Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "Μιμίκοι" του αποπροσανατολισμού

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες αυτών των περίφημων "ροζ" γραμμών, που - όπως βεβαιώνουν οι διαφημίσεις που κατακλύζουν το μεταμεσονύκτιο τα κανάλια τους - λύνουν μια σειρά προβλήματα: Από το πρόβλημα της ερωτικής "μοναξιάς" μέχρι το πρόβλημα της γνώσης της "μοίρας", αφού, πέραν των τηλε-συνοικεσίων, ακόμα και για το "πεπρωμένο" έχουν απαντήσεις ο κ. Λαμπράκης, ο κ. Τεγόπουλος, ο κ. Βαρδηνογιάννης. Αρκεί να πάρετε το σωστό αριθμό που σας προτείνει το MEGA, ο ANTENNA, ο SKΥ και να πετύχετε τη σωστή καφετζού, χαρτορίχτρα ή αστρολόγο...

Σε περίπτωση που είστε φίλοι της ανάγνωσης, μπορείτε να αποταθείτε στις εφημερίδες των εν λόγω ταγών. Πρόκειται για ταγούς όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και του πολιτισμού. Ανατρέξτε στα "ΝΕΑ", για παράδειγμα, αφού η "έγκυρη" του συγκροτήματος ενημερώνει τους αναγνώστες της για τα πάντα. Εκτός από τις δραστηριότητες του Μεγάρου Μουσικής, μέχρι και για "18χρονες Ρωσιδούλες (που) σε προσκαλούν για ώρες μαγείας και ατέλειωτης αμαρτίας"... Επειδή, όμως, θα θεωρηθεί ότι υπερβάλλουμε, εστιαζόμενοι στις "ροζ" πλευρές της επικοινωνιακής πραγματικότητας στη χώρα, έχουμε να υποδείξουμε και πλευρές... πραγματικής ενημέρωσης, όπως την υπηρετούν οι παραπάνω "κατακτητές" του χώρου των ΜΜΕ. Οπως, για παράδειγμα, τα... πολιτικά ρεπορτάζ εκείνων των εφημερίδων και ΜΜΕ, που καλούσαν προχτές τον πρόεδρο της ΝΔ να προβεί σε ένα καθοριστικό βήμα άσκησης αντιπολίτευσης. Σε ποιο; Στην ανεύρεση και από αυτόν μιας Δάφνης, όπως έκανε και ο νυν πρωθυπουργός... Ετσι, για να συνεννοούμεθα ότι από την εποχή του "μπερμπάντη" εισήλθαμε στην εποχή του "νοικοκύρη"...

***

Θεωρούμε ότι υπ' αυτές τις συνθήκες είναι απόλυτα λογικό η κυρία Λιάνη και το βιβλίο της να βρίσκονται για τρίτη συνεχή μέρα στην πρώτη θέση των "γεγονότων", όπως τα καταγράφουν οι κάμερες και οι τηλεαστέρες των αφεντικών τους. Υπ' αυτές τις συνθήκες, είναι απόλυτα λογικό τα πρωτοσέλιδα και τα ρεπορτάζ να κατακλύζονται από τα ραβασάκια του πρώην πρωθυπουργικού ζεύγους.

Αυτό υπαγορεύει η ριάλιτι ξεφτίλα της καθεστηκυίας τάξης. Αυτός ο "Μιμικοκεντρισμός" των τελευταίων ημερών είναι εικόνα και γέννημα της πολιτικής και πολιτιστικής παρακμής μιας άρχουσας τάξης, που τα αισθητικά της πρότυπα αντανακλούνται άλλοτε στις βουτιές - χάπενινγκ σε πισίνες, προς... τέρψιν των "Αθανάτων" της ΔΟΕ, από τον σύζυγο της κυρίας Αγγελοπούλου, και άλλοτε στην προβολή σίριαλ τύπου Νταϊάνας.

***

Το πρόβλημα υπάρχει από τη στιγμή που ο δικός τους, πολιτικός, πολιτιστικός "Μιμικισμός" επιδιώκεται να μετατραπεί σε αξιοποιήσιμο αποπροσανατολιστικό και προπαγανδιστικό "ατού". Να γίνει βαρίδι για να ρίξουν στον πάτο το δημόσιο βίο της χώρας. Γιατί όταν μια κοινωνία πιάσει πάτο, τότε δε θα γίνεται ενοχλητική, ούτε για τα ελληνοτουρκικά και την εξάρτηση, ούτε για τα εισοδηματικά και την αφαίμαξη, ούτε για τα ασφαλιστικά και τον εργασιακό μεσαίωνα. Είναι επιβεβλημένο για την κοινωνία να αφήσει μόνους, στον "εκσυγχρονισμένο" πάτο τους, τους "Μιμίκους".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ