ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Στο ΣτΕ τα περιβόητα Διατάγματα

Κατατέθηκαν χτες στο ΣτΕ για επεξεργασία, τα δυο περιβόητα Προεδρικά Διατάγματα για τη δήθεν "νομιμοποίηση" των αλλοδαπών

Τα δύο περιβόητα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που υποτίθεται ότι "νομιμοποιούν" τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κατατέθηκαν χτες για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την τελική τους μορφή, η οποία καθιστά απαγορευτική την καταγραφή εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών.

Τα Προεδρικά Διατάγματα αφορούν: Τη διαδικασία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για τη νόμιμη παραμονή και εργασία αλλοδαπών στην Ελλάδα, που δεν είναι υπήκοοοι των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τη χορήγηση της κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας σε αλλοδαπούς.

Από τις ρυθμίσεις των ΠΔ εξαιρούνται οι αλλοδαποί ναυτικοί, τους οποίους οι εφοπλιστές πληρώνουν με μισθούς πείνας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμπεριλάβει στις διατάξεις τους εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς από τις όμορες με την Ελλάδα χώρες, τους οποίους εξαιρούσε αρχικά. Στη συνέχεια όμως επιχείρησε να ενοποιήσει τη διαδικασία καταγραφής και χορήγησης κάρτας, θέτοντας παράλληλα απαγορευτικές προϋποθέσεις για την καταγραφή τους.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις των ΠΔ ισχύουν μόνο για τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνη και παραπέμπουν τους υπόλοιπους στον αναχρονιστικό και ρατσιστικό νόμο 1971, ο οποίος δεν αλλάζει στο παραμικρό.Η κάρτα παραμονής θα χορηγείται για χρονικό διάστημα από ένα μέχρι τρία χρόνια και δε θα μπορούν να την εφοδιαστούν όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα στην Ελλάδα για κακούργημα ή πλημμέλημα, καθώς και όσοι είναι καταγραμμένοι στον κατάλογο των "ανεπιθύμητων αλλοδαπών" (Συμφωνία ΣΕΝΓΚΕΝ).Παράλληλα, και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στην εγκατάσταση και μετάβαση αλλοδαπών εντός της ελληνικής επικράτειας "για λόγους εθνικής ασφάλειας", ενώ με την επίκληση λόγων "γενικότερου δημόσιου συμφέροντος" η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει κατά κόρον την ισχύ των καρτών.

Πανθεσσαλικό "όχι" στα "λουκέτα"

Εργαζόμενοι στον κλάδο ένδυσης από όλη τη Θεσσαλία συγκεντρώθηκαν χτες στη Λάρισα, ενάντια στη συρρίκνωση του κλάδου

Εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα από όλη τη Θεσσαλία, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας,για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής που οδηγεί στο κλείσιμο των επιχειρήσεων του κλάδου και στην ανεργία και να διεκδικήσουν την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής, την επαναλειτουργία κάποιων κλειστών επιχειρήσεων, την καταβολή δεδουλευμένων, την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των ανέργων με το 80% του βασικού μισθού.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισε ο Θ. Ευθυμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου", εφαρμόζει μια πολιτική κλεισίματος των βιομηχανιών, με ταυτόχρονο χτύπημα των εργασιακών και εργατικών δικαιωμάτων.

Ομιλήτριες στη συγκέντρωση ήταν η Ευτυχία Λουτριώτη από τον Ιματισμό και η Ελ. Καπουράνη,πρόεδρος του σωματείου της ΒΙΟΠΑΛ Βόλου, που αναφέρθηκαν στο μακρύ κατάλογο κλειστών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία - πάνω από 30 έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι 7 - 8 που απόμειναν υπολειτουργούν - κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, αντί να λύνει προβλήματα, επιδοτεί τους βιομηχάνους να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε ξένες χώρες και κατηγόρησαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι με τη συμμετοχή της στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" γίνεται ο ιμάντας για να περάσει η κυβερνητική πολιτική, που σαρώνει τις εργασιακές σχέσεις και τα κατακτημένα με αίμα και θυσίες δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην ψήφισμα των συγκεντρωμένων - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν άνεργες γυναίκες - αναφέρονται τα αιτήματα, τα κυριότερα των οποίων είναι: Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια που έκλεισαν. Να εφαρμοστεί κλαδική πολιτική υπεράσπισης και ανάπτυξης του κλάδου σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να μη διαλυθεί ο ΟΑΕ, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, με απόλυτη προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν, να επιδοτούνται οι άνεργοι μέχρι να βρουν δουλιά με το 80% του βασικού μισθού, να μην εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που αφαιρούν βασικές εργατικές κατακτήσεις.

ΕΚ ΣΑΜΟΥ
Να επαναλειτουργήσει η ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ

ΣΑΜΟΣ (Ανταπόκριση).-

Την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ (πρώην Π - Π) στη Σάμο υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αυτό του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους και τη διατήρηση των 150 θέσεων εργασίας, ζητεί, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου (ΕΚΣ).Σήμερα, για το θέμα του εργοστασίου, έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργού, εργαζομένων και εργοδότη.

Η ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ έχει διακόψει τη λειτουργία της από τις 14 Ιούλη, όταν η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, λόγω των συσσωρευμένων χρεών από τον ιδιοκτήτη Δ. Χατζή, ενώ από τις αρχές Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας μισθούς, άδεια και επίδομα αδείας, που τους οφείλονται από τις 15 Ιούνη.

Με την ανακοίνωσή του, το ΕΚΣ ζητεί επίσης να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, να τους καταβληθούν τα ένσημα, αλλά και να γίνει διαχειριστικός έλεγχος, ώστε να εξακριβωθεί πόσα χρωστάει η επιχείρηση, με τι ποσά την έχει υποθηκεύσει ο Δ. Χατζής στις τράπεζες και πού πήγαν τα χρήματα, αφού δεν επενδύθηκαν στη Σάμο.

Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΣ καλεί την Επιτροπή Φορέων για τη Σωτηρία του Εργοστασίου, που προέκυψε από τη σύσκεψη της 11/9/97, να λειτουργήσει σύμφωνα με την αναγκαιότητα για την οποία δημιουργήθηκε και αυτή είναι η παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία και η περιφρούρηση της σαμιώτικης κοινωνίας και του εργοστασίου. "Η υπερχρέωση του εργοστασίου - καταλήγει η ανακοίνωση - κλείνει το δρόμο σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση".

Κ. ΤΖΙΧΑΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εργοδοτική ανάμειξη στις αρχαιρεσίες!

Την εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία, που ασκείται στους ξενοδοχοϋπάλληλους ενόψει των εκλογών του κλάδου τους, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εργοδότες και η κυβέρνηση προτιμούν να προωθούν συγκεκριμένες δυνάμεις στο σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, διαδίδοντας ότι οι "δημοκρατικές δυνάμεις είναι όλες μαζί", προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο "να υποκλέψουν - όπως τονίζεται - υποψηφιότητες τίμιων αγωνιστών και μέσω εκβιασμών προσπαθούν να υποστηρίξουν κυβερνητικούς - εργοδοτικούς συνδικαλιστές".

"Οι εργοδότες με εκβιασμούς και παρεμβάσεις - συνεχίζει η ανακοίνωση - δηλώνουν την προτίμησή τους σε συνδυασμούς που δε στέκονται εμπόδιο στην ασυδοσία τους. Είναι γνωστή η τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ στα προβλήματά μας".

Τέλος, η ΔΑΣ καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να "αποκρούσουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία και να ψηφίσουν με βάση τα προβλήματα. Να αντισταθούν στην προσπάθεια των εργοδοτών και της κυβέρνησης για έλεγχο των σωματείων. Να υπερψηφίσουν το συνδυασμό της ΔΑΣ, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αγώνα, για να γίνει το σωματείο ταξικό και όχι εργοδοτικό ή κυβερνητικό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ