ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβίωση του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας

Προκλητική παρουσία αστυνομικού με πολιτικά, που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία, σε συνδικαλιστική σύσκεψη της ΕΣΑΚ

Το περιβόητο "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας, το οποίο επί χρόνια είχε στήσει ένα ολόκληρο μηχανισμό χαφιέδων, επιχειρεί να ξαναστήσει η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα αποτρέψει τις ολοένα ογκούμενες αντιδράσεις των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Χειροπιαστό δείγμα αυτών των απαράδεκτων, αντιδημοκρατικών σχεδίων είναι και η χτεσινοβραδινή επ' αυτοφώρω "σύλληψη" αστυνομικού με πολιτική περιβολή, που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία της Ασφάλειας στην αίθουσα Ηπειρωτών. Στην αίθουσα αυτή είχε προαναγγελθεί η πραγματοποίηση συνδικαλιστικής σύσκεψης της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ, με αντικείμενο την προετοιμασία του 22ου απολογιστικού Συνεδρίου του ΕΚΑ!

Συγκεκριμένα, ο ασφαλίτης είχε εισχωρήσει μέσα στην αίθουσα παρακολουθώντας τις εργασίες της σύσκεψης! Οταν εντοπίστηκε από τους συνδικαλιστές και ρωτήθηκε από αυτούς αν είναι συνδικαλιστής και από ποιο χώρο, υποχρεώθηκε να ομολογήσει την ιδιότητά του (! ), ισχυριζόμενος ότι έψαχνε κάποιον συνάδελφό του!Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει τα στοιχεία του και παρέπεμψε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης.Ο ασφαλίτης κρατήθηκε από τους συνδικαλιστές και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕΓ. Μαυρίκος επικοινώνησε τηλεφωνικά και μίλησε με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος, υπαστυνόμο Αλέρτα.Ο τελευταίος δήλωσε σχετικά με την παρουσία του ασφαλίτη ότι εκτελούσε εντολές της Κρατικής Ασφάλειας και συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Κρατική Ασφάλεια είχε στείλει έγγραφο στο Τμήμα στο οποίο αναφερόταν χαρακτηριστικά: "Η ΕΣΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα Ηπειρωτών. Παρακαλώ προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες"!

Λίγο πιο πριν άλλος αστυνομικός, με στολή αυτή τη φορά, εμφανίστηκε στην είσοδο της αίθουσας και ενώ προσπαθούσε να δει τι γινόταν στην αίθουσα, ταυτόχρονα είπε στους συνδικαλιστές: "Ηρθα παιδιά να ρωτήσω αν θέλετε τίποτα"! Μπροστά στην αντίδραση των παραβρισκομένων αποχώρησε για να αναλάβει δράση ο ασφαλίτης με τα πολιτικά. Ο ασφαλίτης κρατήθηκε από τους συνδικαλιστές μέχρι που ήρθε ο ίδιος ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ακρόπολης και τον παρέλαβε. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί είπε ότι εκτελούσε εντολές και παρέπεμψε στη Γενική Ασφάλεια. Χτες το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για το απαράδεκτο αυτό γεγονός, επιχείρησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - αφού ο υπουργός απουσίαζε - ο οποίος αρνήθηκε να του μιλήσει με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν σε σύσκεψη.

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, για την προκλητική αυτή πράξη τρομοκράτησης και αστυνομοκρατίας, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τρομοκρατική αναβίωση

Ανάλογα κρούσματα με εμφανίσεις ενστόλων αστυνομικών σε συσκέψεις της ΕΣΑΚ και συγκεντρώσεις εργαζομένων, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όταν καταγγέλθηκαν μέσω του Τύπου.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες, όχι μόνο γιατί επί των ημερών του αποδεικνύεται ο μηχανισμός παρακολούθησης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και γιατί δε φρόντισε να αποκόψει την Αστυνομία από τις αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος. Οι μέθοδοι της περιβόητης Γενικής Διεύθυνσης Εθνικής Ασφαλείας (ΓΔΕΑ) επί χούντας και της παλιάς Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ΥΠΕΑ) φαίνεται ότι βρίσκουν "άξιους" συνεχιστές μέσα από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα μέσα από το πρώτο τμήμα (κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων) το οποίο έχει αναλάβει την "ενημέρωση" της ηγεσίας για τη δράση και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Να καταδικαστούν οι μεθοδεύσεις

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, που ήταν παρών στη σύσκεψη, δήλωσε: "Μπροστά στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ξαναζωντανεύουν το "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αυτοί που πιστεύουν ότι στο 1997 θα κάμψουν τη δράση και το φρόνημα των κομμουνιστών. Καλούμε τα συνδικάτα να καταδικάσουν αποφασιστικά αυτές τις μεθοδεύσεις".

  • Ο γγ του υπ. Δημόσιας Τάξης, Ιωάννης Παπαδογιαννάκης, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός της παρουσίας αστυνομικού στη σύσκεψη της ΕΣΑΚ ζήτησε από τον Α' Υπαρχηγό να διαταχθεί διοικητική έρευνα και, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις, δήλωσε ότι "η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας καταδικάζει αυτού του είδους τις ενέργειες, οι οποίες προσβάλλουν την ακολουθούμενη δημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης και παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών".
  • Αργά το βράδι και μετά από επανειλημμένα αιτήματα βουλευτών του ΚΚΕ για επικοινωνία με τον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επικοινώνησε με τον βουλευτή του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη ο Αστυνόμος Α' κ. Ζωγράφος,ως εκπρόσωπος, όπως είπε,του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Ζωγράφος επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο κινήθηκε με εντολή του προϊσταμένου του - αναφέροντας και το ονομά του. Υστερα από ερώτηση του Μπ. Αγγουράκη παραδέχτηκε ότι τοεκτελούσε "υπηρεσιακή πράξη" και εξέφρασε τη λύπη, γιατί το γεγονός αυτό γυρίζει τον τόπο πενήντα χρόνια πίσω.
Οι "Μιμίκοι" του αποπροσανατολισμού

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες αυτών των περίφημων "ροζ" γραμμών, που - όπως βεβαιώνουν οι διαφημίσεις που κατακλύζουν το μεταμεσονύκτιο τα κανάλια τους - λύνουν μια σειρά προβλήματα: Από το πρόβλημα της ερωτικής "μοναξιάς" μέχρι το πρόβλημα της γνώσης της "μοίρας", αφού, πέραν των τηλε-συνοικεσίων, ακόμα και για το "πεπρωμένο" έχουν απαντήσεις ο κ. Λαμπράκης, ο κ. Τεγόπουλος, ο κ. Βαρδηνογιάννης. Αρκεί να πάρετε το σωστό αριθμό που σας προτείνει το MEGA, ο ANTENNA, ο SKΥ και να πετύχετε τη σωστή καφετζού, χαρτορίχτρα ή αστρολόγο...

Σε περίπτωση που είστε φίλοι της ανάγνωσης, μπορείτε να αποταθείτε στις εφημερίδες των εν λόγω ταγών. Πρόκειται για ταγούς όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και του πολιτισμού. Ανατρέξτε στα "ΝΕΑ", για παράδειγμα, αφού η "έγκυρη" του συγκροτήματος ενημερώνει τους αναγνώστες της για τα πάντα. Εκτός από τις δραστηριότητες του Μεγάρου Μουσικής, μέχρι και για "18χρονες Ρωσιδούλες (που) σε προσκαλούν για ώρες μαγείας και ατέλειωτης αμαρτίας"... Επειδή, όμως, θα θεωρηθεί ότι υπερβάλλουμε, εστιαζόμενοι στις "ροζ" πλευρές της επικοινωνιακής πραγματικότητας στη χώρα, έχουμε να υποδείξουμε και πλευρές... πραγματικής ενημέρωσης, όπως την υπηρετούν οι παραπάνω "κατακτητές" του χώρου των ΜΜΕ. Οπως, για παράδειγμα, τα... πολιτικά ρεπορτάζ εκείνων των εφημερίδων και ΜΜΕ, που καλούσαν προχτές τον πρόεδρο της ΝΔ να προβεί σε ένα καθοριστικό βήμα άσκησης αντιπολίτευσης. Σε ποιο; Στην ανεύρεση και από αυτόν μιας Δάφνης, όπως έκανε και ο νυν πρωθυπουργός... Ετσι, για να συνεννοούμεθα ότι από την εποχή του "μπερμπάντη" εισήλθαμε στην εποχή του "νοικοκύρη"...

***

Θεωρούμε ότι υπ' αυτές τις συνθήκες είναι απόλυτα λογικό η κυρία Λιάνη και το βιβλίο της να βρίσκονται για τρίτη συνεχή μέρα στην πρώτη θέση των "γεγονότων", όπως τα καταγράφουν οι κάμερες και οι τηλεαστέρες των αφεντικών τους. Υπ' αυτές τις συνθήκες, είναι απόλυτα λογικό τα πρωτοσέλιδα και τα ρεπορτάζ να κατακλύζονται από τα ραβασάκια του πρώην πρωθυπουργικού ζεύγους.

Αυτό υπαγορεύει η ριάλιτι ξεφτίλα της καθεστηκυίας τάξης. Αυτός ο "Μιμικοκεντρισμός" των τελευταίων ημερών είναι εικόνα και γέννημα της πολιτικής και πολιτιστικής παρακμής μιας άρχουσας τάξης, που τα αισθητικά της πρότυπα αντανακλούνται άλλοτε στις βουτιές - χάπενινγκ σε πισίνες, προς... τέρψιν των "Αθανάτων" της ΔΟΕ, από τον σύζυγο της κυρίας Αγγελοπούλου, και άλλοτε στην προβολή σίριαλ τύπου Νταϊάνας.

***

Το πρόβλημα υπάρχει από τη στιγμή που ο δικός τους, πολιτικός, πολιτιστικός "Μιμικισμός" επιδιώκεται να μετατραπεί σε αξιοποιήσιμο αποπροσανατολιστικό και προπαγανδιστικό "ατού". Να γίνει βαρίδι για να ρίξουν στον πάτο το δημόσιο βίο της χώρας. Γιατί όταν μια κοινωνία πιάσει πάτο, τότε δε θα γίνεται ενοχλητική, ούτε για τα ελληνοτουρκικά και την εξάρτηση, ούτε για τα εισοδηματικά και την αφαίμαξη, ούτε για τα ασφαλιστικά και τον εργασιακό μεσαίωνα. Είναι επιβεβλημένο για την κοινωνία να αφήσει μόνους, στον "εκσυγχρονισμένο" πάτο τους, τους "Μιμίκους".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πάλη ενάντια στην τρομοκρατία

Σε αγωνιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού καλεί η ΕΣΑΚ

Την αναβίωση της παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δράσης απ' την κυβέρνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Οι αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων συνοδεύονταν πάντα με μέτρα αστυνομοκρατίας, τρομοκρατίας και καταστολής του λαϊκού κινήματος, που αντιδρούσε απέναντι σ' αυτές. Φυσικά, σε κάθε περίοδο αυτό εκφραζόταν με διαφορετικές μεθόδους.

Η σημερινή κυβέρνηση, αναβιώνοντας σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία παρακολούθησης και τρομοκράτησης συνδικαλιστικών στελεχών του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ετσι στη σημερινή (σημ. χτεσινή) σύσκεψη αντιπροσώπων και στελεχών της ΕΣΑΚ στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, ενόψει του συνεδρίου του ΕΚΑ και της 24ωρης απεργίας της 23ης Οκτώβρη, εμφανίστηκαν μέσα στην αίθουσα, αρχικά αστυνομικοί με πολιτικά και στη συνέχεια αστυνομικός του Τμήματος Ασφαλείας της περιοχής.

Καταγγέλλουμε την αναβίωση της παρακολούθησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τα συγκεκριμένα γεγονότα. Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους μαζικά, αγωνιστικά να αντιπαλέψουν την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, να αντιπαλέψουν αυτή την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική".

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φρένο στην αστυνομοκρατία

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

"Η δήθεν δημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε το αληθινό της πρόσωπο ακόμα μια φορά.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό την καλυμμένη παρουσία οργάνου της Ασφάλειας σε σύσκεψη της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ.

Καταγγέλλει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης που φαίνεται ότι ζήλεψε τις "απείρου κάλλους" μέρες του Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας και αποφάσισε να τις μιμηθεί.

Αποδείχνεται ότι τα όσα περί δημοκρατίας αναμασά το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, δεν είναι παρά υποκρισία. Το αστυνομικό κράτος ξαναγεννιέται και εκσυγχρονίζεται.

Ανησυχούν από την άνοδο του μαζικού κινήματος, από την πλατιά λαϊκή αγανάκτηση που ογκώνεται, από το ρόλο της ΕΣΑΚ στο εργατικό κίνημα. Ανησυχούν από την απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ. Γι' αυτό εντείνουν την αστυνομοκρατία, την τρομοκρατία, την εξαγορά.

Το θέμα δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ. Αφορά κάθε εργαζόμενο.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το απαράδεκτο γεγονός και να βάλουν φρένο στο νέο κύμα αστυνομοκρατίας που σηκώνει η κυβέρνηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ