ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου με εμβέλεια ως τον Εύξεινο Πόντο και τη Μέση Ανατολή, έχει γίνει ο διακαής πόθος της ελληνικής κυβέρνησης. Στα πλαίσια της συμμετοχής της στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ.), επιδιώκει, με την πολιτική που ασκεί, να αποδεικνύει ολοένα και πιο πολύ ότι πρέπει να της ανατεθεί αυτός ο ρόλος. Η συγκυρία των γεγονότων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης επιβεβαιώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο αυτή τη συγκεκριμένη επιδίωξη και μάλιστα με δεδομένα τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην ολιγαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και την επιβολή της στρατηγικής της "νέας τάξης πραγμάτων" από τους Αμερικανούς στην περιοχή που γεωγραφικό κέντρο της αποτελεί η χώρα μας.

* * *

Η πρόσφατη "αποτυχία" των συνομιλιών ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Τούρκο ομόλογό του συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του εκπρόσώπου Τύπου της Μ. Ολμπράιτ για διευθέτηση όλων των εδαφικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και όχι μόνο των Ιμίων, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες ενδιαφέρουν πρωτίστως τα αμερικανο - ΝΑΤΟικά γεράκια. Αλλωστε, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ απαιτούν και θέλουν να ενισχύσουν στην περιοχή τη δική τους πολιτικοστρατιωτική παρουσία. Οι γκρίζες ζώνες μπορούν εύκολα να αποτελέσουν τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές ζώνες κυριαρχίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ετσι κι αλλιώς, τα συμφέροντα της "συμμαχίας" πρέπει να ικανοποιηθούν πάση θυσία και βρίσκονται υπεράνω των "εθνικών" κυριαρχικών δικαιωμάτων. Βεβαίως, η προοπτική λύσης στο Αιγαίο, (μετατροπή του σε αμερικανο - ΝΑΤΟική στρατιωτική ζώνη), σε συνδυασμό με τη δρομολογούμενη λύση στο Κυπριακό, (μετατροπή του νησιού σε ακίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ), την οποία ανακοίνωσε η ίδια η Μ. Ολμπράιτ κατά το πρόσφατο ταξίδι της στη Μέση Ανατολή, απαιτούν "θυσίες". Ετσι και η "ηρωική έξοδος" του Θ. Πάγκαλου, μάλλον ανοίγει το δρόμο προς το "θυσιαστήριο".

* * *

Αλλά η υποτιθέμενη υπεράσπιση από την κυβέρνηση και την πολιτική της των λεγόμενων "εθνικών" συμφερόντων, κόντρα στην επιθετικότητα της τουρκικής ολιγαρχίας, αποτελεί το προπέτασμα καπνού για αυτά που πρόκειται να επακολουθήσουν, αφού η επιδίωξη της άρχουσας τάξης της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη δράση της και τα συμφέροντά της στην περιοχή προσκρούει στην ίδια ακριβώς επιδίωξη της τούρκικης ολιγαρχίας, αλλά πραγματοποιείται και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ιμπεριαλιστικό άρμα από υποδεέστερη και εξαρτημένη θέση. Επομένως, οι "θυσίες" είναι όχι απλά αποδεκτές, αλλά ίσως και εκούσιες, γιατί βολεύουν. Αυτό ακριβώς έρχεται να αναδείξει η μεγάλης έκτασης ΝΑΤΟική άσκηση που διεξάγεται στη Δυτική Πελοπόννησο και για την οποία ομολογείται απροκάλυπτα ότι εξυπηρετεί τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Ελλάδας για τη διεξαγωγή της, ούτε τυχαία, επίσης, η άνεση που η κυβέρνηση αποδέχεται την ενεργητική συμμετοχή της χώρας σ' αυτούς τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς. Αλλωστε, η συμμετοχή στη νέα επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ με δυνάμεις ταχείας επέμβασης απαιτεί και εξάσκηση. Απαιτεί, ταυτόχρονα την εκούσια κυβερνητική επιβεβαίωση για ετοιμότητα ανάληψης επιθετικού ρόλου του ελληνικού κράτους στα πλαίσια της "νέας τάξης", πράγμα που θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Οι Αμερικανοί, βεβαίως, ενδιαφέρονται να έχουν ένα τέτοιο "σύμμαχο" έτοιμο να πέσει ακόμη και στη φωτιά για τα συμφέροντά τους. Και η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, γιατί μόνον έτσι διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους και την ταξική τους κυριαρχία.

* * *

Η συγκυρία της αλλαγής του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και της τοποθέτησης του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ίσως αποδειχτεί σημαδιακή, σύμφωνα με τις επικείμενες εξελίξεις και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στη "φωτιά" που σιγοψήνει τις προαποφασισμένες λύσεις στα οξύτατα προβλήματα στην περιοχή με βάση τις επιδιώξεις των ΗΠΑ. Από δω, όμως, αρχίζει όχι μόνο το μαρτύριο των λαών της περιοχής, αλλά και οι απρόβλεπτα επικίνδυνες προοπτικές για τον ελληνικό λαό, αφού η δική του θυσία για άλλη μια φορά, (η ιστορία έχει αναδείξει πολλές στο παρελθόν), γίνεται το βάθρο την υπερήφανης "εθνικής" υποτέλειας της άρχουσας τάξης από τον αναβαθμισμένο ρόλο της, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, στην περιοχή. Γι' αυτό και το λαϊκό κίνημα δεν αρκεί να επαγρυπνεί αλλά να οργανώνει τη δική του αντιιμπεριαλιστική επίθεση.

Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η υποτιθέμενη υπεράσπιση από την κυβέρνηση και την πολιτική της των λεγόμενων "εθνικών" συμφερόντων, κόντρα στην επιθετικότητα της τουρκικής ολιγαρχίας, αποτελεί το προπέτασμα καπνού για αυτά που πρόκειται να επακολουθήσουν, αφού η επιδίωξη της άρχουσας τάξης της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη δράση της και τα συμφέροντά της στην περιοχή προσκρούει στην ίδια ακριβώς επιδίωξη της τούρκικης ολιγαρχίας, αλλά πραγματοποιείται και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ιμπεριαλιστικό άρμα από υποδεέστερη και εξαρτημένη θέση. Επομένως, οι "θυσίες" είναι όχι απλά αποδεκτές, αλλά ίσως και εκούσιες, γιατί βολεύουν.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΑΦΟΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ -ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα;

- Το πιο σοβαρό πρόβλημά μας είναι οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους εργασίας. Τελευταία παρατηρείται μια έξαρση σοβαρών ασθενειών στους εργαζόμενους του εργοστασίου ζάχαρης Λάρισας. Οι ασθένειες αυτές είναι ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η αρτηριακή υπέρταση κλπ. Ηδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή και είναι εκτός υπηρεσίας περίπου 20 - 25 συνάδελφοι με καρκίνο ή σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ενώ ακόμα υπάρχουν 7 - 8 εν ενεργεία συνάδελφοι με σοβαρά καρδιακά επεισόδια. Επίσης ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά άλλου είδους παθήσεων, όπως δισκοπάθειες και προβλήματα ακοής. Ακόμα, έχουν σημειωθεί δεκάδες εργατικά ατυχήματα που χαρακτηρίζονται απ' τη διεύθυνση ως "τυχαία περιστατικά" ή ότι ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Εκτός από αυτά, τίθεται και μισθολογικό ζήτημα, αφού η διοίκηση της βιομηχανίας ζάχαρης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του κόστους λειτουργίας, πρότεινε μείωση κατά 5% της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την επόμενη τριετία. Πράγμα που εμάς τους εργαζόμενους, στο εργοστάσιο της Λάρισας, μας βρίσκει αντίθετους.

- Τι προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα;

- Είναι απαδεδειγμένο ότι τα προβλήματα αυτά προέρχονται από βλαπτικούς παράγοντες στους χώρους δουλιάς και από την έλλειψη μέτρων και έργων στην κατεύθυνση της καλυτέρευσης των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό το στηρίζουμε από το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι πάσχοντες συνάδελφοι προέρχονται απ' το τεχνικό προσωπικό, δηλαδή απ' αυτούς που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία και είναι εκτεθειμένοι στους βλαπτικούς παράγοντες.

Οι βλαπτικοί παράγοντες είναι, κατ' αρχήν, η σκόνη που προέρχεται απ' τον μεταφερόμενο με μεταφορική ταινία ασβεστόλιθο και κατακλύζει το μισό εργοστάσιο, καθώς και η σκόνη στο χώρο που αποθηκεύεται η ζάχαρη. Δεύτερος, είναι οι είκοσι τόνοι υδροχλωρικού οξέως που είναι αποθηκευμένοι στο χώρο του εργοστασίου. Οι αναθυμιάσεις απ' το υδροχλωρικό οξύ προκαλούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου έντονο ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα και όχι μόνο, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και από άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία. Ενα ακόμα πρόβλημα είναι ο υψηλός σε ντεσιμπέλ θόρυβος που υπάρχει στο θερμοηλεκτρικό σταθμό αλλά και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο δουλιάς.

- Τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει η κατάσταση αυτή;

- Πρέπει να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα. Τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες, τα έχει επισημάνει και η Επιθεώρηση Εργασίας και έχει ζητήσει εγγράφως από τη διεύθυνση του εργοστασίου να τα επιλύσει. Βέβαια αυτά ποτέ δε λύθηκαν. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως δεν είναι θέμα κόστους, αλλά αδιαφορίας και απροθυμίας απ' την πλευρά της διεύθυνσης. Οι εργαζόμενοι ζητάνε σε πρώτη φάση, μια ομάδα γιατρών απ' το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να 'ρθει μέσα στο χώρο δουλιάς, να εντοπίσει και να μετρήσει τους βλαπτικούς παράγοντες, ώστε να τους ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Επίσης δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αν δε λυθούν τα προβλήματα.

Κ. Δ.

"Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ διπλωματία δεν έχει χάσει τις ελπίδες της για την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη", κατά τον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ. Προσπαθώντας να δουν τα πράγματα πίσω από τις σκληρές λέξεις του Θ. Πάγκαλου, Ελληνες διπλωμάτες υπογραμμίζουν πως η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, έχει ήδη ξεκινήσει (σελίδα 5).

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη, οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και η προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (σελίδα 18).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ των φαρμακοποιών θα βγάλει τελικά η κυβέρνηση το κόστος της περιβόητης ανακοστολόγησης των φαρμάκων, που ολοκληρώνεται σήμερα με την έγκριση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι τιμές 7.000 περίπου σκευασμάτων, κυκλοφορούντων και νέων (σελίδα 20).

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" για την ασφάλεια των πτήσεων χτυπούν προς όλες τις κατευθύνσεις οι συχνές βλάβες σε αεροπλάνα της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας". Χτες, την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών παρουσίαζε το πόρισμα για την ανώμαλη προσγείωση του "Ντορνιέ" στην Τανάγρα, ένα άλλο αεροπλάνο του ίδιου τύπου έκανε προσγείωση ανάγκης, λόγω τεχνικής βλάβης, στο αεροδρόμιο της Λέρου! (σελίδα 22).

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ λειτουργοί απαλλάσσονται κατά 50% από το φόρο και για τα αναδρομικά τους σύμφωνα με απόφαση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και μάλιστα σε μια εποχή που άλλα στρώματα των εργαζόμενων υφίστανται μεγάλες συμπιέσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους (σελίδα 24).

"ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ" φίμωτρο σε χιλιάδες εφημερίδες και περιοδικά πολιτικού, συνδικαλιστικού και πολιτιστικού περιεχομένου βάζει η κυβέρνηση, με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Τύπου, που καταργεί τα μειωμένα τιμολόγια διακίνησης αυτών των εντύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων (σελίδα 11).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ