Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολίγων ... "εθνική" πολιτική βιβλίου

Δε μας κάνει διόλου εντύπωση το γεγονός ότι σε όλο και λιγότερο "εθνική" και "δημοκρατική" εξελίσσεται η λεγόμενη "Εθνική Πολιτική Βιβλίου" του ΥΠΠΟ, η προωθούμενη από το επίσης λεγόμενο "Εθνικό Κέντρο Βιβλίου" (ΕΚΕΒΙ).Μία μέσα σε πολλές τον τελευταίο καιρό αποδείξεις περί αυτής της εξέλιξης - εξέλιξη, που, στο όνομα της "ενίσχυσης του ελληνικού βιβλίου", του βαλλόμενου και από ξενοκίνητα εκδοτικά τραστ, προωθεί τον ολοένα ασφυκτικότερο ιδεολογικοαισθητικό έλεγχο του χώρου του βιβλίου, είναι και η σύνθεση των Ελλήνων εισηγητών, στη χτεσινή ημερίδα με θέμα "Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία: Ενας εξωτικός γείτονας ή ένας οικείος εξωγήινος;" (στο Παλιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία χαιρέτισε ο υπουργός Πολιτισμού), στα πλαίσια των τριήμερων συναντήσεων (27 - 29/9) εκδοτών, κριτικών και δημοσιογράφων από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και την Ελλάδα, με θέμα "Η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό", που οργάνωσαν το ΕΚΕΒΙ και το ΥΠΠΟ.

Εισηγητές από ελληνικής πλευρά ήταν εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων "Κέδρος", "Μέλισσα", "Εστία", "Πατάκη", "Αγρα", "Λιβάνη", "Αμμος". Δε συμπεριλήφθηκαν όμως - ούτε ως δείγμα - εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων των λογοτεχνών και των εκδοτών, ως να μην τους αφορά η διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό..., ως να πρόκειται για υπόθεση μιας "φούχτας" συγγραφέων και εκδοτών, προσφιλών στους επικεφαλής του ΕΚΕΒΙ.

Σημειώνουμε με την ευκαιρία και τις εκδηλώσεις "Διαδρομές από τον Εβρο στην Αθήνα", που οργανώνουν (6 - 17/10) στη "Στοά Βιβλίου" το ΥΠΠΟ, η Νομαρχία Εβρου και το ΕΚΕΒΙ. Στις 6/10, σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ στον Εβρο. Στις 7 μμ, την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφία και γλυπτικής. Στις 7.30 μμ ακολουθεί, με θέμα "Οι συγγραφείς του Εβρου στην Αθήνα", συζήτηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση με τους συγγραφείς Γιάννη Ξανθούλη, Θανάση Τζούλη, Στέλιο Φώκο, Σοφία Κλήμη - Παναγιωτοπούλου, Ελένη Σκάβδη, Φοίβο Μάλαμα,οι οποίοι θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων τους. Στις 7/10 (6.30 μμ), με θέμα "Η φυσιογνωμία του Εβρου", θα γίνει παρουσίαση έργων μελετητών, ιστοριογράφων, λαογράφων, συγγραφέων τουριστικών οδηγών για τον Εβρο. Ακολουθεί (7.30 μμ) συζήτηση των αθηναϊκών περιοδικών "Δέντρο" και "Μανδραγόρας" με τα περιοδικά του Εβρου "Εξώπολις" και "Ενδοχώρα" και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με συγκροτήματα από τον Εβρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ