ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σα δεν ντρέπονται...

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η επίσημα εγγεγραμμένη ανεργία, η οποία τον Αύγουστο έφτασε στο 6,68%, σε αντίθεση με τον Αύγουστο του 1996 που ήταν 6,04%. Παρ' όλα αυτά, για μια ακόμα φορά, οι υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ επικαλούνται τα στοιχεία και κυρίως αυτό της αύξησης της απασχόλησης, ώστε να απαλύνουν τις εντυπώσεις από την πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, που όλο και αυξάνονται. Για μια ακόμα φορά ο ΟΑΕΔ επιρρίπτει την αύξηση της "προσφοράς εργασίας" στις... γυναίκες, λες και είναι αξιοπερίεργο ή πολύ περισσότερο ντροπή, που θέλουν να δουλέψουν.

Από την άλλη, ενώ η περίπου πραγματική ανεργία βρισκόταν πέρσι στο 10,4%, ο ΟΑΕΔ χρεώνει στα... μέτρα του υπουργείου Εργασίας τις περισσότερες εγγραφές στα μητρώα ανέργων! Σε λίγο θα μας πουν ότι οι εργαζόμενοι φεύγουν μόνοι τους από τις δουλιές, για να συμμετάσχουν στα κυβερνητικά προγράμματα...

Οι ανησυχίες της Ρηγίλλης

Η αγωνία της ηγεσίας της ΝΔ, για την πορεία του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη, είναι ειλικρινής και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. "Οι παρεμβάσεις για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερα προσεκτικές ρυθμίσεις", τονίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωσή της. Με άλλα λόγια, "προσέξτε, κύριοι της κυβέρνησης, μη χαλάσετε τη δουλιά με βεβιασμένες κινήσεις, γιατί θα φέρετε και μας σε δύσκολη θέση, που έχουμε εκτεθεί με την άνευ όρων υποστήριξη που σας προσφέρουμε".

Ας μην ανησυχούν όμως στη Ρηγίλλης. Οι εργαζόμενοι δεν εκπλήσσονται από τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ. Ξέρουν ότι προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι από τους κυβερνώντες εκσυγχρονιστές στα μάτια της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τώρα δέσαμε...

ΤΟ 'ΝΑ ΧΕΡΙ νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο, λέει μια λαϊκή παροιμία, που ταιριάζει γάντι στην ενσκήψασα και πάλι "Λιανολογία".

***********

Σχεδόν οι πάντες ασχολούνται εμβριθώς, με "το εκδοτικό γεγονός" και απ' αυτούς, ελάχιστοι εμφανίζονται να συμφωνούν ή - τέλος πάντων - να μη διαφωνούν με την πρωτοβουλία της κ. Λιάνη - Παπανδρέου, να μεταφέρει τις αναμνήσεις της έγγαμης ζωής της (εννοείται με το δεύτερο σύζυγό της) σε μια έκδοση τύπου "Αρλεκιν". Ολοι, όμως, συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα τη διαφημίσει περισσότερο...

*********

Μέσα στο κόλπο, η ολότητα σχεδόν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διάφοροι βουλευτές της συμπολίτευσης και της συμπολιτευόμενης "αντιπολίτευσης", ακόμη κι αυτή η κυβέρνηση.

***********

Αρκεί, να σκεφθείτε, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, έψαχνε εναγωνίως από προχτές το βράδυ, ένα αντίτυπο του βιβλίου, για να το διαβάσει... Ενώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατάφερε να μην ασχοληθεί με τίποτε άλλο στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων...

*************

Πάντως, όλοι πρέπει να έχουν μείνει ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι...

**********

Η κ. Λιάνη - Παπανδρέου γιατί έχει δωρεάν μια διαφήμιση πολλών πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, με ευεργετικές προφανώς συνέπειες στις πωλήσεις του βιβλίου της.

**********

Η ηγεσία της κυβέρνησης, γιατί ξέρει, ότι παρόμοια εγχειρήματα κάνουν λιγότερο αισθητή και βαριά τη σκιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, πάνω της.

********

Η ΝΔ, επειδή μπορεί τώρα να... δικαιώσει την ανούσια αντιπολίτευση, που έκανε όταν ο Α. Παπανδρέου ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός.

************

Οι μεγαλοσυγκροτηματάρχες των ΜΜΕ, επειδή οι πολιτικές "σαπουνόπερες" είναι το αγαπημένο τους φαγητό...

*************

Και όλοι μαζί, επειδή στην πράξη ξαναζωντανεύουν εκείνη την παλιά διαφήμιση, που έλεγε: "Μ' ένα Αρλεκιν ξεχνιέσαι"...

Βιογραφία

Σ' ένα κρεβάτι

όλο γιρλάντα

απ' τη Δεξιά

κοιμόταν πάντα

κι ονειρευότανε

αβέρτα,

με μια... σημαία

για κουβέρτα!

Κι εκεί στον ύπνο του

"αγώνες" έδινε

δίπλα σε... εικόνες,

μα σαν ξυπνούσε

απ' τα όνειρά του

κατέβαζε

τα "λάβαρά" του!

Ητανε, λέει,

ένας "μεγάλος",

ένας "ηγέτης"

δίχως άλλως,

έτσι μας λέει

μια κυρία,

μ' άλλα θα γράψει

η Ιστορία!

Ο οίστρος

Αλλά και φωνές κατά των συνενώσεων

Κάποιοι, όμως, στενοχώρησαν τον Θ. Τσουκάτο. Οπως, πρόεδροι κοινοτήτων, οι οποίοι, μιλώντας στην ίδια κομματική σύσκεψη τάχθηκαν κατά του τρόπου εφαρμογής του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" στη Λάρισα, ζητώντας να επανεξεταχθεί και προειδοποιώντας πως το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί "νίλα" στις δημοτικές εκλογές, αν συνεχίσει την ίδια πολιτική σ' αυτό το θέμα. Απτόητος, βεβαίως, ο "στρατηγός", απάντησε ότι "με τις αναγκαστικές συνενώσεις ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για την ελληνική ύπαιθρο" και αναφέρθηκε στα γνωστά "10 στοιχήματα του ΠΑΣΟΚ" για τον "εκσυγχρονισμό" της Ελλάδας! Οχι, που θα "κώλωνε" ο Θόδωρος, (γνωστός και ως "Ρούλης"), μπροστά σε μερικούς κοινοτάρχες, όταν η κυβέρνηση έχει με το μέρος της το μεγάλο κεφάλαιο, τα ΜΜΕ και τα "αντιπολιτευόμενα - συμπολιτευόμενα" κόμματα, στην...επιχείρηση του "εκσυγχρονισμού".

"Ψυχή του ΠΑΣΟΚ" ο... Τσουκάτος!

"Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος" για τον Θ. Τσουκάτο, που βρέθηκε την Κυριακή στη Λάρισα, για "κομματικές δουλιές". Ο "στρατηγός" του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο είχαν "προγκίσει", εκτός από τους αγρότες, ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όταν "τόλμησε" να επισκεφτεί τη Θεσσαλία, στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, τώρα, ω του θαύματος, έτυχε θερμής υποδοχής από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λαρισαίος βουλευτής Γ. Αδαμόπουλος - που είχε ταχτεί ανοιχτά κατά των "εκσυγχρονιστών" υποστηρίζοντας με θέρμη τον Α. Τσοχατζόπουλο - μιλώντας σε κομματική σύσκεψη, έπλεξε το εγκώμιο του Θ. Τσουκάτου, λέγοντας ότι είναι "η ψυχή της νέας συλλογικότητας του ΠΑΣΟΚ, ακούραστος εργάτης, συνεργάσιμος, που εργάζεται σ' όλη την Ελλάδα για την προώθηση των θέσεων του Κινήματος". Το ίδιο "γλείψιμο" προς το "πρωτοπαλίκαρο" του Σημίτη, έκανε και άλλος βουλευτής, ο Θ. Στάθης - που είχε ταχθεί με τον Γ. Αρσένη - ο οποίος δήλωσε "στρατευμένος στον πρόεδρο και την προσπάθεια ανασυγκρότησης".

Ε ρε δόξες ο "στρατηγός"!

Ξεπληρώνουν γραμμάτια...

Εννιά... έχει ο μήνας, για τους συνδικαλιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ την ίδια στιγμή, οι αποφάσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας "αποδεκατίζουν" τους ναυτεργάτες και φέρνουν τα πάνω κάτω σε κατακτήσεις και δικαιώματα. Οχι μόνο αρνούνται τη διοργάνωση κάποιας αγωνιστικής κινητοποίησης - ούτε καν για να τηρήσουν τα προσχήματα - αλλά αρνούνται ακόμα και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην απεργία της ΓΣΕΕ!

Οτι όλοι τους ξεπληρώνουν "γραμμάτια" στους εφοπλιστές είναι κοινό μυστικό. Φαίνεται, όμως, ότι είναι και πολύ χοντρά...

Το... παράδειγμα

Συνεχίζεται, απ' ό,τι μαθαίνουμε, η διεκδίκηση του ίδιου κτιρίου - επί της οδού Ιπποκράτους - τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ, για τη μετεγκατάσταση των κεντρικών τους γραφείων.

Και δεν ξέρουμε, βέβαια, το μέγεθος του κτιρίου, αλλά γιατί δε σκέπτονται και τη λύση της συστέγασης. Ετσι κι αλλιώς, ουσιώδεις πολιτικές διαφορές δεν έχουν, ενώ και οι δύο έχουν αρκετά χρέη. Δε βλέπουν το κύμα των συγχωνεύσεων, που ξεδιπλώνεται στις τράπεζες και άλλους τομείς της οικονομίας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και το αποτελεσματικότερο ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των πελατών τους; Αλλωστε, οι ίδιοι, δεν έχουν διακηρύξει επανειλημμένα την απόλυτη πίστη και προσήλωσή τους στις... αξίες και τις αρχές των "νόμων της αγοράς", στο μάνατζμεντ και σ' όλα τα συναφή; Οι ίδιοι δεν επιχειρούν να επιβάλουν τις αντιλήψεις αυτές στην παιδεία, στην υγεία και γενικότερα σ' ολόκληρη την κοινωνία;

Ε, λοιπόν, ας δώσουν κι ένα παράδειγμα...

Ας ψάξουν γι' άλλο παραμύθι

Τη στιγμή που η κυβερνητική επίθεση ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, δικαιώματα και κατακτήσεις βρίσκεται σε πλήρη επίθεση. Τη στιγμή, που ο κοινωνικός διάλογος "καρποφορεί" με συμφωνίες για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επέκταση της μερικής απασχόλησης και την κατάργηση του 8ωρου. Τη στιγμή, που η εισοδηματική πολιτική βρίσκεται στον αστερισμό της γνωστής έκθεσης Σπράου. Τη στιγμή, που ετοιμάζεται γενναία αύξηση στα αντικειμενικά κριτήρια κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, τη στιγμή που η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα πλήττει τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση Σημίτη νομίζει ότι θα κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ρίχνοντας το πυροτέχνημα ότι προβληματίζεται (!) για την επιβολή "φόρου Μάαστριχτ" στις επιχειρήσεις. Οπου "φόρος Μάαστριχτ" σημαίνει αύξηση κατά 5% του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά - για όνομα του Θεού - μόνο προσωρινά, δηλαδή, για δύο χρόνια.

Ας είναι βέβαιοι, ότι το παραμύθι "των εχόντων και κατεχόντων" που θα σηκώσουν τα βάρη της κρίσης, δεν περνάει πλέον. Μπορεί πριν από ένα χρόνο να υπήρχαν ορισμένοι αφελείς που το 'χαψαν. Ενα χρόνο μετά όμως αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι μόνοι που κέρδισαν και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, από την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, ήταν αποκλειστικά σχεδόν οι "έχοντες και κατέχοντες". Ας ψάξουν για άλλο παραμύθι.

Επικίνδυνα όλα τα ναρκωτικά

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, απέκλεισε χτες την περίπτωση αλλαγής της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, διαψεύδοντας έτσι, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων", τη φημολογία ότι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας προτίθεται να επιδείξει μεγαλύτερη ανεκτικότητα όσον αφορά τα "μαλακά ναρκωτικά".

"Ολα τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα", δήλωσε η Γκιγκού σε ραδιοσταθμό, απαντώντας με ένα κατηγορηματικό "όχι" στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε μία επί το επιεικέστερον τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. "Η απαγόρευση πρέπει να παραμείνει σημείο αναφοράς. Ως υπουργός Δικαιοσύνης και ως μητέρα θεωρώ ότι είναι αναγκαίο", τόνισε η Ε. Γκιγκού.

Εστω και καθυστερημένα καλά τα λέει τώρα η κ. υπουργός. Διότι σε άλλη τηλεοπτική συνέντευξή της είχε δηλώσει - προκαλώντας αντιδράσεις - ότι "το να κάνεις ένα τσιγάρο δεν είναι τραγωδία, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε εξάρτηση αν γίνει τακτική συνήθεια".

Ας τα ακούνε αυτά κάποιες εγχώριες κεντροαριστερές φουφούδες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ