ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1998- 2000
Σενάρια φορολογικών και άλλων βαρών

Στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας, δηλαδή της άδικης αναδιανομής των εισοδημάτων μέσω του προϋπολογισμού, κινούνται και τα μέτρα της έκθεσης Σπράου για τα δημοσιονομικά, που παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο

Σκλήρυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και με τη λήψη φορολογικών και άλλων μέτρων, εισηγείται η επιτροπή Σπράου και με την έκθεση για τα δημοσιονομικά, η οποία παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - αντίγραφό της βρίσκεται και στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η έκθεση για τα δημοσιονομικά εισηγείται αλλαγές, που "βελτιώνουν" - αλλά προς προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - τους όρους αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος. Κάνει δηλαδή πιο άδικη την αναδιανομή των φόρων και άλλων εισοδημάτων που εισπράττει το κράτος και στη συνέχεια τα ξοδεύει, μέσω του προϋπολογισμού, για διάφορους σκοπούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", η έκθεση για τα δημοσιονομικά (αποτελεί μέρος του 3ετούς μακροχρόνιου προγράμματος λιτότητας που ετοιμάζει κατά παραγγελία του πρωθυπουργού η Επιτροπή Σπράου και απαρτίζεται από διάφορες εκθέσεις) εισηγείται μια σειρά φορολογικά και άλλα μέτρα για την επόμενη τριετία, με στόχο τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων στο ύψος που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας των προτεινόμενων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής κινούνται στον αστερισμό ενίσχυσης του ισχύοντος αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Με τις προτεινόμενες αλλαγές όχι μόνο δεν αλλοιώνονται, αλλά αντίθετα ενισχύονται τα βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος της χώρας μας. Ενός συστήματος, που θεωρείται "φορολογικός παράδεισος" για τους Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες (τους κατά Σημίτη έχοντες και κατέχοντες) και ταυτόχρονα "φορολογική κόλαση" για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα (δηλαδή όλους εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των "μη εχόντων και μη κατεχόντων").

Μεταξύ άλλων η επιτροπή εισηγείται ρυθμίσεις στο ισχύον καθεστώς άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς και μέτρα με στόχο μια σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων.Οπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν σε μια αύξηση των φορολογικών εσόδων πολύ πάνω από τον πληθωρισμό,χωρίς όμως να τροφοδοτούν άνοδο του πληθωρισμού. Αν και έχουν καταγραφεί διάφορα σενάρια με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων στην επόμενη τριετία, οι πίνακες με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων δε θα δοθούν στη δημοσιότητα με την έκθεση,αλλά θα παραμείνουν στα συρτάρια των γραφείων του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Μεταξύ των μέτρων, που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τα δημοσιονομικά, προτείνονται:

1) Αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και ισχνή τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, χωρίς όμως αύξηση του αριθμού των κλιμακίων.Οι αλλαγές αυτές δεν προβλέπουν αλλαγές στον αριθμό των κλιμακίων, αλλά στους συντελεστές και υποτιμαριθμοποίηση της κλίμακας, που θα έχουν στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων με τη φορολογική επιβάρυνση των φορολογουμένων κυρίως με μεσαία και πάνω εισοδήματα. Αρμόδιος παράγοντας έλεγε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κλιμακίων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν αλλαγές τόσο στα κλιμάκια εισοδήματος όσο και στους συντελεστές που θα οδηγούν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.

2) Αλλαγή του τρόπου εγγραφής των φορολογουμένων, καθώς και του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.Για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Σύντμηση του χρόνου απόδοσης των φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ.), που παρακρατούν οι επιχειρήσεις, ώστε το δημόσιο να εισπράττει τους φόρους αυτούς σε πιο μικρά διαστήματα σε σχέση με σήμερα. Για παράδειγμα, η απόδοση του ΦΠΑ, του ΦΜΥ και άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων, που παρακρατούνται, να αποδίδονται στο δημόσιο σε μικρότερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας, θα περιοριστεί το φαινόμενο υπεξαίρεσης - ιδιοποίησης φόρων από επιχειρήσεις.
  • Καθιέρωση χωριστού ΑΦΜ για τον κάθε σύζυγο, προφανώς με απώτερο στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
  • Υποχρεωτική συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από λογιστικά γραφεία και την άμεση πληρωμή του φόρου εισοδήματος που προκύπτει, όπως αυτός θα υπολογίζεται από τα λογιστικά γραφεία. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έλεγε αρμόδιος παράγοντας, θα αποστέλλονται κατευθείαν στο ΚΕΠΥΟ και δε θα είναι υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να περιμένει στην ουρά, όπως γίνεται κάθε χρόνο στις εφορίες όλης της χώρας το δίμηνο Φλεβάρης - Μάρτης. Με τον τρόπο αυτό, εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας, μπορεί ο φορολογούμενος να επιβαρύνεται με ένα ποσό 20.000-30.000 δραχμές που θα πληρώνει στο λογιστικό γραφείο για τη συμπλήρωση της δήλωσης (εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα να αφαιρείται η δαπάνη αυτή από το φορολογητέο εισόδημα ή ακόμη και να εκπίπτει από τον πληρωτέο φόρο), θα μπορέσει το προσωπικό των εφοριών να ασχοληθεί με ουσιαστικό και σε βάθος έλεγχο των φορολογουμένων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
  • Σύνδεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) με το μητρώο του ΙΚΑ.
  • Αυστηρότερες ποινές, για περιπτώσεις κρουσμάτων διαφθοράς, φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνεται - σαν πρόθεση - κάθε χρόνο, χωρίς όμως αποτελέσματα, καθώς το επίκεντρο της προσοχής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ήταν και παραμένει η αναζήτηση της φοροδιαφυγής και η εξάντληση της αυστηρότητας στην επιβολή κυρώσεων μόνο σε μικροφοροφυγάδες. Αντίθετα, εκεί που ανθεί η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η διαφθορά, αυτό δεν οφείλεται στην ανυπαρξία νόμων, η κυβέρνηση κλείνει - στην ουσία - τα μάτια, καθώς δεν υπήρξε σήμερα η απαιτούμενη πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι κυρώσεις των νόμων και να γίνουν οι απαιτούμενες ρήξεις.
  • Να γίνει πιο ανταγωνιστικό το ισχύον φορολογικό σύστημα - δηλαδή να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση στα κέρδη των επιχειρήσεων - με διάφορες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Η έκθεση για τα δημοσιονομικά - που παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο (σύμφωνα με πληροφορίες αντίγραφό της κοινοποιήθηκε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου) - έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη έκθεση της επιτροπής για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον καθηγητή Γ. Σπράο, που εισηγούνταν εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και αύξησης των κερδών, καθώς και την έκθεση για το συνταξιοδοτικό και τα ασφαλιστικά ταμεία, που επίσης διέρρευσε σε μερίδα του Τύπου και στην ουσία εισηγείται το ξήλωμα εργατικών κατακτήσεων με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κλπ.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Το σκάνδαλο της TVX στο φόντο μιας επιστολής...

Στο πλευρό της πολυεθνικής τάσσεται ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων των μεταλλείων, κάνοντας λόγο για κοινό αγώνα εργαζομένων - εργοδοσίας!

Εναν ακόμη "σύμμαχο" φαίνεται ότι απέκτησαν τα πολυεθνικά κερδοσκοπικά συμφέροντα της ΤVΧ GOLD, μετά την ελληνική κυβέρνηση, τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου (στην οποία μάλιστα η εταιρία επαίρεται ότι μοίρασε άφθονο χρήμα) και τους διάφορους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Ο νέος αυτός σύμμαχος όμως έρχεται από το αντίπαλο στρατόπεδο. Από το στρατόπεδο, που κάθε "καθώς πρέπει" εταιρία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πλαγιοκοπήσει, σπάζοντας όμως τις περισσότερες φορές τα μούτρα της. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι που ανήκουν σ' αυτό, στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνειδητοποιούν πλήρως ότι όπως πάντοτε, σήμερα πολύ περισσότερο τα συμφέροντά τους κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα της εκάστοτε εργοδοσίας.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Αστέριο Βασιλούδα, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να στείλει στην εφημερίδα μας επιστολή για δημοσίευμα του "Ρ" στις 7/7/97, γύρω από το σκάνδαλο των μεταλλείων. Μια, επιστολή που στάλθηκε μέσω FAX από τα γραφεία της διοίκησης της TVX και με την οποία ο συνδικαλιστής υποτίθεται ότι επιχειρεί να απαντήσει στα όσα αναλυτικά έχει παρουσιάσει ο "Ρ", χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει έστω και ένα - κυριολεκτικά έστω και ένα - επιχείρημα υπέρ της αναγκαιότητας εκχώρησης των μεταλλείων στους Καναδούς. Αντίθετα, με απόλυτη σαφήνεια τάσσεται αναφανδόν υπέρ των συμφερόντων της πολυεθνικής, προσβάλλοντας, πρώτα απ' όλους, τους εργαζόμενους και τους ιστορικούς αγώνες των σωματείων τους στα Μεταλλεία της ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΟ, τις προηγούμενες δεκαετίες. Αγώνες που δεν ενέδωσαν σε κανενός είδους εκβιασμό από τους τότε ιδιοκτήτες και που στήριξαν τη συνέχιση της λειτουργίας τους, την εθνική ταυτότητα του ορυκτού πλούτου της περιοχής και της χώρας τους. Και βέβαια το δικαίωμα στη δουλιά, καθώς και την πραγματική ανάπτυξη, μακριά και κόντρα σε αποικιοκρατικούς όρους και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Είναι τουλάχιστον ανήθικη και προσβλητική για τους χιλιάδες παλαίμαχους εργαζόμενους των μεταλλείων η φράση που μεταξύ άλλων, ανάλογου ύφους και ήθους, περιέχεται στην επιστολή του κ. Α. Βασιλούδα. "Το περιεχόμενό του - λέει ο πρόεδρος αναφερόμενος στο δημοσίευμά μας - ξαφνιάζει με τις ανακρίβειές του και τις ατεκμηρίωτες προκλητικές αναφορές στον επενδυτή - εργοδότη μας, που μαζί αγωνιζόμαστε για να υλοποιήσουμε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έγινε ποτέ στη χώρα μας"! Είμαστε οι πρώτοι που κατανοούμε το άγχος των εργαζομένων για δουλιά και επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενοι σε διάφορες επιχειρήσεις κάτω από αυτό το άγχος εγκλωβίζονται και παγιδεύονται σε σχέδια που τελικά στρέφονται ενάντιά τους, δε θα μας ξένιζε μια κριτική στη στάση μας, που θα πήγαζε από αυτό. Η επιστολή όμως που λάβαμε όχι μόνο δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντιθέτως κακοηθέστατα χρησιμοποιεί αυτή την ανασφάλεια των εργαζομένων για να προσφέρει τη στήριξη που η πολυεθνική εταιρία έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή, ώστε να υλοποιήσει τα κερδοσκοπικά της σχέδια. Ερχεται να στήσει το δικό της ...ανάστημα για την προστασία της ΤVΧ, πλάι πλάι με τον αυταρχικό κατασταλτικό μηχανισμό της κυβέρνησης που ήδη ετοιμάζει τα ρόπαλα, προς συμμόρφωσιν των εκατοντάδων κατοίκων που περιφρουρούν μήνες τώρα την περιοχή τους.

"Είναι - λέει ο εν λόγω κύριος στην επιστολή του - τουλάχιστον υποτιμητικό για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και των εργαζομένων να αμφισβητείται η ουσιαστικότητα και σκοπιμότητα της σύμβασης εξαγοράς, όταν αυτή επικυρώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που βεβαίως στάθμισε τα συμφέροντα και τα οφέλη από την επένδυση, με μοναδική εξαίρεση το κόμμα, τις θέσεις του οποίου στηρίζει η εφημερίδα σας". Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για την ταυτότητά του συμπληρώνει ότι τα γραφόμενά μας "θυμίζουν εποχές πολιτικών και οικονομικών συστημάτων που κατέρρευσαν".

Ο υπογράφων την επιστολή και εκπρόσωπος των μόλις 350 εργαζομένων από τους 800 και πλέον που απασχολούνταν στα Μεταλλεία πριν η κυβέρνηση τους στείλει σπίτια τους, κατ' απαίτηση του "επενδυτή - εργοδότη", θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα περί "ουσιαστικότητας" και "σκοπιμότητας", όταν απλά αναφέρονται σαν ξερές λέξεις, χωρίς να συνοδεύονται έστω και από ένα επιχείρημα, αποτελούν μια χυδαία συνθηματολογία που από μόνη της δεν αποτελεί επιχείρημα εκείνων που εκχωρούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας στις ξένες πολυεθνικές. Βέβαια, δεν έχει άδικο για την ομοιομορφία που παρουσίασαν τα κόμματα της Βουλής στις διαδικασίες επικύρωσης της σύμβασης και το γεγονός ότι μόνο το ΚΚΕ την κατάγγειλε. Οφείλει όμως να μην ξεχνά ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία και μόνο χρόνια πολλοί έσπευσαν - και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα φαντάζονταν και οι ίδιοι - όχι μόνο να υιοθετήσουν τελικά θέσεις του ΚΚΕ, αλλά εκ των υστέρων να διεκδικήσουν και την πατρότητά τους. Για τις... άλλες εποχές και τα άλλα οικονομικά συστήματα, καλό είναι ο κ. πρόεδρος να μην καμώνεται πως δε γνωρίζει ότι πολυεθνικές σαν την TVX GOLD που "μαζί της αγωνίζεται", ανάλογες μεγάλες επενδύσεις αποικιακού τύπου πραγματοποιούν σε διάφορες χώρες και όχι βέβαια για να στηρίξουν τα συμφέροντα των εκεί εργαζομένων, τους οποίους και απομυζούν, αλλά γιατί προσδοκούν σε εύκολα και μεγάλα κέρδη. Το παράδειγμα άλλωστε της Τσεχίας, όπου μετά την ανατροπή η TVX αλωνίζει, σαρώνοντας κεντημένα και αποσπώντας τον πλούτο της συγκεκριμένης χώρας, ή ο "βίος και η πολιτεία" της στη Λ. Αμερική είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Οσο για το ποιος "αγνοεί τους εργαζόμενους" και ποιος κόπτεται για αυτούς, δε θα μπούμε στον κόπο να πούμε στον κ. Βασιλούδα όλα αυτά που γνωρίζει, τόσο για την εφημερίδα μας όσο και για το ΚΚΕ και ηθελημένα εμφανίζεται να αγνοεί, για να έχει το δικαίωμα να λασπολογεί και να προβοκάρει. Αυτές είναι εξάλλου και οι πάγιες τακτικές των εχθρών των εργαζομένων και όχι οι "ανεύθυνες" - όπως τις χαρακτηρίζει - δικές μας κριτικές για την υπονόμευση των δικαιωμάτων και της δουλιάς τους, από αυτούς τους οποίους ο κ. Βασιλούδας νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί.

Ο πρόεδρος του σωματείου είναι σαφές ότι με την επιστολή του έκανε το καθήκον του απέναντι στους... συναγωνιστές του από τον Καναδά. Βέβαια, οι "επενδυτές" θα συνεχίζουν να μην κοιμούνται ήσυχοι, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής τάσσεται κατά της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της περιοχής. Παράλληλα πάντως, θα αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι οι προσπάθειές τους να βάλουν στο χέρι όσο γίνεται περισσότερους, έχουν αποτελέσματα...

Για το σκοπό αυτό εξάλλου, όπως παραδέχονται στελέχη της ίδιας της εταιρίας, έχουν ξοδέψει αφειδώς χρήμα προς διάφορες κατευθύνσεις. Είναι, από αυτή την άποψη χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται σε συνομιλία του προέδρου της εταιρίας με τους μετόχους, ο οποίος προσπαθώντας να καθησυχάσει τους τελευταίους για τον κίνδυνο να μην γίνει η χρυσοφόρα επένδυση σημειώνει: "Δυστυχώς σε κάθε χώρα υπάρχει ο κακός και ο καλός Τύπος. Πιστέψτε μας, έχουμε ξοδέψει πάρα πολύ χρήμα για δημόσιες σχέσεις και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για μας. Δυστυχώς ο κακός Τύπος πάντα θα υπάρχει".

Σε κάθε περίπτωση ο "Ριζοσπάστης" θέλει να διαβεβαιώσει τον κ. Βασιλούδα ότι εμείς για την TVX και κάθε TVX και για κάθε υποστηριχτή τους, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ο "κακός Τύπος".

Χρ. Λ.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αιώνια υποζύγια του φορολογικού συστήματος

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι αυξήθηκε η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων και μειώθηκε των άλλων. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με το 59,5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που δηλώθηκε από όλες τις κατηγορίες, πλήρωσαν το 61,1% των φόρων!

Υποζύγια του ισχύοντος φορολογικού συστήματος αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι παράλληλα εμφανίζονται - "ως διά μαγείας" πλέον - και η πλουσιότερη κατηγορία στο σύνολο των φορολογούμενων. Το παραπάνω συμπέρασμα μπορεί να παραπέμπει σε αγγλικό φλεγματικό χιούμορ, ωστόσο εμφανίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αληθινό, αν ανατρέξει κανείς στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τα στοιχεία σχετικά με το φόρο που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το 1997 για εισοδήματα που απέκτησαν το 1996, που προκύπτουν από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος που έχουν ταχυδρομηθεί από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) προς 3.410.606 φορολογούμενους και τα οποία έγιναν γνωστά τη βδομάδα που πέρασε. Υπολείπονται ακόμη για εκκαθάριση περίπου 500.000 δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί και δεν έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά, είτε γιατί υπήρχαν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις, είτε για άλλους λόγους.

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των 3.410.606 φορολογικών δηλώσεων, μας αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό συμμετοχής των μισθωτών και των συνταξιούχων στο σύνολο των φόρων που καταβλήθηκαν φέτος από όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, ξεπέρασε το 60% και ανήλθε συγκεκριμένα στο 61,1%.Το παραπάνω ποσοστό μάλιστα εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων στα φορολογικά βάρη ανερχόταν στο επίσης υψηλό ποσοστό του 56,4%.

Ειδικότερα, το ποσό του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν φέτος οι μισθωτοί ανέρχεται σε 297 δισ. δρχ. Το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των φόρων ανέρχεται 44,1% και εμφανίζεται αυξημένο κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό ποσοστό. Αντίστοιχα, το ποσό του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν φέτος οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 114,8 δισ. δρχ. Το ποσοστό συμμετοχής τους στους φόρους που κατέβαλαν όλες οι κατηγορίες φορολογούμενων ανέρχεται σε 15,4% και είναι αυξημένο κατά 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό ποσοστό.

Ολα αυτά βέβαια - σε πείσμα των διαβεβαιώσεων που μοίραζε με τις προγραμματικές δηλώσεις του πέρσι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ότι τα βάρη θα κληθούν να τα πληρώσουν οι "έχοντες και κατέχοντες" - ήταν αναμενόμενα. Κι αυτό γιατί, διατηρήθηκε αλώβητο το φορολογικό σύστημα, που θέλει τους μισθωτούς και συνταξιούχους να είναι οι "πλουσιότεροι" όλων και να δηλώνουν τα περισσότερα εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο τα εισοδήματά τους δέχονται ανεπανόρθωτα πλήγματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων, δήλωσαν ότι απέκτησαν το 1996 συνολικά 7.158,7 δισ. δρχ., ποσό που αποτελεί το 68,1% του συνολικών δηλωθέντων εισοδημάτων για το ίδιο έτος (10.508,6 δισ. δρχ.)! Ποσοστό που εμφανίζεται επίσης αυξημένο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, οπότε τα δηλωθέντα εισοδήματα από μισθωτούς και συνταξιούχους κάλυπταν το 65,5% των συνολικών εισοδημάτων.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα, ότι χρόνο με το χρόνο διαιωνίζεται και διογκώνεται ακόμη περισσότερο η αδικία στη σχέση ανάμεσα στους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τη μια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την άλλη. Μια ματιά στα στοιχεία που δείχνουν τι δήλωσαν και τι φόρους πλήρωσαν οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων, αρκεί για του λόγου το αληθές:

  • Οι εισοδηματίες δήλωσαν συνολικά 454 δισ. δρχ. που απέδωσαν φόρο ύψους 33 δισ. δρχ. (4,9% του συνόλου).
  • Οι εμποροβιομήχανοι, βιοτέχνες, επιτηδευματίες δήλωσαν συνολικά 1.983 δισ. δρχ. περίπου, που απέδωσαν φόρο ύψους 147,6 δισ. δρχ. (21,9% του συνόλου). Ας μην ξεχνούμε ότι σ' αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας, οι οποίες φορολογούνται με το άδικο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, εξ ου και το αισθητά υψηλό ποσοστό συμμετοχής της συγκεκριμένης κατηγορίας στο σύνολο του φόρου εισοδήματος.
  • Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς δήλωσαν συνολικά 316,3 δισ. δρχ. που απέδωσαν φόρο ύψους 8,3 δισ. δρχ. (1,2% του συνόλου).
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν συνολικά 596 δισ. δρχ. και απέδωσαν φόρο ύψους 73 δισ. δρχ. (10,8% του συνόλου).

Τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να μη σοκάρουν, με την έννοια ότι δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά και αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τα υποζύγια μιας αντιδραστικής και αντιλαϊκής κατεύθυνσης φορολογικού συστήματος. Ωστόσο, αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας στην οποία επιδίδονται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί ιθύνοντες όταν μιλούν για φορολογική δικαιοσύνη. Υποκρισία που ειδικά στις μέρες μας ξεπερνά κάθε όριο, κάθε φορά που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεστομίζει φράσεις του τύπου "θα βάλουμε χέρι στα μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής", ή δίνει δήθεν εντολές στα ελεγκτικά συνεργεία να στρέψουν την προσοχή τους στις μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ