρός έχει παραλείψει να γράψει τη διάγνωση που θα δικαιολογεί τη συμμετοχή του ασφαλισμένου με 10%, τότε ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ζητά από τον ασφαλισμένο να καταβάλει 25% συμμετοχή!

Οπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εάν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Ταμείων - που στην πλειοψηφία τους είναι διορισμένες από την κυβέρνηση - επιμείνουν να μην εξοφλούν τις συνταγές και η κυβέρνηση εμμείνει στην πολιτική συνεχούς συρρίκνωσης του εισοδήματος των φαρμακοποιών, τότε οι τελευταίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, ενώ δεν αποκλείεται και να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους με ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ