Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδικός απεργιακός "πυρετός"

Μάχη για την αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 23ης Οκτώβρη δίνεται σε όλη τη χώρα, με περιοδείες συνδικαλιστών, συσκέψεις σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς.

Οι περιοδείες έχουν αρχίσει εδώ και πολλές μέρες, ενώ η ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της, για το διεκδικητικό πλαίσιο και την ανάγκη συμμετοχής στην απεργία, έχει τονίσει ότι "έχει σημασία σήμερα, σε κάθε χώρο εργασίας, να διαμορφωθεί κλίμα αγωνιστικό γύρω από θέσεις που να συγκρούονται με τις επιλογές των μονοπωλίων και της εργοδοσίας".

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ πρωτοστατούν στις προσπάθειες οργάνωσης της απεργίας και "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την όξυνση της επίθεσης εργοδοτών και κυβέρνησης.

Η ΕΣΑΚ προβάλλει στις διεκδικήσεις την ανάγκη αποχώρησης της ΓΣΕΕ από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", την καταγγελία των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, την αύξηση των συντάξεων, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, αλλά και για μικροεπαγγελματίες και μικροκληρούχους αγρότες, τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, τις πραγματικές αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με βελτίωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στην Καλαμάτα

Συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ στην Καλαμάτα έχουν προγραμματίσει τις εξής περιοδείες ενόψει της απεργίας:

  • Σήμερα, Πέμπτη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο και σε πολυκαταστήματα της Καλαμάτας.
  • Αύριο, Παρασκευή, σε πολυκαταστήματα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και τον ΟΣΕ.
  • Την Κυριακή στις συνοικίες της Καλαμάτας: Ράχη, Φυτειά, Γιαννιτσάνικα, Παραλία.
  • Τη Δευτέρα, 6/10, στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και το Πολυκλαδικό Λύκειο.
  • Την Τρίτη, 7/10, στο εργοτάξιο του νέου Νοσοκομείου και στα γιαπιά της Καλαμάτας, καθώς επίσης και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο - Λύκειο.
Στάση στα λεωφορεία

Με 5ωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία στην πανελλαδική απεργία.

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί από 9 π.μ.-2 μ.μ., με παράλληλη σύγκληση της γενικής συνέλευσης του κλάδου, στο θέατρο "Ακροπόλ". Αξονες της συνέλευσης, πέρα από το γενικότερο πλαίσιο που θέτει η ΓΣΕΕ, είναι η συνταξιοδότηση των οδηγών της ΕΘΕΛ στα 58 και όχι στα 60 που ισχύει σήμερα, καθώς, επίσης, και η προώθηση νομοσχεδίου που θα θεσμοθετεί το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ έθεσαν θέμα για "εν λευκώ" εξουσιοδότηση του προεδρείου από τη γενική συνέλευση να καθορίσει μόνο του με ποιο τρόπο θα διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα. Με τη θέση αυτή της ΠΑΣΚΕ, συμφώνησαν, παρά τις "αγωνιστικές" κορόνες, οι συνδικαλιστές της ΑΣΚΕ και του ΔΗΚΕ.

Τα στελέχη της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) αντέδρασαν στη θέση αυτή που πρόβαλε η ΠΑΣΚΕ και επισήμαναν ότι στη γενική συνέλευση θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση με αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτός συνεδρίου χιλιάδες ωρομίσθιοι (2003-05-23 00:00:00.0)
Καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις (2001-12-22 00:00:00.0)
Στις συνελεύσεις παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις (2001-07-03 00:00:00.0)
Πρόταση για αγώνα (2001-06-09 00:00:00.0)
Νέα διοίκηση, ίδιοι συσχετισμοί (1996-05-18 00:00:00.0)
Δε μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου... (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ