ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειμερινό κλιμακωτό ωράριο από σήμερα

Η εμφάνιση του νέφους αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του μέτρου

Χειμερινό κλιμακωτό ωράριο ισχύει από σήμερα για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα της Αττικής. Το ωράριο αυτό, που θεσπίστηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με πρόσχημα την καταπολέμηση του νέφους, θα διατηρηθεί μέχρι τις 31 Μάη 1998 και έχει ως εξής:

  • Στις 7 το πρωί θα ανοίγουν κρεοπωλεία, φούρνοι, είδη οικοδομών, χρώματα - σιδηρικά, ιχθυοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, βαφεία, καθαριστήρια, αρτοποιεία, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και εργαστήρια.
  • Στις 7.30 π.μ. θα πιάνουν δουλιά οι εργαζόμενοι στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Στις 8 το πρωί θα αρχίζουν οι συναλλαγές στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες θα διαρκούν μέχρι τις 2 το μεσημέρι από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη και μέχρι τη 1.30 μ.μ. την Παρασκευή. Η προσέλευση όμως του προσωπικού στις τράπεζες θα γίνεται από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη από τις 7.45 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ., ενώ την Παρασκευή από τις 7.40 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Στις 8.15 το πρωί θα ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δηλαδή εντός του εσωτερικού δακτυλίου, καθώς και στις περιμετρικές του δακτυλίου οδούς.
  • Στις 9 το πρωί θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα (πολυκαταστήματα, ειδών ένδυσης, υπόδησης, χρυσοχοεία, καλλυντικά, βιβλιοπωλεία, δίσκων, ηλεκτρικών, υαλικών κλπ.).

Να σημειώσουμε ότι οι παραβάτες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πέρα από την τιμωρία που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, κινδυνεύουν και με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100.000 έως 1 εκατομμύριο δραχμές.

Πάντως, το μέτρο αυτό κρίνεται ως ελάχιστα αποδοτικό για την καταπολέμηση του νέφους. Ακόμη και οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ αποφεύγουν να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει, ότι υπήρξε μείωση του νέφους τα τέσσερα χρόνια που εφαρμόστηκε το κλιμακωτό ωράριο κατά τους θερινούς μήνες. Και μόνο από το γεγονός αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο τόσος ντόρος που γίνεται για την εφαρμογή του μέτρου μόνο ένα στόχο έχει: να λειτουργήσει ως άλλοθι ώστε να μην πάρει η κυβέρνηση άλλα ουσιαστικότερα μέτρα.

  • Την αναποτελεσματικότητα του μέτρου απέδειξε περίτρανα και η χτεσινή εμφάνιση του νέφους στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στη Ν. Σμύρνη στα 272 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 200, ενώ υψηλές τιμές μετρήθηκαν και στις οδούς Αθηνάς και Πατησίων. Και σήμερα μάλιστα προβλέπεται να επικρατήσει η ίδια κατάσταση...
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
"Φάρμακο" της ανεργίας οι αναπλάσεις!

Πρώτα συνυπογράφει την εξαφάνισή τους και μετά διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για... την καταστροφή!

Για το Δήμο Αθήνας ο λόγος, η διοίκηση του οποίου εκδήλωσε χτες θεωρητικά την "ευαισθησία" της για τα αλλεπάλληλα "λουκέτα" σε καταστήματα της πόλης και τη μείωση της απασχόλησης, με αφορμή πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδή,για την έγκριση ψηφίσματος με το οποίο θα ζητούνταν από την κυβέρνηση, με αφορμή την απειλούμενη διακοπή της λειτουργίας του πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ, μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά και διάσωσης των παραδοσιακών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης.

Ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας φρόντισαν να μην ανταποκριθούν στην πρόταση του Λεων. Αυδή, με πρόσχημα τη σημερινή συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ. Ομως, την ίδια στιγμή βρήκαν το "φάρμακο" κατά της ανεργίας στις αναπλάσεις, με τις οποίες... αναμένεται να τονωθεί η εμπορική δραστηριότητα! Τα ευχολόγια της δημοτικής αρχής προκάλεσαν την αντίδραση του Λ. Αυδή, αλλά και άλλων συμβούλων, καθώς οι περιβόητες αναπλάσεις έχει αποδειχτεί πως διακόπτουν στην πραγματικότητα βίαια κάποιες επαγγελματικές δραστηριοτήτες, απομακρύνοντας σειρά εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών από την πόλη, η οποία παραδίδεται στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ο Λεων. Αυδής μίλησε για αθρόα "λουκέτα" μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση του κύκλου εργασιών, μείωση της απασχόλησης στην περιοχή του δήμου. Υπενθύμισε ότι πλήθος συναφών με το ΜΙΝΙΟΝ καταστημάτων έχουν ήδη κλείσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά το ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ και τους "Αδελφούς ΔΙΑΜΑΝΤΗ" σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο δήμος να προσπαθεί να εμφανιστεί ως αναρμόδιος για να ασχοληθεί με την ανεργία, όταν μάλιστα σήμερα με την πολιτική του την προκαλεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο "Σύλλογος για την Αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου" ο οποίος με θέρμη είχε υποστηρίξει τις αναπλάσεις, εκφράζει σήμερα την ανησυχία του για την τύχη του ιστορικού τριγώνου, στο οποίο ο τζίρος των καταστημάτων έχει μειωθεί αισθητά. Ο Λεων. Αυδής κατήγγειλε ότι η προοπτική να κλείσουν τα καταστήματα που υπάρχουν σήμερα και να ανοίξουν άλλα, με υψηλότερα φυσικά τιμολόγια, θα έχει άμεση επίπτωση στα λαϊκά στρώματα.

Από την πλευρά του, την ταξική εκκαθάριση που επιχειρείται στο κέντρο της πόλης επιβεβαίωσε χωρίς να το θέλει ο ίδιος ο δήμαρχος, Δ. Αβραμόπουλος,σημειώνοντας - προκειμένου να υπερασπιστεί το "έργο" που έχει γίνει - ότι οι αναπλάσεις συντέλεσαν μέσα σε ένα μόλις χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην αύξηση της αξίας της γης κατά 150%.

Ιδιώτες ελεγκτές στην "Ολυμπιακή"

Ιδιώτες λογιστές πολυεθνικής εταιρίας, κατ' εντολή των Βρυξελλών, θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"!

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στελέχη της εταιρίας "Deloitte Touche" θα "ξεσκονίσουν" το φάκελο της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και θα ελέγξουν τη γνησιότητα των στοιχείων που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ώστε να "ξεπαγώσει" η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του εθνικού αερομεταφορέα, ύψους 35 δισ. δρχ.

Οι ιδιώτες ελεγκτές, που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ενωση (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών) θα εγκατασταθούν τις επόμενες μέρες στα γραφεία της "Ολυμπιακής", με εντολή να ελέγξουν τη γνησιότητα των στοιχείων που έχει παραθέσει η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία του αποκαλούμενου "προγράμματος εξυγίανσης".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει από καιρό την κυβέρνηση ότι αμφισβητούν τα στοιχεία του φακέλου και ότι θα ανέθεταν σε "ανεξάρτητο σύμβουλο" τον έλεγχο των στοιχείων, πριν ανάψουν το "πράσινο φως" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΑ.

Η διοίκηση της ΟΑ, με χτεσινή της ανακοίνωση, αναγγέλλει την έλευση των ελεγκτών και σημειώνει ότι η διαδικασία ελέγχου από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο είναι πάγια πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλες τις περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων σε αερομεταφορείς. Κατά τη διοίκηση της ΟΑ, ο έλεγχος δε γίνεται επειδή αμφισβητούνται τα στοιχεία, αλλά για να κλείσει οριστικά η υπόθεση της ΟΑ το ταχύτερο δυνατόν.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 5- 10 - 97 στις 10 πμ,στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Κέννεντυ (πλ. Ζούμη), για να τιμηθεί η επέτειος του μπλόκου του Περιστερίου από τους Γερμανοτσολιάδες στις 6 - 7 - 1944 και η μνήμη όλων των πεσόντων πατριωτών Περιστεριωτών. Καλούνται αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης, καθώς και οι αρχές της πόλης, να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

  • Το Παράρτημα ΒΥΡΩΝΑ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 5 - 10 - 97 στις 10.30 πμ,στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στη μνήμη των 11 πατριωτών αγωνιστών που έπεσαν στο μπλόκο του Βύρωνα στις 7 - 8 - 1944.
  • Το Παράρτημα ΤΑΥΡΟΥ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 5 - 10 - 97 στις 10 πμ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, για να τιμήσουν τους 11 εκτελεσμένους πατριώτες της περιοχής. Πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 για τον τόπο της εκτέλεσης (Χαμοστέρνας και Χάρμανλη), όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση.
  • Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος τελούν την Κυριακή 5 - 10 - 97 στις 9.30 πμ επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου (γέφυρα Κηφισού), για τους Αιγαλεώτες που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στις 29 - 9 - 1944.
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωνσταντοπούλου και των άλλων πεσόντων αγωνιστών, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 5 - 10 - 97 στις 10.30 πμ στην πλατεία Π. Π. Γερμανού (δίπλα στο ΙΚΑ Ηλιούπολης). Καλείται ο λαός της πόλης να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ ΛΑΡΙΣΑΣ πραγματοποιούν την Κυριακή 5 - 10 - 97 στις 11 πμ εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και για όλους τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στο λόφο του Μεζούρλου Λάρισας τηνπερίοδο 1946 - '49.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 82.34.296 - 38.44.853 - 82.22.952

  • Τα Παραρτήματα ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, με τη συμμετοχή της Κοινότητας Νεοχωρίου, πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 5 - 10 - 97 στις 11 πμ,για να τιμηθεί η 53η επέτειος της νικηφόρας μάχης της Λαμπούσας που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών. Επίσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια νέου μνημείου των ηρωικών αγωνιστών της ΕΑ 1941 - 1944. Πούλμαν από τη Χαλκίδα θα ξεκινήσουν στις 10 πμ από την πλατεία Αγοράς.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 8831.368 - 8225.407

  • Το Παράρτημα ΑΓΡΙΝΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 5 - 10 - 97 στις 10 πμ,στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, εκδηλώσεις για τις επετείους: Των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 53 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς στις 14 - 9 - 44.

Ταυτόχρονα, στη Μυρτιά και σε συνεργασία με την Κοινότητα, θα γιορταστεί η επέτειος των 54 χρόνων (10 - 7 - 43) της νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.

  • Το Σωματείο ΛΑΖΑΡΕΤΟ πραγματοποιεί την Κυριακή 5 - 10 - 97,την καθιερωμένη ετήσια τελετή, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν στις φυλακές Κέρκυρας την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και είναι θαμμένοι στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας.
Εκδρομή της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο στις 4 και 5 - 10 - 97.Το Σάββατο 4 - 10 αναχώρηση από Αθήνα για Σπάρτη - Μυστρά - Μονεμβασιά, διανυκτέρευση στη Σπάρτη (ξενοδοχείο με πρωινό). Την Κυριακή 5 - 10 - 97: Σπάρτη - Καλαμάτα - Πύλο - Μεσσήνη - Καλαμάτα - Αθήνα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 52.30.526, 52.30.534. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι αύριο 2 - 10 - 97.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα

Στις 9 π.μ. αρχίζει η 3ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη, όπως τη χαρακτηρίζει η ΟΣΥΠΑ, τιμωρία των τεσσάρων στελεχών της ΥΠΑ.

Την ίδια ώρα, εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η προσφυγή της διοίκησης της Υπηρεσίας, με αίτημα να κηρυχτεί "παράνομη και καταχρηστική" η κινητοποίηση.

Την 3ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μεσημέρι) κήρυξε η ΟΣΥΠΑ, για την "άδικη και χωρίς αιτιολογία" παραπομπή των τεσσάρων προϊσταμένων της Υπηρεσίας στο αρμόδιο συμβούλιο, με το ερώτημα της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους, μετά την περιπετειώδη προσγείωση του "Ντορνιέ" στην Τανάγρα. Κατά την ΟΣΥΠΑ, "πραγματικά υπεύθυνη" για όσα συνέβησαν την 24η Σεπτέμβρη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (δεν ήταν σε λειτουργία το ειδικό μηχάνημα επίστρωσης αφρού, λόγω βλάβης) είναι η διοίκηση της ΥΠΑ και αυτή θα έπρεπε να τιμωρηθεί.

Η ΕΣΚ (υποστηρίζεται από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα") επισημαίνει ότι το ζήτημα που θέτει η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ δεν είναι το πρωταρχικό και προσθέτει ότι η θέση της Ομοσπονδίας είναι ελλιπής. Τονίζει πως όσα αρνητικά συμβαίνουν στη λειτουργία της ΥΠΑ και των ελληνικών αεροδρομίων, είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες και συνεπώς, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, που προωθεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τριχοτόμησης της ΥΠΑ. Για την παραπομπή των τεσσάρων στελεχών της ΥΠΑ στο υπηρεσιακό συμβούλιο, η ΕΣΚ, επισημαίνει ότι είναι οι τελευταίοι στους οποίους θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς ευθύνες και τονίζει ότι είναι παράλογο να διώκονται τα στελέχη αυτά και να μένει στο απυρόβλητο ο "ηθικός αυτουργός", που είναι η κυβέρνηση και η πολιτική που εφαρμόζει.

Γιορτασμός των 56χρονων του ΕΑΜ

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες ΕΑΜογενείς Ενώσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση για το γιορτασμό των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, που θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς) την Τρίτη 7 - 10 - 97 στις 6 μμ.Το πρόγραμμα ανοίγει με απαγγελία του Β. Λιόγγαρη, ακολουθούν αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, χαιρετισμός από την ΚΝΕ κ. ά., κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο, Ν. Τερζόγλου, και θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ