ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στο δρόμο του αγώνα

Με παναττικό συλλαλητήριο στις 16 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων υπερασπίζεται τις ασφαλιστικές κατακτήσεις τους

Με την εξαγγελία νέου γύρου κινητοποιήσεων "υποδέχονται" οι συνταξιούχοι την "Ημέρα των ηλικιωμένων", αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής της σκληρής λιτότητας και στην επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σαν πρώτο βήμα - όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων αποφάσισε να προχωρήσει σε παναττικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 16 Οκτώβρη, στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Επίσης η ΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη. Παράλληλα για την προετοιμασία περιφερειακών συγκεντρώσεων θα γίνουν συσκέψεις ανά τη χώρα, όπως: Στις 8 Οκτώβρη στην Καβάλα και στο Ρέθυμνο, στις 9 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Οκτώβρη στη Λάρισα, επίσης στα Γιάννενα και σε άλλες περιοχές.

Παίρνοντας το λόγο ο Τ. Μαυροδόγλου,εκπρόσωπος της ΣΕΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ,επισήμανε πως - όπως διαπιστώνεται και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - θα συνεχιστεί η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα. Σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι ψηφίστηκαν νόμοι που χειροτερεύουν τη θέση εργαζομένων και συνταξιούχων "όπως οι νόμοι για την υγεία, την παιδεία, αλλά και ο νόμος για τους νέους αγρότες, όπου εντάσσονται στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ περίπου 2 εκατ. αγρότες με την ίδια υποδομή και ακόμη απαλλάσσονται νέοι αγρότες, μετανάστες και ομογενείς από την καταβολή στο ΙΚΑ του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για οικοδομικές εργασίες". Επισήμανε ότι με την εφαρμογή από 1η Γενάρη '98 του αντιασφαλιστικού νόμου 2084 οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν σημαντικά.Υπογράμμισε επίσης ότι "το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας γενικής επίθεσης και κινδυνολογίας γύρω από το ασφαλιστικό. Προσπαθούν να πείσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους ότι αν δε δεχτούμε αυτά που προτείνουν, τα Ταμεία θα κατεβάσουν τα ρολά. Εμείς απορρίπτουμε με αγανάκτηση αυτή την κινδυνολογία".

Στη συνέχεια μίλησε ο Σ. Γραμματικός από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, ο οποίος κατάγγειλε "την κυβέρνηση που προωθεί πάλι ένα νέο αντισυνταξιουχικό νομοσχέδιο, με την αναπροσαρμογή των συντάξεων του δημοσίου, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, με το οποίο διατηρούνται και προστίθενται νέες ρυθμίσεις σε βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου".

Ο Δ. Κούστας,από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών, αναφέρθηκε στην εφαρμογή από την κυβέρνηση της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία απελευθερώνεται το επάγγελμα του ιδιοκτήτη αυτοκινητιστή και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στο ΤΣΑ, λέγοντας: "Στο ΤΣΑ ποιος θα πληρώνει εισφορές, αφού παύει να ισχύει ο όρος επαγγελματίας ιδιοκτήτης αυτοκινητιστής, που με βάση το καταστατικό του ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλιστρα; Τι θα γίνουν οι 41.000 συνταξιούχοι και οι 80.000 ασφαλισμένοι, ποιος Οργανισμός θα τους καλύψει";.

Στη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΝΑΤ, αναφέρθηκε ο Γ. Νικολάου από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, επισημαίνοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ολόπλευρη στήριξη που έδωσαν στους εφοπλιστές. Είπε ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει καθώς οι Ελληνες ναυτεργάτες διώχνονται από τα πλοία και ανέφερε συγκεκριμένα: "Πριν 10 χρόνια ήταν συμβεβλημένα με το ΝΑΤ 400 πλοία (ελληνόκτητα) με ξένη σημαία, που είχαν όλα Ελληνες ναυτεργάτες. Σήμερα είναι μόνο 126 πλοία και δεν έχουν κανέναν Ελληνα".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την "Ημέρα των ηλικιωμένων", ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, σημείωσε ότι "εμείς τιμούμε την ημέρα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να αφαιρέσει ό,τι δικαίωμα απέμεινε από τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ".

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα

Κατάργηση του 8ώρου, υπονόμευση της πλήρους απασχόλησης, χτύπημα της ΕΓΣΣΕ, μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών οι στόχοι της κυβέρνησης

Σαρωτική επίθεση σε πολλά μέτωπα επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" που ολοκληρώνεται τον Οκτώβρη,για να ακολουθήσει το νομοθετικό έργο, που θα σημάνει και την αφαίρεση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.Παράλληλα, χτες, κατατέθηκε στον πρωθυπουργό και η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό, που προτείνει την "αμερικανοποίηση" του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η κυβέρνηση επιδιώκει μια "ελεγχόμενη ευελιξία" και ειδικότερα:

- Κάθε βιομήχανος να απασχολεί τους εργαζόμενους με όποιο ωράριο θέλει, καταργώντας το οκτάωρο,κατά τα πρότυπα της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, η οποία προσπάθησε πρόσφατα να επιβάλει το 12ωρο! Η κυβέρνηση προτείνει βασικά δεκάωρη ή εξάωρη απασχόληση για χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το οποίο θα μπορεί να αναπληρώνεται, ανάλογα την υπέρβαση, με εξάωρα ή ρεπό ή πρόσθετη βδομάδα άδειας. Η ρύθμιση αφήνει ίδιο το άθροισμα των ωρών απασχόλησης σε εξάμηνη ή ετήσια βάση. Κύριο επιχείρημα για την ορθότητα της ρύθμισης είναι η πιθανότητα μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει ή να έχει άλλα προβλήματα!

- Την επίτευξη διετούς "πολιτικής συμφωνίας" για τις αυξήσεις, που θα βασίζεται στον πληθωρισμό και μέρος της εθνικής παραγωγικότητας. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χτυπιέται ευθέως και περιορίζεται στον καθορισμό της ρήτρας για τον πληθωρισμό και τα θεσμικά! Η κυβέρνηση θα βοηθηθεί έτσι στην εισοδηματική πολιτική της και θα δώσει... μήνυμα στην "οικονομία".

- Την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο, με το σαθρό επιχείρημα της απασχόλησης ανειδίκευτων. Το μέτρο συμπληρώνεται με καθορισμό ποσοστού μερικής απασχόλησης στις επιχειρήσεις και δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα μετατροπής θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, με ατομική συμφωνία.

- Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενους, δηλαδή τη μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Η συζήτηση δεν έχει καταλήξει ακόμα, αλλά εξετάζεται αν θα αναλάβει το κόστος το ΙΚΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός ή άλλη πηγή.

- Στήριξη με "εθνική συμφωνία" των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,τα οποία καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις από το "παράθυρο".

- "Αντικίνητρα" για την απασχόληση των συνταξιούχων, που θα αφορούν ή στη μείωση συντάξεων ή στη μείωση φοροαπαλλαγών.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ
Απόλυση συνδικαλιστή!

Τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο κατάστημα της Λάρισας απέλυσε η επιχείρηση

Σε απόλυση του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων Γιάννη Καραμπούζη προχώρησε ο εκπρόσωπος του "Πράκτικερ" στη Λάρισα, Α. Φανακίδης.Την απόλυση του εργαζομένου καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων "PRAKTIKER HELLAS", το οποίο ζητά την επαναπρόσληψη του απολυμένου κι αναφέρεται και σε άλλα κρούσματα σε βάρος εργαζομένων από την ίδια εταιρία, όπως στο κατάστημα του Ελληνικού, όπου ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Μποζοβίτης προσέβαλε και άσκησε ψυχολογική βία σε ταμία, σε ώρα εργασίας, η οποία έπαθε νευρικό κλονισμό.

Στο κατάστημα της Λάρισας η διεύθυνση είχε επιχειρήσει το Μάρτη του 1995 να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς, επιβάλλοντας στην πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύει αντί για οχτάωρο,εξάωρο και τετράωρο με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.Μετά την παρέμβαση του νεοσύστατου τότε σωματείου του συλλόγου υπαλλήλων - εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, τα μέτρα ανακλήθηκαν. Ο διευθυντής συνέχισε, όμως, να εφαρμόζει εσωτερικό κανονισμό με ερωτηματολόγιο και βαθμολογία αξιολόγησης των εργαζομένων, με κριτήρια τις περισσότερες πωλήσεις και στόχο την εντατικοποίηση. Στις 19 Σεπτέμβρη προσπάθησε να μη γίνουν εκλογές στο σωματείο, αλλά απέτυχε γιατί οι εργαζόμενοι πήραν μαζικά μέρος σ' αυτές. Δυο μέρες πριν τις εκλογές έδωσε στον Γ. Καραμπούζη το χαρτί της απόλυσής του να το υπογράψει,εκβιάζοντάς τον ότι αν δεν το κάνει θα διαδώσει πως έκλεψε πράγματα από το κατάστημα! Και δύο μέρες μετά τις εκλογές - και παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω εργαζόμενος εκλέχτηκε πρόεδρος του σωματείου - του έστειλε με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι του την απόλυσή του.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του "Πράκτικερ", ο Β. Σταμουλάκης,πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων - εμποροϋπαλλήλων Λάρισας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου της πόλης, δήλωσε στο "Ρ": "Με την εισβολή των πολυεθνικών στην ελληνική αγορά, τα προβλήματα των εργαζομένων στο εμπόριο οξύνθηκαν. Υπάρχουν οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και για τις επιθεωρήσεις εργασίας που δίνουν λύσεις σ' αυτά. Στις ενέργειές τους οι μεγαλοεργοδότες βρίσκουν συμπαραστάτες την κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τους συνοδοιπόρους τους. Βρίσκουν, όμως, απέναντί τους τους εργαζόμενους, που θ' αγωνιστούν για να μην περάσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία, η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και η προσβολή της προσωπικότητάς τους".

Πανθεσσαλική διαμαρτυρία

Για τα "λουκέτα" διαμαρτύρονται, σήμερα στις 6 μμ στο ΕΚ Λάρισας, Θεσσαλοί εργαζόμενοι στην ένδυση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, σήμερα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία, τον ιματισμό και το δέρμα, από ολόκληρη τη Θεσσαλία.Στη συγκέντρωση θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που οδηγεί σε κλείσιμο των βιομηχανιών του κλάδου (τα τελευταία χρόνια έκλεισαν πάνω από 30 επιχειρήσεις και οι 7-8 που απέμειναν υπολειτουργούν) και θα διεκδικήσουν την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής, την επαναλειτουργία κάποιων κλειστών εργοστασίων, την πληρωμή δεδουλευμένων και την επιδότηση των ανέργων με το 80% του βασικού μισθού.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη Λάρισα, η Ευτυχία Λουτριώτη,πρόεδρος του Σωματείου Ετοίμου Ενδύματος, σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πριμοδοτεί τους βιομηχάνους να μεταφέρουν τον εξοπλισμό και τις δραστηριότητές τους σε ξένες χώρες. Η Ελένη Καπουράνη,πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΒΙΟΠΑΛ Βόλου, τόνισε πως ο "εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης Σημίτη προχωρεί μέσω του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της αύξησης της ανεργίας.

Aπό προηγούμενη κινητοποίηση των συνταξιούχων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΣΕΑ, η εφαρμογή του ν. 2084 για μείωση των επικουρικών συντάξεων θα έχει ως αποτέλεσμα: Πάνω από 750.000 συνταξιούχοι να χάσουν από 6.000 έως 70.000 δραχμές. Με το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων του δημοσίου στο νέο μισθολόγιο, όπως εκτιμά η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, θα "παγώσουν" και θα μειωθούν ουσιαστικά οι συντάξεις για περίπου 50.000 συνταξιούχους του δημοσίου που έχουν προϋπηρεσία κάτω από 25 χρόνια. Στα 75 δισ. δραχμές ανέρχεται το επιπλέον κόστος που θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι από τις τελευταίες αυξήσεις σε φάρμακα πλατιάς κατανάλωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ