ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εξελίξεις στην "Ενωμένη Αριστερά"

Το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου προεδρεύει ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Χ. Αγκίτα, αποφάσισε την απομάκρυνση από τις γραμμές της συμμαχίας ορισμένα κόμματα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Την απομάκρυνση από το συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς της οργάνωσης "Πρωτοβουλίας της Καταλωνίας", καθώς και τον αποκλεισμό της περιφερειακής οργάνωσης της Γαλικίας, αποφάσισε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το Ομοσπονδιακό Πολιτικό Συμβούλιο της Ενωμένης Αριστεράς, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Χούλιο Αγκίτα.

Το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη τη διάλυση των οργανώσεών του σε ορισμένες περιοχές, επειδή βρίσκονται υπό τον έλεγχο της "Νέας Αριστεράς". Οι απομακρυνθέντες από τη συμμαχία είχαν ταχθεί υπέρ της "διάχυσης" του ΚΚ μέσα στην "Ενωμένη Αριστερά" και επίσης υποστήριζαν σε κάθε περίπτωση τον προσανατολισμό της συμμαχίας στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο συνασπισμός της "Ενωμένης Αριστεράς" στην Ισπανία θα βρεθεί από αύριο με 5 βουλευτές λιγότερους στη Βουλή - 16 από 21 - μετά την απόφαση της ηγεσίας του να αποκλείσει από τους κόλπους της συμμαχίας ορισμένα κόμματα. Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 η "Ενωμένη Αριστερά" είχε αναδειχτεί τρίτη δύναμη στη Βουλή με ποσοστό 10,58%.

Επίσης, τρία ακόμα κόμματα που μετέχουν στο συνασπισμό, ο Εναλλακτικός Χώρος, ο Τρίτος Δρόμος και οι Πράσινοι, που τάχτηκαν κατά του αποκλεισμού της Νέας Αριστεράς και της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία, κατέστησαν σαφές μετά από αυτές τις αποφάσεις ότι είναι δύσκολο να μετέχουν πλέον στη συμμαχία.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Τουλάχιστον 17 νεκροί από σεισμό 6 Ρίχτερ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Πολύνεκρος ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Νότιο Σουλαουέσι της Ινδονησίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 17 και οι τραυματίες τους 331.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΝΤΑΡΑ", ομάδες διάσωσης και στρατιωτικές μονάδες έχουν αποσταλεί στην πληγείσα περιοχή, για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Πολλοί από τους θανάτους και τους τραυματισμούς προκλήθηκαν όταν κτίρια κατέρρευσαν, εξαιτίας του σεισμού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταστράφηκαν 415 κτίρια, 10 λατρευτικοί τόποι και 10 αυτοκίνητα.

Η δόνηση, μεγέθους 6.0 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9.38 π.μ. της Κυριακής (τοπική ώρα) είχε το επίκεντρό της 20 χλμ. βορείως του Παρεπάρε. Το Σουλαουέσι που κείται στα όρια των τεκτονικών πλακών της Γης πλήττεται συχνά από σεισμικές δονήσεις.

Τέσσερις οι νεκροί από τις πυρκαγιές

Μαίνονται ανελέξεγκτες οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ινδονησία, οι οποίες μέχρι χτες προκάλεσαν το θάνατο ακόμη δύο ανθρώπων, αλλά και την αποτέφρωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης.

Οι θάνατοι δεν προκλήθηκαν από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Σουμάτρα και στο Καλιμαντάν, αλλά εξαιτίας των αποπνικτικών αναθυμιάσεων και το τεράστιο νέφος αιθαλομίχλης, που σκεπάζει πολλές περιοχές όχι μόνον της Ινδονησίας, αλλά και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ασίας. Ινδονησιακές εφημερίδες, επικαλούμενες ιατρικές πηγές από την πόλη Πεκανμπάρου (νήσο Σουμάτρα), έγραφαν χτες πως οι δύο ασθενείς πέθαναν από αναπνευστικά προβλήματα, που σχετίζονται με το νέφος. Τουλάχιστον άλλοι οχτώ ασθενείς στην ίδια πόλη, που πάσχουν από παρόμοια συμπτώματα, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δημαγωγία και υποσχέσεις

ΜΠΡΑΪΤΟΝ.-

Το πρώτο του συνέδριο από το 1978, ως κόμμα εξουσίας, πραγματοποιεί από χτες το Εργατικό Κόμμα, με κύριο σύνθημα, το Προυστικό.., "κερδίζοντας το χαμένο χρόνο", που αποτελεί χαρακτηριστική αναφορά για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τους "Νέους Εργατικούς".

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ρόμπιν Κουκ, υπουργός Εξωτερικών, και προεδρεύων του Συνεδρίου, πιστός στο πνεύμα που προσπαθεί να δώσει η ηγεσία του κόμματος, εστίασε την προσοχή των συνέδρων μόνο στο κυβερνητικό έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί, λέγοντας "τις πρώτες 18 εβδομάδες, η κυβέρνηση έκανε περισσότερο καλό για το βρετανικό λαό από ό,τι οι κυβερνήσεις των Τόρις για 18 ολόκληρα χρόνια".

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού Θησαυροφυλακίου, Γκόρντον Μπράουν, αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης των Εργατικών για πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού της Βρετανίας υπό τη μορφή ενός προγράμματος παροχής "ευκαιριών για εργασία σε όλους", εννοώντας την εφαρμογή ενός προγράμματος ευλυγισίας της εργασίας, Ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει ιδιαίτερα τη βούληση των Εργατικών "να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, εφόσον είχαν το θάρρος να εκσυγχρονίσουν το ίδιο τους το κόμμα".

Παρά τις αισιόδοξες και υπερφίαλες δηλώσεις βασικών στελεχών του κυβερνητικού επιτελείου και το διθυραμβικό κλίμα που προσπαθεί να επιβάλει ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στους 1.300 συνέδρους του κόμματος, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δε θα μπορέσει να αποτρέψει τις αντιδράσεις από την εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος. Ηδη αρκετά μέλη του "Εργατικού Κόμματος" υποδέχτηκαν την Κυριακή τους συνέδρους, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με συνθήματα που ζητούσαν να φορολογήσει τους πλούσιους και να τους κάνει να πληρώσουν - σαφέστατη νύξη για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Κύρια αντίδραση από την εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος θα συναντήσει για τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα που αφορούν το πάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και τις προθέσεις της κυβέρνησης να εισάγει το μέτρο των διδάκτρων για τη φοίτηση στα κρατικά πανεπιστήμια. Επίσης, τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μπλερ που αφορούν την εσωτερική δημοκρατία και λειτουργία του κόμματος έχουν προκαλέσει την οργή της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Μέτρα που προσβλέπουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τη δύναμη στα πεδία λήψης αποφάσεων των Εργατικών Συνδικάτων. Οπως, η υποβάθμιση της ετήσιας Συνόδου που συνήθως αποφασίζει για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα και παραδοσιακά οι αντιπρόσωποι των Εργατικών Συνδικάτων ελέγχουν το 50% των ψήφων.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από 57 αεροδρόμια της Ρωσίας κήρυξαν χτες απεργία με κύριο αίτημα την εξόφληση των οφειλόμενων μισθών, την επαναφορά της πρόσθετης άδειας και την τήρηση από τις αρχές της συμφωνίας για τις τιμές. Τα συνδικάτα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίησαν ήδη τους επιβάτες και τις ξένες αεροπορικές εταιρίες για την κήρυξη της απεργίας. Οι επικεφαλής των περιφερειακών διοικήσεων και οι διευθυντές των αεροπορικών εταιριών παίρνουν όλα τα μέτρα για να σταματήσει η απεργία. Θυμήθηκαν τους ασθενείς, τους απολυμένους ελεγκτές και τους καλούν στη δουλιά ή συγκροτούν, έκτακτα, ομάδες ειδικών που τους εκπαιδεύουν για το σκοπό αυτό. Ετσι ελπίζουν να σπάσουν το απεργιακό κύμα. Οι ηγέτες των συνδικάτων δηλώνουν ότι οι ελεγκτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Πάντως, οι διεθνείς γραμμές και τα αεροπλάνα της υγειονομικής υπηρεσίας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σύσκεψη ηγετών της αντιπολίτευσης

Σύσκεψη, ενόψει των φθινοπωρινών εκδηλώσεων, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες 30 αριστερών και πατριωτικών κομμάτων και κινημάτων της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβουλευτικό Κέντρο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας, με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Σκοπός της σύσκεψης ήταν, σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, να συντονιστεί η δράση των εργαζομένων κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι όλοι όσοι πήραν μέρος στη σύσκεψη δε συμμερίζονται την τακτική πάλης που προτείνουν οι ηγέτες του ΚΚΡΟ. Ετσι, για παράδειγμα, ο ηγέτης του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν είναι κάπως απαισιόδοξος. "Εμείς δε βλέπουμε πολλές ελπίδες να προχωρήσουμε προς τα μπρος, αν και είναι χρήσιμη η ανταλλαγή γνωμών. Πριν απ' όλα θα ήταν σημαντικό να διαπιστωθούν οι διαφορές ή οι προσεγγίσεις ανάμεσα στην κοινοβουλευτική και την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Δηλαδή ανάμεσα σε κείνους που ουσιαστικά παρέχουν, αν και όχι φανερή, βοήθεια στο σημερινό καθεστώς να σταθεροποιήσει την κατάσταση και την ασυμβίβαστη αντιπολίτευση, η οποία συνδέει το μέλλον μόνο με την αλλαγή της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αποτρόπαια επίθεση σε σχολείο

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στο αίμα βάφτηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο η Αλγερία, καθώς, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και την εκεχειρία που κήρυξε η οργάνωση "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας", άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν και νέες επιθέσεις, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 31 άτομα. Πρωτοφανής χαρακτηρίστηκε από δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά και από πολιτικούς αναλυτές η επίθεση ενόπλων στο σχολείο Αϊν Αντεν στο χωριό Σφίσεφ, 440 χλμ. νοτιοδυτικά της αλγερινής πρωτεύουσας, κατά την οποία 11 δασκάλες, ο διευθυντής και 3 εκπαιδευτικοί υπάλληλοι σφαγιάστηκαν μπροστά στα μάτια των έντρομων μαθητριών. Καμία οργάνωση, ως συνήθως, δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, όμως, ο τρόπος πραγματοποίησής της παραπέμπει στην "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", η οποία μέχρι σήμερα είχε τοποθετήσει βόμβες έξω από σχολεία ή είχε επιτεθεί σε μεμονωμένους δασκάλους, αλλά ποτέ δεν είχε πραγματοποιήσει μια τόσο σκληρή επίθεση. Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σκότωσαν 11 εξτρεμιστές ισλαμιστές.

ΧΙΛΗ
Πυρκαγιά σε παιδικό κέντρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Ολοκαύτωμα χτες σε κέντρο διανοητικά καθυστερημένων παιδιών σε προάστιο της χιλιανής πρωτεύουσας, Σαντιάγο. Περίπου 31 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Οίκο Κοανίλ στο προάστιο Κολίνα, 20 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγο, τα ξημερώματα, την ώρα που τα παιδιά κοιμούνταν ακόμα.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν τουλάχιστον εκατό παιδιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών αναφέρουν πως η αιτία της πυρκαγιάς είναι βραχυκύκλωμα.

Οι συνθήκες από τον καπνό ήταν αφόρητες ακόμη και πριν τους σεισμούς

ΙΤΑΛΙΑ
"Η ζωή μετά το σεισμό"

ΑΣΣΙΖΗ.-

Εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να "ταράζουν" την περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις της Παρασκευής, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 126.

Χτες, ο Ιταλός Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο επισκέφτηκε τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους συμπατριώτες του να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους περίπου 5.000 άστεγους των σεισμών της Παρασκευής, ενώ καθολικοί επίσκοποι στην περιοχή έκαναν έκκληση για ταχεία βοήθεια προς τα θύματα, τονίζοντας ότι ο χειμώνας θα αρχίσει σύντομα.

Συνολικά 88.000 σπίτια ή υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, ενώ οι ζημιές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 580 εκατομμύρια δολάρια. Εμπειρογνώμονες συνεχίζουν την αποτίμηση της έκτασης των ζημιών στη βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, που χρονολογείται από το 13ο αιώνα, τμήμα της οροφής της οποίας κατέρρευσε μετά το δεύτερο σεισμό της Παρασκευής, καθώς και τμήματα των μεσαιωνικών κτιρίων του ιστορικού κέντρου της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ