Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Στο ΣτΕ τα περιβόητα Διατάγματα

Κατατέθηκαν χτες στο ΣτΕ για επεξεργασία, τα δυο περιβόητα Προεδρικά Διατάγματα για τη δήθεν "νομιμοποίηση" των αλλοδαπών

Τα δύο περιβόητα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που υποτίθεται ότι "νομιμοποιούν" τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κατατέθηκαν χτες για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την τελική τους μορφή, η οποία καθιστά απαγορευτική την καταγραφή εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών.

Τα Προεδρικά Διατάγματα αφορούν: Τη διαδικασία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για τη νόμιμη παραμονή και εργασία αλλοδαπών στην Ελλάδα, που δεν είναι υπήκοοοι των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τη χορήγηση της κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας σε αλλοδαπούς.

Από τις ρυθμίσεις των ΠΔ εξαιρούνται οι αλλοδαποί ναυτικοί, τους οποίους οι εφοπλιστές πληρώνουν με μισθούς πείνας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμπεριλάβει στις διατάξεις τους εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς από τις όμορες με την Ελλάδα χώρες, τους οποίους εξαιρούσε αρχικά. Στη συνέχεια όμως επιχείρησε να ενοποιήσει τη διαδικασία καταγραφής και χορήγησης κάρτας, θέτοντας παράλληλα απαγορευτικές προϋποθέσεις για την καταγραφή τους.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις των ΠΔ ισχύουν μόνο για τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνη και παραπέμπουν τους υπόλοιπους στον αναχρονιστικό και ρατσιστικό νόμο 1971, ο οποίος δεν αλλάζει στο παραμικρό.Η κάρτα παραμονής θα χορηγείται για χρονικό διάστημα από ένα μέχρι τρία χρόνια και δε θα μπορούν να την εφοδιαστούν όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα στην Ελλάδα για κακούργημα ή πλημμέλημα, καθώς και όσοι είναι καταγραμμένοι στον κατάλογο των "ανεπιθύμητων αλλοδαπών" (Συμφωνία ΣΕΝΓΚΕΝ).Παράλληλα, και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στην εγκατάσταση και μετάβαση αλλοδαπών εντός της ελληνικής επικράτειας "για λόγους εθνικής ασφάλειας", ενώ με την επίκληση λόγων "γενικότερου δημόσιου συμφέροντος" η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει κατά κόρον την ισχύ των καρτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ