ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτοπίζουν πολιτισμό και εργαζόμενους

Εδώ και χρόνια στεγάζει το μεράκι τους, τη δημιουργικότητά τους, τις αναζητήσεις τους. Με ουσιαστική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας, καθώς διαθέτει πάνω από 13.000 μέλη. Παρ' όλα αυτά, το Πολιτιστικό Κέντρο κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία των τμημάτων του, που από το 1989 στεγάζει στο 2ο όροφο της Σταδίου 15, εξαιτίας μιας απόφασης της διοίκησης του ΟΤΕ. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου, η διοίκηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους χώρους στους οποίους αναπτύσσει τη δραστηριότητά του για τη στέγαση των θυγατρικών εταιριών του ΟΤΕ. Μια απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη, όταν μετά τη μετακίνηση της διοίκησης του ΟΤΕ στο Μέγαρο, στο Μαρούσι, η χρήση χώρων του κτιρίου δόθηκε στους εργαζόμενους, οι οποίοι, με τη σύμφωνη γνώμη της τότε διοίκησης, αποφάσισαν να στεγάσουν εκεί το Πολιτιστικό Κέντρο. Ενα χώρο με αίθουσες διαλέξεων, εκθέσεων κ.ά., "σημαντικό πόλο έλξης και ζωντανό πολιτιστικό πνεύμονα στο κέντρο μιας πολιτιστικά ασθμαίνουσας Αθήνας". Το ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου, με την ανακοίνωσή του, ζητά να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις, που αφορούν στην απομάκρυνση των τμημάτων από το ιστορικό κτίριο της Σταδίου.

Ολίγων ... "εθνική" πολιτική βιβλίου

Δε μας κάνει διόλου εντύπωση το γεγονός ότι σε όλο και λιγότερο "εθνική" και "δημοκρατική" εξελίσσεται η λεγόμενη "Εθνική Πολιτική Βιβλίου" του ΥΠΠΟ, η προωθούμενη από το επίσης λεγόμενο "Εθνικό Κέντρο Βιβλίου" (ΕΚΕΒΙ).Μία μέσα σε πολλές τον τελευταίο καιρό αποδείξεις περί αυτής της εξέλιξης - εξέλιξη, που, στο όνομα της "ενίσχυσης του ελληνικού βιβλίου", του βαλλόμενου και από ξενοκίνητα εκδοτικά τραστ, προωθεί τον ολοένα ασφυκτικότερο ιδεολογικοαισθητικό έλεγχο του χώρου του βιβλίου, είναι και η σύνθεση των Ελλήνων εισηγητών, στη χτεσινή ημερίδα με θέμα "Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία: Ενας εξωτικός γείτονας ή ένας οικείος εξωγήινος;" (στο Παλιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία χαιρέτισε ο υπουργός Πολιτισμού), στα πλαίσια των τριήμερων συναντήσεων (27 - 29/9) εκδοτών, κριτικών και δημοσιογράφων από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και την Ελλάδα, με θέμα "Η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό", που οργάνωσαν το ΕΚΕΒΙ και το ΥΠΠΟ.

Εισηγητές από ελληνικής πλευρά ήταν εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων "Κέδρος", "Μέλισσα", "Εστία", "Πατάκη", "Αγρα", "Λιβάνη", "Αμμος". Δε συμπεριλήφθηκαν όμως - ούτε ως δείγμα - εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων των λογοτεχνών και των εκδοτών, ως να μην τους αφορά η διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό..., ως να πρόκειται για υπόθεση μιας "φούχτας" συγγραφέων και εκδοτών, προσφιλών στους επικεφαλής του ΕΚΕΒΙ.

Σημειώνουμε με την ευκαιρία και τις εκδηλώσεις "Διαδρομές από τον Εβρο στην Αθήνα", που οργανώνουν (6 - 17/10) στη "Στοά Βιβλίου" το ΥΠΠΟ, η Νομαρχία Εβρου και το ΕΚΕΒΙ. Στις 6/10, σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ στον Εβρο. Στις 7 μμ, την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφία και γλυπτικής. Στις 7.30 μμ ακολουθεί, με θέμα "Οι συγγραφείς του Εβρου στην Αθήνα", συζήτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση με τους συγγραφείς Γιάννη Ξανθούλη, Θανάση Τζούλη, Στέλιο Φώκο, Σοφία Κλήμη - Παναγιωτοπούλου, Ελένη Σκάβδη, Φοίβο Μάλαμα,οι οποίοι θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων τους. Στις 7/10 (6.30 μμ), με θέμα "Η φυσιογνωμία του Εβρου", θα γίνει παρουσίαση έργων μελετητών, ιστοριογράφων, λαογράφων, συγγραφέων τουριστικών οδηγών για τον Εβρο. Ακολουθεί (7.30 μμ) συζήτηση των αθηναϊκών περιοδικών "Δέντρο" και "Μανδραγόρας" με τα περιοδικά του Εβρου "Εξώπολις" και "Ενδοχώρα" και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με συγκροτήματα από τον Εβρο.

Κινηματογράφος και κοινωνία

"Πίσω από το γκλάμουρ του κλάμπινγκ, μόντελινγκ, ζάπινγκ...",είναι ο τίτλος του φετινού αφιερώματος της Λέσχης Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Το αφιέρωμα, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων ύπαρξης του ΕΚΘ, περιλαμβάνει ομιλίες - προλόγισμα των ταινιών, που διαπραγματεύονται σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.

Η πρεμιέρα γίνεται σήμερα με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο παράδεισος της Κασίμα", σε σκηνοθεσία Γιαν Λε Μασόν και Μπενί Ντεσβάρτ. Την ταινία προλογίζει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος της οικολογικής κίνησης Θεσσαλονίκης με θέμα: "Ποια πολιτική για την οικολογία".

Στις 7 Οκτώβρη θα προβληθεί η ταινία "Το χαρέμι" του Μάρκο Φερέρι. Πριν την προβολή θα αναπτυχθούν τα θέματα "Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στην παιδεία, στη ζωή" από την Ζώγια Χρονάκη, μέλος της ομάδας γυναικείων σπουδών του ΑΠΘ και "Ο βιασμός και ο ξυλοδαρμός στο γάμο" από την Θεοδώρα Γουλιάρου, δικηγόρο.

Τη μάστιγα του αιώνα μας, τα ναρκωτικά, διαπραγματεύεται η ταινία "Σκουπίδια" σε σκηνοθεσία Πολ Μορισέυ (14/10). Θα την προλογίσει, με θέμα"Εμπορία - χρήση - εξάρτηση - καταστολή - κοινωνικός αποκλεισμός των νέων", ο πρώην γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Παναγιώτης Τσιλιγκαρίδης.

"Το καθαρτήριο" του Μίκαελ Μίτσκε, στις 21/10, θα προλογίσει η Ελένη Τσολάκη, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα "Λίγα δευτερόλεπτα πριν το 2000 η αναγκαιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας".

Στις 28/10 θα προβληθεί μια σειρά 7 ντοκιμαντέρ του Κουβανού διακεκριμένου σκηνοθέτη Σαντιάγκο Αλβαρέζ με τίτλο "Ο κόσμος του Σαντιάγκο Αλβαρέζ". Τα ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο Ηλίας Κουτσούκος, μέλος του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας με θέμα "30 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβέρα. 30 χρόνια με τη σκέψη του Τσε".

Με το 1ο Πανελλαδικό Κινηματογραφικό Αφιέρωμα κατά του Ρατσισμού (29, 30/10) θα κλείσει ο συγκεκριμένος κύκλος προβολών της Λέσχης του ΕΚΘ.Ολες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην κινηματογραφική αίθουσα του ΕΚΘ, με ελεύθερη είσοδο.

Μουσικά στέκια

Το γνωστό "Παλιό μας σπίτι", στην Καισαριανή, γιορτάζει φέτος τα 15 χρόνια του και μετονομάζεται σε "Μαγιοπούλα".Πιστό πάντα στην παράδοση και στην επιλεγμένη λαϊκή μουσική, το καλό φαγητό και τη φιλική εξυπηρέτηση, περιμένει από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου τους φίλους του, μαζί με τον Βαγγέλη Κορακάκη.Ο γνωστός τραγουδιστής, με το δικό του μοναδικό τρόπο έκφρασης, ώριμος πια και κατασταλαγμένος, επιστρέφει στα "παλιά του λημέρια", εκεί όπου έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα. Με το ιδιαίτερο στίγμα του, με δικά του, αλλά και κλασικά λαϊκά τραγούδια, θα ζεσταίνει τις κρύες βραδιές του χειμώνα, με τους μουσικούς συνεργάτες του: Γιώργο Τάμπαρη, Αντιγόνη Μπούνα, Γιώργο Γουρζουλίδη, Μιχάλη Νικόπουλο και Αργύρη Σταμούλο.

  • Η "Κόντρα" πρωταγωνιστεί και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, στο Πέραμα.Από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου επανέρχεται ανανεωμένη, ως μουσικό μπαρ με καλή ελληνική και ξένη μουσική, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο"ζωντανεύει" το πάλκο της με γνωστούς νέους καλλιτέχνες. Το συγκρότημα"Εκείνος + Εκείνος" εγκαινιάζει το πρώτο διήμερο (3 και 4/10), στις 11.00 μ.μ., με τραγούδια από τις δισκογραφικές τους δουλιές και τα καινούρια τους που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.
  • Ο Γιάννης Ζουγανέλης,ο Σάκης Μπουλάς,η Ισιδώρα Σιδέρη,ο Λάκης Παπαδόπουλος,ο Μιχάλης Ανθης και πολλοί άλλοι, συνεχίζουν ακόμα να"κάνουν παρέα" μετά από 23 ολόκληρα χρόνια. Το φετινό χειμώνα θα συναντιούνται στο "Diva" (Αντήνορος 42, δίπλα στο "Κάραβελ"), έτοιμοι να τραγουδήσουν, να σατιρίσουν, να χορέψουν... Από τις 23 Οκτωβρίου,λοιπόν, περιμένουν τους φίλους, για να γίνουν μία μεγάλη παρέα!
Ουκ ολίγα...

Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο τραγούδι, απένειμε το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων στον Ναπολέοντα Ελευθερίου (στο κέντρο της φωτογραφίας). Ο τιμώμενος έχει στο ενεργητικό του ουκ ολίγα: 100 θεατρικά έργα και 15.000 παραστάσεις τους, 70 σενάρια και 200 τραγούδια.

Προκήρυξη διαγωνισμού

Με σκοπό την ανεύρεση, βράβευση και αναγνώριση νέων ταλέντων, η Χορωδία Ορχήστρα Νέων προκήρυξε, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, τους πανελλήνιους διαγωνισμούς στους τομείς: Ποίησης, πιάνου, σύνθεσης, μοντέρνων νεανικών συγκροτημάτων, χορωδιών και τραγουδιού. Δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς που θα γίνουν στην Αθήνα, από 20 Μάρτη έως 20 Μάη, έχουν νέοι και νέες 7 - 35 ετών (μουσικοί) και ανεξάρτητης ηλικίας για την ποίηση. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 31/1/98. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 98.35.767 και 98.19.981.

  • Το Μουσικό Πνευματικό Κέντρο της ΧΟΝ χορηγεί 10 υποτροφίες στην εκμάθηση μουσικών οργάνων (πιάνου, αρμονίου, κιθάρας) σε παιδιά ηλικίας 10 - 18 χρόνων. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 30/9 στο Πνευματικό Κέντρο (Δελφών 4, Π. Φάληρο).
  • Βραβείο φωτογραφίας κέρδισε η ταινία "Πριν το τέλος του κόσμου" του Παναγιώτη Μαρούλη,στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας.Τη φωτογραφία της ταινίας υπογράφει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη,η οποία βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1996. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αρης Λεμπεσσόπουλος, Ολια Λαζαρίδου, Χρήστος Καλαβρούζος, Γιώργος Κέντρος.

O Bαγγέλης Κορακάκης και η "παρέα" του Γιάννη Ζουγανέλη

  • Ματαιώνονται οι παραστάσεις του θεάματος "Ηχος - Φως Αθηνών", που είχαν προγραμματισθεί για αύριο, Τετάρτη (1/10). Αιτία, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΤ, είναι η εναρκτήρια τελετή συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Πνύκας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ