ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εναρξη με νέους

Με συναυλίες νέων καλλιτεχνών, που συμπράττουν για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,αρχίζει η νέα καλλιτεχνική περίοδος της ορχήστρας. Πρόκειται για τρεις συναυλίες, που θα δοθούν τις τρεις πρώτες Παρασκευές του Οκτώβρη, στο "Παλλάς".Η πρώτη συναυλία θα δοθεί μεθαύριο (8.30μμ) με σολίστ την πιανίστα Ντιάνα Νάγκι.Η ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Παύλου Σεργίου,θα παρουσιάσει την εισαγωγή από τον "Ελεύθερο Σκοπευτή" του Βέμπερ, το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε λα μείζονα του Λιστ και τη Συμφωνία αρ. 3 σε μι υφ. μειζ. έργο 97 "του Ρήνου", του Σούμαν. Στις 10 του Οκτώβρη, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και με σολίστ στο πιάνο τους Λητώ Θώμου και Τάσο Παππά,θα παρουσιαστούν τα έργα: "Γουλιέλμος Τέλλος", εισαγωγή του Ροσίνι, Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε φα ελ. έργο 21 του Σοπέν και Κοντσέρτο αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελ. έργο 15 του Μπραμς. Ακολουθεί η συναυλία της 17ης του Οκτώβρη με σολίστ τους Γρηγόρη Βολομπούεφ (κλαρινέτο) και Δώρα Σατόλια (πιάνο). Υπό τη διεύθυνση του Αλέξη Αγραφιώτη η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τα έργα: Κοντσέρτο αρ. 1 για κλαρινέτο και ορχήστρα σε φα ελ. έργο 73 του Βέμπερ (α εκτέλεση με την ΚΟΑ), το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε λα μείζονα του Λιστ και τη Συμφωνία αρ. 2 σε σι ελ. του Μποροντίν. Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του "Παλλάς" και κοστίζουν 2.500, 2.000, 1.000 και 500 (φοιτητικά) δραχμές.

Στο Ηρώδειο για την Κύπρο

"Το σημαντικότερο μουσικό κομμάτι της ψυχής" του θα ξεδιπλώσει ο Μάριος Τόκας στη συναυλία, που θα δώσει σήμερα, στις 8.30μμ, στο Ηρώδειο. Μια συναυλία, με τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για την Κύπρο τα τελευταία 23 χρόνια και θ' ακουστούν για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη Μέρα Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τους κύκλους "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα" του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, "Τραγούδια της πατρίδας μου" σε στίχους Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Γιάννη Ρίτσου κ.ά., "Ψυχή τε και σώματι" πάνω σε στίχους των απαγχονισθέντων ηρώων του Αγώνα του '55 - '59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Ανδρέα Ζάκου, καθώς και αποσπάσματα από το βυζαντινό έργο "Θεογεννήτωρ Μαρία". Θα παρουσιαστούν, επίσης, γνωστά τραγούδια του συνθέτη.

Ερμηνευτές της συναυλίας θα είναι οι: Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Μελίνα Μποτέλλη, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Μαρία Αλεξίου και Δώρος Δημοσθένους.Τη Συμφωνική Αθηναϊκή Δημοτική Ορχήστρα θα διευθύνει ο Γιώργος Παγιάτης και τη Χορωδία "Διονύσιος Λαυράγκας" ο Θέμης Σερμιέ.Η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Αντωνιάδη. Εισιτήρια διατίθενται στο Σπίτι της Κύπρου και τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών και κοστίζουν 5.000 - 3.000 και 1.500 (φοιτητικά) δραχμές.

Ξεκινούν και προσκαλούν

Οι βραδιές δίπλα στο ποτάμι έχουν χρώμα... ροκ. Το Μουσικό Θέατρο της Δυτικής Αθήνας (Λάμπρου Κατσώνη 189, τηλ. 2610.444), ανανεωμένο και μεγαλύτερο, ξεκινά τις μουσικές του παραστάσεις με ροκ βραδιές. Στις 10 και 11 Οκτώβρη τα "Υπόγεια Ρεύματα",λίγο πριν μπουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τον τέταρτο δίσκο τους "Τσαλακωμένες μέρες" θα παρουσιάσουν ένα διήμερο με καινούρια και παλιότερα τραγούδια τους. Ακολουθεί η συναυλία των"Ακτίβ Μέμπερ" (17/10) και οι δύο παραστάσεις του Μανώλη Φάμελλου (18,19/10), μαζί με τους "Ποδηλάτες".

  • Με συναυλία του Μάνθου Αρμπελιά και των "Σαν",όπου θα παρουσιάσουν το νέο δίσκο τους "Τα τρελά μου όνειρα τα βλέπω όταν ξυπνάω", ξεκινάει στις 11 Οκτώβρη το ζωντανό πρόγραμμα (κάθε Σάββατο) του μπαρ "Κόντρα" (Λ. Ειρήνης 89, Πέραμα). Ακολουθεί η εμφάνιση του Πέτρου Συνοδινού και της μπάντας του.
  • Ενας μουσικός χώρος με μεγάλη ιστορία ανοίγει και πάλι την αυλαία του, προτείνοντας ένα ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι. Ο λόγος για την "Κουίντα" (Φωκίωνος Νέγρη 82, τηλ. 8219.417), που στη σκηνή της φιλοξενεί μια κεφάτη συντροφιά, αποτελούμενη από τους τραγουδιστές Μαρίνο Καρβέλα, Βασίλη Μοσχονά, Γεωργία Αναστασοπούλου, Μαριλένα Γιαννάκη, Παναγιώτη Δουδούνη, Αλίκη Λασκαράκη, Αντρέα Σμυρνάκη και τους μουσικούς Τάκη Τσικούδη, Νίκο Τσώλη, Γιώργο Σκουλιδάκη, Μάνο Πρεβελιανάκη, Μάκη Γριμάνη, Γιάννη Σαββίδη.Μια παρέα, που έψαξε και βρήκε τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια για ένα πρόγραμμα που μπορεί να ψυχαγωγήσει, να προκαλέσει τη φαντασία, τη νοσταλγία, το κέφι, τη διασκέδαση. Η "Κουίντα" λειτουργεί κάθε βράδυ, στις 11.30μμ, εκτός Τρίτης και Τετάρτης.
Πολιτισμός και Αριστερά

Η Αριστερά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από τον σημαντικότατο κοινωνικό της ρόλο, έπαιξε και έναν ισοδύναμα καθοριστικό πολιτιστικό ρόλο.

Πόσοι άνθρωποί της σε εξορίες και φυλακές δεν έμαθαν να διαβάζουν, να ακούνε, να βλέπουν, να σκέφτονται σωστά.

Πόσοι καλλιτέχνες δεν πέρασαν από αυτό το κοινωνικό πανεπιστήμιο που λέγεται Αριστερά, άσχετα εάν αργότερα το εγκατέλειψαν.

Ολος ο δημοκρατικός επαναστατικός οίστρος του έργου τους από τα σπλάχνα της είναι βγαλμένος.

***

Η Αριστερά έδωσε το σώμα και το αίμα της στο πολιτιστικό κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και αργότερα στην πολιτιστική δεκαετία του '60.

Εδωσε τα όνειρά της στον νεαρό Μάνο Χατζιδάκι, που οργανώνεται στην ΕΠΟΝ Παγκρατίου και μετέχει σε διαδηλώσεις των Δεκεμβριανών.

Η Αριστερά οδήγησε: Το χέρι του Γιάννη Ρίτσου για να γράψει αριστουργηματικά λαϊκοεπικά ποιήματα, τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη για να συνθέσει τη "Ρωμιοσύνη" και άλλα σημαντικά του έργα, το ερμηνευτικό πάθος του Μάνου Κατράκη να δημιουργήσει αξεπέραστες παραστάσεις.

Ο κατάλογος των δημιουργών, καλλιτεχνών, που μετάλαβαν από το κοινωνικά φωτισμένο πνεύμα της Αριστεράς είναι μεγάλος, τόμος ολόκληρος.

***

Σήμερα η σύγχρονη αριστερή σκέψη είναι πυξίδα στις τρικυμίες του καιρού. Αναμμένος προβολέας στους ομιχλώδεις δρόμους της αδικίας, κασμάς, βιολί, κομπιούτερ, πεντάγραμμο.

"Κρατώντας όχι μονάχα τον κασμά, όχι μονάχα τα σίδερα, μα και μια πένα, μπορείς να κάνεις τη δουλιά ενός αληθινού εργάτη, και μάλιστα μια δουλιά τόσο υπεύθυνη, που ν' αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη ολόκληρη, όχι με τη στενή έννοια, αλλά με την έννοια του κάθε εργαζόμενου ανθρώπου. Αλλος γράφει, άλλος διαβάζει, άλλος παίζει πιάνο, άλλος βιολί, άλλος ζωγραφίζει". Αυτά έλεγε πριν χρόνια ο Γιάννης Ρίτσος σε μια συζήτηση με το προσωπικό του "Ριζοσπάστη".

Σήμερα ο κάθε αριστερός δημιουργός, καλλιτέχνης, κρατώντας μια πένα, ένα πινέλο, ένα μουσικό όργανο, μια κάμερα, μια παρτιτούρα, μπορεί να κάνει μια δουλιά υπεύθυνη που να απευθύνεται και να αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - καθηγητής

Θερμά σχόλια

Ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν τα σχόλια του Ρωσικού Τύπου για την εμφάνιση του Δημήτρη Σγούρου στις εκδηλώσεις για τα 850 χρόνια της Μόσχας. "Ο μεγαλοφυής τρόπος ερμηνείας του κοντσέρτου δημιούργησε νέες διαστάσεις", γράφτηκε στην "Κουλτούρα" για την παρουσίαση του "3ου κοντσέρτου" του Ραχμάνινοφ από τον πιανίστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Σγούρος είχε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί το σπίτι - μουσείο του Τσαϊκόφσκι και να παίξει στο πιάνο του. Γεγονός, που θεωρείται ιδιαίτερα τιμητικό για έναν καλλιτέχνη, καθώς το σπίτι του κορυφαίου συνθέτη ανοίγει μόνο στην επέτειο του θανάτου του και μόνο για Ρώσους καλλιτέχνες παγκόσμιας αναγνώρισης. Το ρεσιτάλ αυτό, μάλιστα, βιντεοσκοπήθηκε.

Ακρόαση στη Λυρική

Ακρόαση με σκοπό την πρόσληψη δύο σοπράνο στη χορωδία της για την καλλιτεχνική περίοδο '97 - '98, διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή μεθαύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο της χορωδίας (Πειραιώς 178 και Λαμίας 2). Οι υποψήφιες θα εξεταστούν σε δύο άριες, μία του Μότσαρτ και μία δικής τους επιλογής. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν ν' απευθύνονται για πληροφορίες, έντυπα και υποβολή αιτήσεων στη Γραμματεία της ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18α, 5ος όρ.) μέχρι αύριο (Πέμπτη), έως τις 2μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ