Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η "βραδυφλεγής βόμβα"

Η εξάπλωση της φτώχειας και η διεύρυνση των ανισοτήτων σε πολλές χώρες του κόσμου, αποτελεί μια "βραδυφλεγή βόμβα, η οποία θα εκραγεί, καταπρόσωπο, στα παιδιά μας". Ποιος τα λέει αυτά; Οχι, δεν πρόκειται για σχόλιο κάποιου κομμουνιστή ή από εκείνους που αντιπαρατίθενται στη σημερινή "τάξη πραγμάτων" και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας που θέλει διεύρυνση της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών να εκμεταλλεύονται χωρίς έλεος τους λαούς του κόσμου. Πρόκειται για δημόσια ομολογία του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφσον, που έγινε από το βήμα της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ίδιος, διατύπωσε την πρόβλεψη πως, αν δε ληφθούν τώρα κάποια μέτρα περιορισμού των ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών σε τριάντα χρόνια "οι διαφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και ο πληθυσμός που φυτοζωεί - κερδίζοντας μόλις 2 δολάρια την ημέρα - θα αυξηθεί από 3 δισ. που είναι σήμερα σε 5 δισ. ανθρώπους" (!).

Για την ιστορία, ο Τζ. Γούλφσον, προϊσταται μιας τράπεζας, η οποία χορηγεί δάνεια στις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών του κόσμου όχι μόνο με οικονομικούς, αλλά - και κυρίως - πολιτικούς όρους, όπως για παράδειγμα η λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης των οικονομιών τους, στα πλαίσια των "νόμων της αγοράς" και της παγκοσμιοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ