ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Στο πόδι η ύπαιθρος

Σύσσωμος ο λαός της υπαίθρου ετοιμάζεται να δώσει τη δική του δυναμική απάντηση στις προθέσεις της κυβέρνησης να αφανίσει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το νομοσχέδιο - έκτρωμα "Ιωάν. Καποδίστριας". Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν και οι αντιδράσεις κορυφώνονται στις 9 Οκτώβρη, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και το κλείσιμο των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων την ίδια μέρα.

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και καθημερινά πραγματοποιούνται μεγάλες τοπικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, πορείες και λαϊκές συνελεύσεις και ομόφωνες αποφάσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης.

Στην Αλεξανδρούπολη

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι των δήμων και κοινοτήτων του Εβρου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μπροστά στο Εθνικό Στάδιο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του "Καποδίστρια", και κατέθεσαν ψήφισμα στη Νομαρχία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ του ΔΗΚΚΙ και της ΝΔ, Με κοινή ανακοίνωσή τους, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Εβρου" και η "Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης" χαιρετίζουν το χτεσινό συλλαλητήριο των δήμων και κοινοτήτων του Εβρου και επισημαίνουν ότι "μόνο ο συντονισμένος και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στην κυβερνητική πολιτική". Τονίζουν ακόμα ότι θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η συντονιστική επιτροπή και οι συγκεντρωμένοι έδωσαν την υπόσχεση να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και να συμμετέχουν μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της Αθήνας κατά του "Ιωάν. Καποδίστρια".

Στη Θεσσαλία

Συγκέντρωση κατά των αναγκαστικών συνενώσεων κοινοτήτων, που επιβάλλει το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου" των Τρικάλων.Στη συγκέντρωση, καταδικάστηκε η κυβερνητική πολιτική, η οποία, και μέσω των συνενώσεων, οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλ. Τσιακουβής,κοινοτικός σύμβουλος του χωριού Παχτούρι και χαιρέτισαν ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Κοινότητας Ζάρκου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", ο Σωκρ. Κώτσικος,πρόεδρος της Κοινότητας Γριζάνου και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, επίσης, ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ και ο Θ. Σκρέκας,βουλευτής της ΝΔ. Πάνω από 40 κοινοτάρχες του νομού υπέγραψαν υπόμνημα προς την ΤΕΔΚ Τρικάλων, με το οποίο ζητούν έκτακτη συνέλευσή της για να ασχοληθεί εκ νέου με το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και την εφαρμογή του στα Τρίκαλα. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων και πρόεδροι κοινοτήτων αποφάσισαν να ναυλωθούν λεωφορεία για να μεταφέρουν κατοίκους των χωριών στο συλλαλητήριο κατά του "Ι. Καποδίστρια" που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Σήμερα, τη σκυτάλη κατά του "Καποδίστρια" παίρνει η Καρδίτσα,με το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 10 το πρωί, με κατάληψη στο "Δέλτα" των εθνικών δρόμων Καρδίτσας - Αθήνας, Καρδίτσας - Τρικάλων και Καρδίτσας - Βόλου.

Αύριο ακολουθεί η Λάρισα,με συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των κοινοτήτων που εναντιώνονται στις αναγκαστικές συνενώσεις - πάνω από 80 κοινότητες του νομού - στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης.

Λέσβος

Η Παλλεσβιακή Επιτροπή κατά των Αναγκαστικών Συνενώσεων,με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δημότες όλων των δήμων και κοινοτήτων της Λέσβου και τους συμπατριώτες των λεσβιακών συλλόγων της Αθήνας, να πάρουν μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, την Πέμπτη 9 Οκτώβρη. Στην ανακοίνωση, η Παλλεσβιακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, τονίζει: "Η επιτυχία της πανελλαδικής διαμαρτυρίας της 9ης Οκτώβρη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων".

  • Το Συμβούλιο Περιοχής της 6ης Εδαφικής Περιφέρειας του Νομού Λακωνίας, με ομόφωνη απόφασή του, καταδίκασε το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" και αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κοινότητα Βουτιάνων την Πέμπτη 2 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί.
  • Το παρόν στον αγώνα, δίνει σήμερα και ο λαός της Φθιώτιδας,με συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 11 το πρωί, στην πλατεία Πάρκου, η "Παμφθιωτική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων".Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της κοινότητάς τους εκφράζουν, με ψήφισμα που εξέδωσαν μέσα από λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι της Κοινότητας Προμυρίου του Νομού Μαγνησίας.Οπως τονίζουν, η Αυτοδιοίκηση, ως έννοια και ως θεσμός, είναι σημαντική κατάκτηση των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής.
  • Συλλαλητήριο στη γέφυρα του Εύηνου πραγματοποιούν αύριο στις 10 το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας στη "συγκόλληση" της περιφέρειάς τους στο Δήμο Μεσολογγίου.

Τέλος, αύριο, θα πραγματοποιηθεί και πανχανιώτικο συλλαλητήριο στην πλατεία της αγοράς στις 11 το πρωί.

ΚΚΕ
Απαίτηση, να μην ψηφιστεί

Ημερίδα στο Κιλκίς για τον "Καποδίστρια"

"Πρέπει να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί αυτός ο νόμος και να αναγκάσουμε και τα άλλα κόμματα, με ανοιχτό διάλογο, να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν. Το ΚΚΕ, με όσες δυνάμεις διαθέτει, αγωνίζεται για να μην περάσει αυτός ο νόμος και να τον καταψηφίσει στη βουλή. Εμείς δεν παίρνουμε ευθύνη για τη διάλυση της υπαίθρου. Προτείνουμε μέτρα αναπτυξιακά και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των ΣΕ, ενώ καλούμε τον κόσμο να πάρει μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις υποχρεωτικές συνενώσεις που θα γίνει στην Αθήνα". Τα παραπάνω τόνισε, κλείνοντας την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Κιλκίς, με θέμα το σχέδιο "Καποδίστριας", η Βέρα Νικολαϊδου,υπεύθυνη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ. "Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, διαθέτει 500 εκατ. δρχ., προκειμένου να διαφημίσει το νόμο αυτό, ενώ παράλληλα φοβάται να γίνουν δημοψηφίσματα, φοβάται να εκφραστεί ο κόσμος και να πει τη γνώμη του. Ακόμη, οι κυβερνώντες φαίνεται να πιστεύουν ότι οι κάτοικοι δε γνωρίζουν τα προβλήματά τους και χρειάζονται τους ειδήμονες, για να τα καταγράψουν. Ετσι διορίζει 3.500 για να κάνουν και πάλι καταγραφή προβλημάτων, αλλά για λύσεις δεν υπάρχει τίποτα".

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και κατατέθηκαν πολύτιμες προτάσεις, ενώ οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να συγχαρούν τη ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης - μοναδική προσπάθεια από μια πολιτική δύναμη για να ενημερωθεί ο κόσμος, όπως υπογράμμισαν. Συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι της Α βάθμιας και Β βάθμιας ΤΑ από τους νομούς της Κ. Μακεδονίας, ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Κιλκίς και Αξιούπολης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων κλπ.

Οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι στις συνενώσεις, με τον τρόπο που προχωρούν μόνο αξιοκρατικά, αναπτυξιακά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά κριτήρια δεν εφαρμόζονται. Μόνο κομματικά κριτήρια υπάρχουν. "Μας είπαν ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους, για να μπορούν να μπαίνουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και βλέπουμε να γίνονται με κάποια πολιτικά παιχνίδια δήμοι των 2 και 4 χιλιάδων κατοίκων", είπε ο πρόεδρος της Κερκίνης και εκπρόσωπος της ΣΕ κατά του "Καποδίστρια" νομού Σερρών κ. Μαυρουδής. "Και στο νομό Ημαθίας έχουν γίνει τερατουργήματα με το σχέδιο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΣΕ Ημαθίας κατά του "Καποδίστρια".

"Ασκείται απαράδεκτος για μια δημοκρατική κοινωνία καταναγκασμός", "όλη η ιστορία με το νομοσχέδιο ήταν μεθοδευμένη", "η έλλειψη πόρων κάνει τις νομαρχίες διακοσμητικά στοιχεία", "μας έμπλεξαν σ' ένα παιχνίδι και πολλοί εγκλωβίστηκαν", "με το συγκεκριμένο σχέδιο η κυβέρνηση πριονίζει τα κύτταρα της Δημοκρατίας", τόνισαν οι ομιλητές.

Ο Κώστας Χαλίτσιος,εισηγητής από μέρους της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, επισήμανε ότι το βασικότερο πρόβλημα των κοινοτήτων και στο νομό Κιλκίς σχετίζεται με την έλλειψη υποδομών και ανέφερε χαρακτηριστικά: Το 45% στους Δήμους και τις Κοινότητες δεν είναι ασφαλτοστρωμένο, 300 χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο έχουν προβλήματα βατότητας, το 70% του δικτύου ύδρευσης είναι απαρχαιωμένο, το 67% των κοινοτήτων δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο, υπάρχουν ελάχιστα ιατρεία και αυτά χωρίς τα απαραίτητα μέσα κλπ.

"Η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ δεν μπήκε στη λογική των προτάσεων για τους νέους δήμους, γιατί η θέση μας σαν Κόμμα είναι ότι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων θα πρέπει να προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής αναζωογόνησης της υπαίθρου και μόνο με τη θέληση των κατοίκων", είπε ο Κ. Χαλίτσιος. Πιστεύουμε ότι οι εκλεγμένοι στους δήμους και τις κοινότητες του νομού πρέπει να αντιδράσουν στο σχέδιο"Καποδίστριας", έξω και πέρα από κάθε λογική τοπικισμού, έδρα κλπ. Πρέπει να αντιδράσουν στη γενικότερη κατεύθυνση που θέλει να καταργήσει τις κοινότητες και να επιβάλει μια πολιτική ασφυκτικού ελέγχου του κράτους".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιοδείες στα χωριά

Τα χωριά Καστανούσα, Πλατανάκια και Ν. Μπάφρα του Νομού Σερρών επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Β. Νικολαϊδου. Κάνοντας μια σύντομη ανάλυση του νομοσχεδίου στους κατοίκους της Ν. Μπάφρας και απαντώντας στις, άλυτες από καιρό, απορίες τους για το ποιο θα είναι το νέο πρόσωπο των κοινοτήτων, η Β. Νικολαϊδου τόνισε: "Ο νέος δήμος, που θα είναι αυτοδιοικούμενος, θα πάψει να έχει το σημερινό χαρακτήρα και θα αποκτήσει μια πελατειακή σχέση με τους δημότες. Θα καταντήσει μια επιχείρηση, που θα έχει την ευχέρεια να επιβάλει, συνεχώς, κάποια τέλη, που, τελικά, θα αποτελειώσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που έχουν απομείνει στα χωριά".

Κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Σταύρο Παναγιώτου, βουλευτή του ΚΚΕ, επισκέφθηκε την Παρασκευή το Ν. Ημαθίας, το Σάββατο το Νομό Πέλλας και την Κυριακή το Νομό Πιερίας. Οι κάτοικοι των περιοχών, που επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο κλιμάκιο, ενημερώθηκαν για το νομοσχέδιο και συζήτησαν για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για τον καπνό και τα οπωροκηπευτικά.

Οι κάτοικοι των περιοχών αποχαιρετώντας τα κλιμάκια όρισαν την επόμενη ημερομηνία συνάντησης στις 9 Οκτώβρη, στην πλατεία Κάνιγγος, στην Αθήνα, όπου και θα βροντοφωνάξουν το μεγάλο "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΙΩΑΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Στόχος η αποκοπή των αιρετών από τους δημότες

Την κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, και την απόλυτη μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό για την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών, προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων. Παράλληλα, επισπεύδει την απομάκρυνση των αιρετών από τους δημότες, προκειμένου να μην υπόκεινται σε "πιέσεις" και να μπορούν απρόσκοπτα να υλοποιούν τις αντιλαϊκές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων υποτακτικών της.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη "συγκρότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης", η οποία "κυκλοφορεί" τις τελευταίες μέρες στους διαδρόμους του υπουργείου Εσωτερικών. Με την εισήγηση, η κυβέρνηση κάνει σαφές ότι ενδιαφέρεται μόνο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να ταιριάξει αυτή στα "σύγχρονα" καλούπια και πασχίζει να μετατρέψει την ΤΑ σ' άλλο ένα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, παραβλέποντας την ουσία και το περιεχόμενό της, ως θεσμός κοντά στο δημότη και τις ανάγκες του.

Ισχυρίζεται πως ο χρόνος που δόθηκε παλαιότερα για αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ εξαντλήθηκε, ενώ είναι γνωστό πως αυτή η διαδικασία δεν υποστηρίχτηκε από τις κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο ίδιο το πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας" υποστηρίζεται ότι η εφαρμοσθείσα πολιτική για τις εθελοντικές συνενώσεις ήταν άτολμη και αντιφατική!

Αναφέρεται στην ερήμωση των χωριών, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα ποιες πολιτικές οδήγησαν σ' αυτήν. Επιμένει πως για όλα τα προβλήματα της περιφέρειας ευθύνεται η έλλειψη μεγάλων διοικητικών μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα υπογράμμιζε πως για τα προβλήματα αυτά και για την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας ευθύνεται η συγκεκριμένη, εφαρμοζόμενη, και σήμερα, πολιτική.

Αντιμετωπίζει τα θέματα της ΤΑ ως ζητήματα διοίκησης και για να αποδείξει την αναγκαιότητα των αναγκαστικών συνενώσεων καταφεύγει στο εξής παράδειγμα:"Αρκεί να αναζητήσει κανείς το βαθμό ικανότητας μιας μεσαίας κοινότητας (άνω των 500 κατοίκων) αλλά και ενός μικρού δήμου να ανταποκριθεί στη στοιχειωδώς αποτελεσματική άσκηση μιας κλασικής αρμοδιότητας, της καθαριότητας. Οχι ασφαλώς υπό το πρίσμα της συλλογής των απορριμμάτων και της απόρριψής τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά με σύγχρονους όρους αποκομιδής και εν συνεχεία διαχείρισης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η παραδοσιακή τοπική υπόθεση δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί από τους καχεκτικούς πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Αντίθετα, προϋποθέτει μεγαλύτερη κλίμακα".

Και τα παραπάνω λέγονται, όταν στην Αττική, για παράδειγμα, με τους μεγάλους δήμους, λειτουργούν περίπου 30 ανεξέλεγκτες χωματερές και η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με τους "σύγχρονους", γνωστούς τρόπους, στα Ανω Λιόσια. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται σε έλλειψη οργάνωσης, αλλά στην ίδια την πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων της ΤΑ.

Ξεχάστε την αντιπροσώπευση...

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι παράγραφος, όπου τονίζεται: "Η δημιουργία νέου ΟΤΑ σε ευρύτερη χωρική ενότητα αμβλύνει τον άμεσο δεσμό αντιπροσώπευσης που επιτυγχάνεται στη μικρή κλίμακα. Ο αντιπρόσωπος απομακρύνεται από το "βλέμμα" του αντιπροσωπευόμενου. Ετσι η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο πως ο λαϊκός ρόλος της ΤΑ καταργείται. Οι αιρετοί δε θα έχουν καμία επαφή με τους δημότες και τα προβλήματά τους. Αντίθετα, και λόγω της απόστασης, θα μπορούν άνετα να μεταβληθούν σε όργανα διοχέτευσης αντιλαϊκών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Αναφορικά με ορισμένες φοροαπαλλαγές και ατέλειες που έχουν δοθεί στους κατοίκους ορισμένων κοινοτήτων, η κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι δε θα καταργηθούν "τώρα".Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: "Η εξάλειψη πάντως αυτών των διευκολύνσεων τώρα θα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσμενή και άδικη αντιμετώπιση των κατοίκων εκείνων που επέμεναν να ζουν και να εργάζονται στα χωριά... Αλλωστε, η μεταβολή των αντικειμενικών όρων θα είναι αποτέλεσμα επίμονης και επίπονης προσπάθειας, σ' αυτήν πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και για να μπορούν να συμμετέχουν δεν πρέπει να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη στην οποία βρέθηκαν πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης". Αρα, το δόλωμα της διατήρησης "προνομίων" έχει ημερομηνία λήξης.

Τέλος, συνδέει το πληθυσμιακό μέγεθος των ΟΤΑ με το "πολιτικό βάρος" των αιρετών. Υποστηρίζει πως "η ανάδειξη των αιρετών αρχών σε ΟΤΑ που έχουν εμβέλεια και αντιστοιχούν σε δυναμικές τοπικές κοινωνίες δημιουργεί όλες τις θετικές προϋποθέσεις για την κατάκτηση αντίστοιχου δυναμικού ρόλου στο πολιτικό σύστημα. Η ύπαρξη ενός ισχυρού σώματος πολιτικών λειτουργών σε τοπικό επίπεδο συμβάλλει στην αναζωογόνηση των πολιτικών και διοικητικών θεσμών, αλλά και στη συνολική αναγέννηση του πολιτικού συστήματος".

Λέγοντας τα παραπάνω, η κυβέρνηση ίσως έχει στο μυαλό της αιρετούς μεγάλων δήμων, όπως ο προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ δήμαρχος Πειραιά, που πανθομολογουμένως "αναζωογόνησε" το πολιτικό σύστημα. Η, αιρετούς που εκπροσωπούν ακόμα μεγαλύτερες ενότητες, όπως νομαρχίες και που και αυτοί "αναζωογονούν" το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο νομάρχης Ηλείας με τις "προοδευτικές" απόψεις του περί χασισοποσίας και ο νομάρχης Μαγνησίας που ενεργοποιήθηκε ενάντια στους αγρότες, στις περσινές αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, και υπέρ των ξενοδόχων του νομού.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΣΥΝ
Σε διάλογο να βρισκόμαστε

Στην "ανάγκη" διαλόγου επί του νομοσχεδίου περί αναγκαστικών συνενώσεων, που πρόκειται να φέρει, στο προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση στη Βουλή, επικέντρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος,στη χτεσινή τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), στην οποία παρέστη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματός του. Ζήτησε διάλογο, που όμως εξαντλείται στη διατύπωση επιμέρους διορθώσεων και αλλαγών στο σχετικό νομοσχέδιο και πιο συγκεκριμένα στη χάραξη των συνενωνόμενων κοινοτήτων, καθώς η ηγεσία του ΣΥΝ έχει δηλώσει από καιρό τη συμφωνία της στην "αναγκαιότητα" επιβολής των κυβερνητικών σχεδίων κατάργησης των κοινοτήτων.

Προκειμένου για την καλύτερη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος μετέφερε στους προέδρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τους νομάρχες, την προτροπή του κόμματός του να μετέχει σ' αυτόν, με τη λήψη σχετικής απόφασης, τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Η προτροπή αυτή απορρέει, όπως θέλησε να εννοηθεί ο Ν. Κωνσταντόπουλος, από το γεγονός ότι "οι συνενώσεις των κοινοτήτων δεν είναι απλό διοικητικό ή δημοσιονομικό μέτρο, είναι σοβαρή κοινωνικοπολιτική διεργασία, γι' αυτό και πρέπει να προωθηθούν με όρους κοινωνίας και με εγγυήσεις πολιτικής και αναπτυξιακής λειτουργίας". Καμία όμως προτροπή στην κατεύθυνση του ουσιαστικού διαλόγου - που αποτελεί τη συνηθισμένη αντιπολιτευτική "πρόταση" του ΣΥΝ - με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους κατοίκους και τους αιρετούς, δεν υπήρξε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Αντίθετα, ασπάστηκε την ερμηνεία της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις στα σχέδια ερήμωσης της υπαίθρου, περί τοπικών παραγοντισμών... που αλλοιώνουν την "κοινωνική αποστολή" των συνενώσεων.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε πως πρέπει να ελεγχθούν τα κριτήρια των συνενώσεων και να εξασφαλιστούν οι οικονομικές προϋποθέσεις στήριξης των νέων δήμων. Ενώ κάλεσε τόσο την Τοπική όσο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις αλλαγών και διορθώσεων επί του νομοσχεδίου, "γιατί είναι αναγκαίο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συνεννόηση...".

Από την πλευρά του, ως γνήσιος κυβερνητικός υπάλληλος, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Ευ. Κουλουμπής,έκανε λόγο για "επανάσταση στην Αυτοδιοίκηση, που ξεκίνησε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τώρα προχωρά με τις συνενώσεις"!

Χ. Δ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κριτήριο η αντίσταση

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο "Καποδίστριας", η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια της περιοδείας της στο Ναύπλιο σημείωσε: "Η κυβέρνηση το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να "κατεβάσει" το κράτος στο λαό, δηλαδή να διαμορφώσει τοπικά όργανα της κρατικής εξουσίας της καταστολής και της υποταγής, ένα είδος τοπικών κυβερνητικών - κρατικών γραφείων. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους νέους δήμους, αφορά όλους τους δήμους και τις νομαρχίες".

"Το θέμα, είπε, δεν είναι αν μια δημοτική αρχή είναι έντιμη, το θέμα είναι αν αντιστέκεται σ' αυτήν την κατάσταση".

Συγκεντρώσεις

Συνεχίζονται οι συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σ' όλη την επαρχία, που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια της απόφασης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ενημέρωση του λαού, σχετικά με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Η εξόρμηση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του Οκτώβρη.

Στη Λέσβο ο Ηλ. Βουλβούλης θα περιοδεύσει σήμερα στα χωριά Τρίγονα, Πλαγιά και Πλωμάρι και ο Στ. Σκοπελίτης στα χωριά Πελόμη, Υψηλομέτωπο και Στύψη.Στα Γιάννενα ο Γερ. Αραβανής θα μιλήσει σήμερα στη Βουνοπλαγιά.Στη Βοιωτία ο Γ. Χρόνης θα μιλήσει σήμερα στο Μαυρομάτι.Συγκέντρωση θα γίνει σήμερα και στο Κιάτο Κορινθίας.

Στη Ροδόπη σήμερα στις 7 μ.μ. στους Αγ. Θεοδώρους, Ιμερο, Μεγ. Δουκάτο.Το πρωί θα γίνει περιοδεία στην Κομοτηνή.

Στο Νομό Χανίων συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στο Γεράνι Κυδωνίας.

Στην Εύβοια θα μιλήσει σήμερα στα Καμάρια Ιστιαίας ο Δ. Περπατάρης.Περιοδεία θα γίνει σε Μονόδρι, Βρύση.

"Μαγειρεία" στου Μαξίμου

Εκπληξη προκάλεσε χτες το γεγονός ότι το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούσε, ατυχώς, να διαψεύσει την πραγματοποίηση συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού και συνεργατών του, με θέμα τις δημοτικές εκλογές. Η συνεδρίαση, όπου, εκτός του Κ. Σημίτη, συμμετείχαν οι Α. Παπαδόπουλος, Μ. Νεονάκης, Π. Αυγερινός, Μ. Παπαϊωάννου, Θ. Τσουκάτος, Λ. Παπαδήμας, αρχικά διαψευδόταν ότι έγινε...

Κατόπιν και αφού ήταν δύσκολο για τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν ότι δεν έγινε κάτι που έγινε, το τροπάρι άλλαξε. Οπως, ισχυρίζονταν, η σύσκεψη όντως πραγματοποιήθηκε, αλλά δεν είχε σαν θέμα τις δημοτικές εκλογές... Είχε για θέμα την προετοιμασία της απογευματινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας..., υποστήριζαν.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το παράδοξο βρίσκεται στο ότι η σύνθεση των συμμετεχόντων είναι αρκετά παράξενη, καθώς δεν ανταποκρίνεται στα όργανα που έχουν συσταθεί, ήδη, από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δημοτικές. Το ενοποιητικό τους στοιχείο είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες ανήκουν στους λεγόμενους "σημιτικούς". Αραγε, επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της σύσκεψης, για να μην γίνει φανερό το "καπέλωμα" των νόμιμων οργάνων από την πτέρυγα των "εκσυγχρονιστών";

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση τέθηκε ζήτημα στελέχωσης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ σε δήμους και νομαρχίες. Πληροφορία, που, αν αληθεύει, δίνει μια πρώτη απάντηση στο γιατί ο Κ. Σημίτης κάλεσε μόνο τους "δικούς του" στο Μαξίμου, ώστε να οργανώσει την τακτική του και να φέρει προ τετελεσμένων την εσωκομματική "αντιπολίτευση", σε ό,τι αφορά τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ