Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα

Κατάργηση του 8ώρου, υπονόμευση της πλήρους απασχόλησης, χτύπημα της ΕΓΣΣΕ, μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών οι στόχοι της κυβέρνησης

Σαρωτική επίθεση σε πολλά μέτωπα επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" που ολοκληρώνεται τον Οκτώβρη,για να ακολουθήσει το νομοθετικό έργο, που θα σημάνει και την αφαίρεση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.Παράλληλα, χτες, κατατέθηκε στον πρωθυπουργό και η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό, που προτείνει την "αμερικανοποίηση" του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η κυβέρνηση επιδιώκει μια "ελεγχόμενη ευελιξία" και ειδικότερα:

- Κάθε βιομήχανος να απασχολεί τους εργαζόμενους με όποιο ωράριο θέλει, καταργώντας το οκτάωρο,κατά τα πρότυπα της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, η οποία προσπάθησε πρόσφατα να επιβάλει το 12ωρο! Η κυβέρνηση προτείνει βασικά δεκάωρη ή εξάωρη απασχόληση για χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το οποίο θα μπορεί να αναπληρώνεται, ανάλογα την υπέρβαση, με εξάωρα ή ρεπό ή πρόσθετη βδομάδα άδειας. Η ρύθμιση αφήνει ίδιο το άθροισμα των ωρών απασχόλησης σε εξάμηνη ή ετήσια βάση. Κύριο επιχείρημα για την ορθότητα της ρύθμισης είναι η πιθανότητα μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει ή να έχει άλλα προβλήματα!

- Την επίτευξη διετούς "πολιτικής συμφωνίας" για τις αυξήσεις, που θα βασίζεται στον πληθωρισμό και μέρος της εθνικής παραγωγικότητας. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χτυπιέται ευθέως και περιορίζεται στον καθορισμό της ρήτρας για τον πληθωρισμό και τα θεσμικά! Η κυβέρνηση θα βοηθηθεί έτσι στην εισοδηματική πολιτική της και θα δώσει... μήνυμα στην "οικονομία".

- Την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο, με το σαθρό επιχείρημα της απασχόλησης ανειδίκευτων. Το μέτρο συμπληρώνεται με καθορισμό ποσοστού μερικής απασχόλησης στις επιχειρήσεις και δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα μετατροπής θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, με ατομική συμφωνία.

- Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενους, δηλαδή τη μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Η συζήτηση δεν έχει καταλήξει ακόμα, αλλά εξετάζεται αν θα αναλάβει το κόστος το ΙΚΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός ή άλλη πηγή.

- Στήριξη με "εθνική συμφωνία" των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,τα οποία καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις από το "παράθυρο".

- "Αντικίνητρα" για την απασχόληση των συνταξιούχων, που θα αφορούν ή στη μείωση συντάξεων ή στη μείωση φοροαπαλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ