ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Με ψυχολογία νίκης

Ο Ολυμπιακός παίζει σήμερα στο Τρονχάιμ με τη Ρόζεμποργκ. Αλλαγές στην "ερυθρόλευκη" ενδεκάδα

"Εχουμε καλή ψυχολογία και γιατί όχι να μην πάρουμε τη νίκη στο Τρονχάιμ". Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την έκβαση του δεύτερου σημερινού αγώνα των Πειραιωτών στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας δεν έκρυψε ότι η Ρόζενμποργκ είναι περισσότερο έμπειρη: "Αναμφίβολα η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία σε Τσάμπιονς Λιγκ κάνει τους Νορβηγούς πιο έμπειρους. Ηρθαμε για να παίξουμε πάνω απ' όλα καλό ποδόσφαιρο και να αποσπάσουμε το θετικό αποτέλεσμα". Ο Ντούσκο παραδέχτηκε ότι... φοβάται τις καιρικές συνθήκες: "Σήμερα (χτες) ο καιρός ήταν πολύ καλός, όμως δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί κατά τη διάρκεια του ματς. Είναι δύσκολο να αγωνιστούμε σε ένα βαρύ τερέν. Ευτυχώς πάντως που δεν κάνει κρύο". Σχετικά με το αγωνιστικό στιλ της Ρόζενμποργκ ο Μπάγεβιτς είπε: "Εχει ασφαλώς διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού από την Πόρτο και τη Ρεάλ. Είναι δυνατή ομάδα που τρέχει ασταμάτητα. Πάντως υστερεί σε τεχνική κατάρτιση, ενώ έχω διαπιστώσει προβλήματα στην άμυνα που μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Ενα πρόσθετο στοιχείο που κάνει τη Ρόζενμποργκ επικίνδυνη είναι ότι θα τα παίξει όλα για όλα, αν θέλει να προκριθεί, αφού η βαριά ήττα στη Μαδρίτη δεν της αφήνει πολλά περιθώρια".

Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναμένεται να διαφοροποιήσει την 11άδα σε σχέση με το ματς κόντρα στον ΟΦΗ σε δυο θέσεις. Ο Νίκος Νταμπίζας αντί του Ηλία Πουρσανίδη και ο Αλέξης Αλεξανδρής αντί του Πίτερ Οφορίκουε. Πιθανή σύνθεση: Τοχούρογλου, Βαρεσάνοβιτς, Καραταϊδης, Ανατολάκης, Πασσαλής, Νταμπίζας, Γιαννακόπουλος, Γεωργάτος, Αλεξανδρής, Ιβιτς, Τζόρτζεβιτς.

Στο πλευρό του Ολυμπιακού θα βρεθούν 200 οπαδοί που ακολούθησαν την αποστολή στην... άλλη άκρη του κόσμου.

  • Ο Νιλς Αρνε Εγκεν τεχνικός ηγέτης της Ρόζενμποργκ αντιμετωπίζει με χαρακτηριστική άνεση και δίχως... άγχος το παιχνίδι: "Για μας κάθε ματς είναι μια γιορτή. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τη νίκη, αλλά και αν δεν το καταφέρουμε δε θα πεθάνουμε. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι και τίποτα παραπάνω". Ο κόουτς θα στερηθεί των υπηρεσιών του τιμωρημένου Μπράγκσταντ. Στο στάδιο Λέρκενταλ αναμένεται να βρεθούν 20.000 φίλοι της πρωταθλήτριας Νορβηγίας και το ματς θα ξεκινήσει στις 9.45μμ (ΜΕΓΚΑ). Διαιτητής θα είναι ο Σκοτσέζος Γιάτναρθ Ντάλας.
Μαστίγιο και καρότο

Νέες απειλές από ΕΠΑΕ μια μέρα πριν από την τριμερή συνάντηση (ΕΠΑΕ, ΕΠΟ, ΠΣΑΠ) για την απεργία των ποδοσφαιριστών

Σ' εκβιασμό των ποδοσφαιριστών προχωράει η ΕΠΑΕ, λίγες ώρες πριν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, απ' όπου μάλιστα έχει τη βεβαιότητα πως θα επανέλθει η ομαλότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου "χωρίς ακραίες ενέργειες που βλάπτουν την εύρυθμη λειτουργία του"!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής συνεδρίασε χτες και σε ανακοίνωσή της, μετά τα υποκριτικά ευχολόγια, προσθέτει: "Επειδή η ΕΠΑΕ πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της, καθώς και του Κράτους και των φιλάθλων γενικότερα αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη νομική υπηρεσία να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενώπιον του αρμοδίου Προέδρου Πρωτοδικών για να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική".

Η κορύφωση της κόντρας πάντως δείχνει περισσότερο πιθανή απ' ό,τι η εκτόνωση, αφού και οι παίχτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Αντ. Αντωνιάδης, συναντήθηκε χτες με τον ΓΓΑ, Γ. Σγουρό και ανέφερε μεταξύ άλλων: "Με προσφυγές δε λύνονται τα προβλήματα. Εμείς επιμένουμε και θα ικανοποιηθούμε, μόνο αν γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματά μας, όχι αποσπασματικά".

Από την πλευρά του ο ΓΓΑ ευχήθηκε στη σημερινή τριμερή συνάντηση (ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, ΠΣΑΠ) να βρεθούν λύσεις και το ΔΣ της ομοσπονδίας να επανεξετάσει τα θέματα. Κατόπιν η πολιτεία θα εκφράσει τις απόψεις της. Πάντως ο Γ. Σγουρός προανήγγειλε παρέμβαση: "Μπορεί με βάση το Καταστατικό να μην έχουμε δικαίωμα ανάμειξης, αλλά ο νόμος με σαφέστατες διατάξεις μας το δίνει". Πρόκειται για το νόμο 2433/'96 ο οποίος επιτρέπει παρέμβαση του κράτους όταν υφίσταται παρανομία. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η μη σύσταση διαιτητικής επιτροπής. Οταν προκύπτουν διαφορές εργοδοτών - εργαζομένων συστήνεται μια πενταμελής επιτροπή (εκπρόσωποι ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, ΠΣΑΠ και δύο εν ενεργεία δικαστές) την οποία ξέχασαν...

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
"Στρατιώτες" κατά "στρατηγών"

Την ακριβότερη ομάδα της Ευρώπης, την Τιμσίστεμ Μπολόνια, υποδέχεται η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ στην έδρα του με την Εστουντιάντες

Την είπαν υπερομάδα. Τη χαρακτήρισαν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Προς το παρόν επιβεβαιώνει τα προγνωστικά. Πρόκειται για την Τιμσίστεμ Μπολόνια. Τη σημερινή αντίπαλο της ΑΕΚ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα (21.30 ΑΝΤ-1). Πλήρωσε και τι δεν πλήρωσε για να εντάξει στη δύναμή της τον Ντομινίκ Ουίλκινς και τον Ντέιβιντ Ρίβερς. Τους κορυφαίους παίκτες των δύο τελευταίων φάιναλ φορ. Δίπλα τους ο Κάρλτον Μάιερς και ο Γκρέγκορ Φούτσκα που ήρθε από το Μιλάνο. "Ομάδα στρατηγών" τη χαρακτήρισε ο Γ. Ιωαννίδης, αφήνοντας υπονοούμενα ότι οι στρατιώτες είναι αυτοί που κερδίζουν τις μάχες. "Παίζουμε με την καλύτερη περιφέρεια της Ευρώπης, κι αλίμονο αν τους αφήσουμε να επιβάλουν το ρυθμό τους" συνέχισε ο Ελληνας κόουτς, που δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τον Ντ. Ουίλκινς, τον οποίο χαρακτήρισε "ιδανικό παίκτη για τη θέση του".

Τι πρεσβεύει τελικά η ακριβότερη ομάδα της Ευρώπης; "Τίποτα το ιδιαίτερο" υποστηρίζει ο Β. Καράσεφ, που την αντιμετώπισε στην πρεμιέρα της ευρωλίγκα."Ο Ρίβερς και ο Μάιερς σούταραν πολύ, αλλά με χαμηλό ποσοστό ευστοχίας. Ο Ουίλκινς πέτυχε μερικά καλάθια με τη γνωστή εναέρια πτήση του. Ο Φούτσκα και ο Κιάτζιτς δεν πήγαν άσχημα, ενώ οι διεθνείς με την Ιταλία, Γκαλάντα και Μορέτι, παίζουν ελάχιστα. Το πρόβλημα αυτής της ομάδας είναι ότι καθένας θέλει να είναι ηγέτης. Προς το παρόν αυτός είναι ο Ουίλκινς. Ο Μάιερς σκοράρει με διεισδύσεις ή τρίποντα. Ο Ρίβερς στην αρχή προσπάθησε να οργανώσει το παιχνίδι, βαρέθηκε όμως γρήγορα και άρχισε να παίζει για τον εαυτό του. Κάπου όλα αυτά φαίνονταν κωμικά", δηλώνει ο πλέι μέικερ της Αλμπα Βερολίνου. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η Τιμσίστεμ πήρε τη νίκη με 80-73, αλλά 56 δευτερόλεπτα πριν το τέλος η διαφορά ήταν στον έναν πόντο. "Μπορούσαμε να νικήσουμε, αν κερδίζαμε τη μάχη των ριμπάουντ. Η Τιμσίστεμ συγκέντρωσε 45, εκ των οποίων 20 επιθετικά", συμπεραίνει ο Ρώσος παίκτης.

Το ριμπάουντ είναι λοιπόν το "κλειδί" που μπορεί να οδηγήσει την ΑΕΚ στην επιτυχία. Αν δεν τα καταφέρει, οι στρατηγοί απειλούν να επιβάλουν καθεστώς... τρομοκρατίας στους "φαντάρους" του Ιωαννίδη. Εκτός κι αν αποδειχθεί προφήτης ο Μπ. Πρέλεβιτς, που δήλωσε κατά την αναχώρηση: "οι μεγάλοι παίκτες δεν κάνουν απαραίτητα και μεγάλες ομάδες".

Για τρίτη νίκη Ο ΠΑΟΚ

Την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στην ευρωλίγκα διεκδικεί ο ΠΑΟΚ. Στις 20.00 υποδέχεται την Εστουντιάντες (STAR), που δεν είναι από τις ισχυρότερες ομάδες του Β ομίλου. Η ισπανική ομάδα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης ηττήθηκε στη Μαδρίτη από την Τρεβίζο, αλλά ισορρόπησε την κατάσταση με τη νίκη επί της ΡΤΤ στην Αγκυρα. Ο Σβι Σερφ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών κι ο Στογιάκοβιτς θα είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά.

"Θα είναι μια ώρα δύσκολη για μένα. Πρώτον γιατί θα βρεθώ κόντρα στους συμπατριώτες μου και δεύτερον επειδή η Εστουντιάντες είναι καλή ομάδα και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση", δήλωσε ο Ισπανός σέντερ του ΠΑΟΚ, Αντόνιο Μοράλες.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Πρεμιέρα για τρεις

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα στο κύπελλο Κόρατς Περιστέρι, Σπόρτιγκ και Αρης.

Το Περιστέρι υποδέχεται στις 17.00 την ισραηλινή Ερτζελία (ΣΚΑΪ). "Η αντίπαλός μας είναι πάνω απ' όλα ομάδα. Εχει τέσσερις παίκτες πρωταγωνιστές. Εχει ομαδικό πνεύμα σε άμυνα και επίθεση. Αν δεν προσέξεις, μπορεί να κάνει τη ζημιά" τόνισε ο Αργ. Πεδουλάκης. Ο προπονητής του Περιστερίου θα έχει στη διάθεσή του και τον Χένρι, ενώ όσον αφορά τον Μπέντζαμιν, υπογράμμισε ότι "χρειάζεται χρόνο προσαρμογής" κι ελπίζει ότι μέχρι τέλη Οκτώβρη "θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση".

Τη Γιούμποργκ Σμύρνης υποδέχεται στις 19.30 ο Σπόρτιγκ. Η ομάδα των Πατησίων είναι φαβορί για τη νίκη, αλλά η άσχημη εμφάνιση εναντίον του ΠΑΟΚ το Σάββατο, έχει προβληματίσει τον Κ. Πετρόπουλο.

Στη Σλοβενία αγωνίζεται ο Αρης με αντίπαλο τη Μάριμπορ (7.25μμ ΕΤ-3). Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ο Ευθ. Κιουμουρτζόγλου δεν έχει λόγο να ανησυχεί.

  • Για το κύπελλο Ρονκέτι, η Καλαμαριά υποδέχεται την Κροατική Κλοστερνόιμπουργκ, ενώ η ΜΕΝΤ αγωνίζεται στη Σμύρνη με την Μπριζασπόρτ.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Υπό την αίρεση πως μπορεί η 5η αγωνιστική να μη διεξαχθεί αν οι παίχτες υλοποιήσουν την απόφασή τους, έγινε χτες η κλήρωση των διαιτητών. Το σημαντικότερο παιχνίδι γίνεται τη Δευτέρα στο Καυταντζόγλειο, όπου ο Ηρακλής υποδέχεται την ΑΕΚ με "άρχοντα" τον Ε. Γιανναδάκη από το σύνδεσμο Λασιθίου. Στους υπόλοιπους αγώνες θα σφυρίξουν: Καλαμάτα - Απόλλωνας (Μποροβήλος), Προοδευτική - ΠΑΟΚ (Βοργιάς), Παναχαϊκή - Πανιώνιος (Αμπελάκιας), Ολυμπιακός - Ξάνθη (Παπαδάκος), Βέροια - Πανηλειακός (Φασόλης), Καβάλα - ΟΦΗ (Παπαπέτρου), Εθνικός - Παναθηναϊκός (Μπέγκος), Αθηναϊκός - Ιωνικός (Καλαθενός).

Παγκόσμιο κύπελλο ιππασίας

"H ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η τεράστια περσινή επιτυχία του τελικού του παγκόσμιου κυπέλλου ιππασίας, μας δημιουργεί μεγαλύτερη υποχρέωση για μια άρτια διοργάνωση". Τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιππασίας, Φρέντι Σερπιέρη, που αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΙΠ στο Γουδί από αύριο και μέχρι τις 5 του Οκτώβρη. Στους αγώνες θα λάβουν μέρος 16 χώρες. Πρόκειται για τις Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, Αγγλία, Ιορδανία, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Συρία και φυσικά την Ελλάδα που θα συμμετάσχει με τους εξής αθλητές-τριες: Εμμανουέλα Αθανασιάδη, Γιώργο Φραγκογιάννη, Χριστίνα Γεωργίου, Μάρα Γεωργιάδη, Σταύρο Γεωργόπουλο, Ελίνα Δενδρινού, Γιώργο Δημαρά, Ελένη Λαμπαδάριου, Μαρίνα Μαρινοπούλου, Πέτρο Μεϊμαρίδη, Στράτο Πεπονίδη, Γιώτα Περίτζαλη, Γιώργο Ρωσσιάδη και Γιάννη Σερπιέρη.

Τα άλλα παιχνίδια

Τα υπόλοιπα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής είναι: Α Ομιλος: Ντόρτμουντ - Σπάρτα Πράγας, Πάρμα - Γαλατασαράι, Β Ομιλος: Φέγενορντ - Κόζιτσε, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γιουβέντους (σε μαγνητοσκόπηση από το ΜΕΓΚΑ στις 11.15μμ), Γ Ομιλος: Μπαρτσελόνα - Αϊντχόβεν, Ντιναμό Κιέβου - Νιούκαστλ, Δ Ομιλος: Πόρτο - Ρεάλ Μαδρίτης, Ε Ομιλος: Γκέτεμποργκ - Μπάγερν Μονάχου, Μπεσίκτας - Παρί Σεν Ζερμέν, ΣΤ Ομιλος: Σπόρτιγκ - Μονακό, Μπάγερν Λεβερκούζεν - Λιρς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ