Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αιώνια υποζύγια του φορολογικού συστήματος

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι αυξήθηκε η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων και μειώθηκε των άλλων. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με το 59,5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που δηλώθηκε από όλες τις κατηγορίες, πλήρωσαν το 61,1% των φόρων!

Υποζύγια του ισχύοντος φορολογικού συστήματος αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι παράλληλα εμφανίζονται - "ως διά μαγείας" πλέον - και η πλουσιότερη κατηγορία στο σύνολο των φορολογούμενων. Το παραπάνω συμπέρασμα μπορεί να παραπέμπει σε αγγλικό φλεγματικό χιούμορ, ωστόσο εμφανίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αληθινό, αν ανατρέξει κανείς στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τα στοιχεία σχετικά με το φόρο που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το 1997 για εισοδήματα που απέκτησαν το 1996, που προκύπτουν από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος που έχουν ταχυδρομηθεί από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) προς 3.410.606 φορολογούμενους και τα οποία έγιναν γνωστά τη βδομάδα που πέρασε. Υπολείπονται ακόμη για εκκαθάριση περίπου 500.000 δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί και δεν έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά, είτε γιατί υπήρχαν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις, είτε για άλλους λόγους.

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των 3.410.606 φορολογικών δηλώσεων, μας αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό συμμετοχής των μισθωτών και των συνταξιούχων στο σύνολο των φόρων που καταβλήθηκαν φέτος από όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, ξεπέρασε το 60% και ανήλθε συγκεκριμένα στο 61,1%.Το παραπάνω ποσοστό μάλιστα εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων στα φορολογικά βάρη ανερχόταν στο επίσης υψηλό ποσοστό του 56,4%.

Ειδικότερα, το ποσό του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν φέτος οι μισθωτοί ανέρχεται σε 297 δισ. δρχ. Το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των φόρων ανέρχεται 44,1% και εμφανίζεται αυξημένο κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό ποσοστό. Αντίστοιχα, το ποσό του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν φέτος οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 114,8 δισ. δρχ. Το ποσοστό συμμετοχής τους στους φόρους που κατέβαλαν όλες οι κατηγορίες φορολογούμενων ανέρχεται σε 15,4% και είναι αυξημένο κατά 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό ποσοστό.

Ολα αυτά βέβαια - σε πείσμα των διαβεβαιώσεων που μοίραζε με τις προγραμματικές δηλώσεις του πέρσι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ότι τα βάρη θα κληθούν να τα πληρώσουν οι "έχοντες και κατέχοντες" - ήταν αναμενόμενα. Κι αυτό γιατί, διατηρήθηκε αλώβητο το φορολογικό σύστημα, που θέλει τους μισθωτούς και συνταξιούχους να είναι οι "πλουσιότεροι" όλων και να δηλώνουν τα περισσότερα εισοδήματα, παρά το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο τα εισοδήματά τους δέχονται ανεπανόρθωτα πλήγματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων, δήλωσαν ότι απέκτησαν το 1996 συνολικά 7.158,7 δισ. δρχ., ποσό που αποτελεί το 68,1% του συνολικών δηλωθέντων εισοδημάτων για το ίδιο έτος (10.508,6 δισ. δρχ.)! Ποσοστό που εμφανίζεται επίσης αυξημένο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, οπότε τα δηλωθέντα εισοδήματα από μισθωτούς και συνταξιούχους κάλυπταν το 65,5% των συνολικών εισοδημάτων.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα, ότι χρόνο με το χρόνο διαιωνίζεται και διογκώνεται ακόμη περισσότερο η αδικία στη σχέση ανάμεσα στους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τη μια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την άλλη. Μια ματιά στα στοιχεία που δείχνουν τι δήλωσαν και τι φόρους πλήρωσαν οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων, αρκεί για του λόγου το αληθές:

  • Οι εισοδηματίες δήλωσαν συνολικά 454 δισ. δρχ. που απέδωσαν φόρο ύψους 33 δισ. δρχ. (4,9% του συνόλου).
  • Οι εμποροβιομήχανοι, βιοτέχνες, επιτηδευματίες δήλωσαν συνολικά 1.983 δισ. δρχ. περίπου, που απέδωσαν φόρο ύψους 147,6 δισ. δρχ. (21,9% του συνόλου). Ας μην ξεχνούμε ότι σ' αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας, οι οποίες φορολογούνται με το άδικο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, εξ ου και το αισθητά υψηλό ποσοστό συμμετοχής της συγκεκριμένης κατηγορίας στο σύνολο του φόρου εισοδήματος.
  • Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς δήλωσαν συνολικά 316,3 δισ. δρχ. που απέδωσαν φόρο ύψους 8,3 δισ. δρχ. (1,2% του συνόλου).
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν συνολικά 596 δισ. δρχ. και απέδωσαν φόρο ύψους 73 δισ. δρχ. (10,8% του συνόλου).

Τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να μη σοκάρουν, με την έννοια ότι δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά και αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τα υποζύγια μιας αντιδραστικής και αντιλαϊκής κατεύθυνσης φορολογικού συστήματος. Ωστόσο, αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας στην οποία επιδίδονται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί ιθύνοντες όταν μιλούν για φορολογική δικαιοσύνη. Υποκρισία που ειδικά στις μέρες μας ξεπερνά κάθε όριο, κάθε φορά που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεστομίζει φράσεις του τύπου "θα βάλουμε χέρι στα μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής", ή δίνει δήθεν εντολές στα ελεγκτικά συνεργεία να στρέψουν την προσοχή τους στις μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ