Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιστορική αλήθεια

Εύσημα προοδευτικότητας - και μάλιστα ιδιαίτερα ριζοσπαστικής - διεκδικεί τώρα και ο Γλύξμπουργκ. Σύμφωνα, με όσα δηλώνει ο τέως στο περιοδικό "Crash", είχε προτείνει το 1965 στον Γ. Παπανδρέου τη νομιμοποίηση (!) του ΚΚΕ. Δηλώνει συγκεκριμένα: "Είχα προτείνει στον Γ. Παπανδρέου (τον Φεβρουάριο του 1965) τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ! Αρνήθηκε, όπως μου είπε, για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν ήθελε να χάσει ψήφους από την Αριστερά και δεύτερον, γιατί θεωρούσε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα την επιστροφή και την επανένταξη χιλιάδων κομμουνιστών από το παραπέτασμα".

Εμείς, όμως, γνωρίζουμε ότι άλλα πράγματα και σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κουβέντιαζαν ο Γ. Παπανδρέου με τον τότε βασιλιά. Οπως για παράδειγμα τη διάλυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, που εμφάνιζε ιδιαίτερα μεγάλη μαζικότητα και δράση και τους είχε μπει στο μάτι. Και ως ιστορική απόδειξη του γεγονότος αντιγράφουμε από τα πρακτικά της συνεδρίασης 1-2 Σεπτέμβρη, του "Συμβουλίου του Στέμματος", το σχετικό απόσπασμα:

"Γ. Παπανδρέου: Τι άλλο δύναμαι να κάμω προεκλογικώς;

Τσαλδάρης: Κατάργησιν των Λαμπράκηδων.

Βασιλεύς: Αυτό είναι ένα πράγμα που είχε δηλώσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, ότι ήτο εις τας προθέσεις του να το κάμει.

Γ. Παπανδρέου: Η Δικαιοσύνη διαλύει.

Βασιλεύς: Ελέγατε ότι θα φέρετε και νόμον.

Γ. Παπανδρέου: Με νόμον, διότι ως έχει η νομοθεσία σήμερον, δε δύναται η Δικαιοσύνη να διαλύση. Εάν διαλυθούν οι Λαμπράκηδες, θα περάσουν ως νεολαία της ΕΔΑ, και τότε θα είναι η νεολαία ενός κόμματος νομίμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ