Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Πιο εντατικά η επιβολή της "νέας τάξης"

Εντείνονται οι ρυθμοί διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και επιβολής των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύνοδοι των υπουργών Αμυνας πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές η μία μετά την άλλη.Σήμερα ολοκληρώνεται στο Μάαστριχτ η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την επέμβαση στη Βοσνία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη νέα δομή του, ενώ από αύριο πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας συνάντηση των υπουργών Αμυνας των Βαλκανικών Χωρών, που θα ασχοληθεί με την υλοποίηση των σχεδίων πλήρους ΝΑΤΟποίησης της περιοχής. Στο Μάαστριχτ επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, ο στόχος του ΝΑΤΟ για σύλληψη τους επόμενους μήνες "των εγκληματιών πολέμου" στη Βοσνία. Χαρακτηριστικόότι ετοιμάζονται για νέες επεμβάσεις είναι πως χτες οι υπουργοί του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην υπάρξει καμία άμεση μείωση των ανδρών της λεγόμενης Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SFOR).

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Μάαστριχτ, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς. Μιλώντας σχετικά με τα στρατηγεία και τη νέα δομή είπε πως φαίνεται να υπάρχει κοινή προσέγγιση, που εντοπίζεται στη δημιουργία τεσσάρων υποστρατηγείων στο Νότο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία) και δύο διακλαδικών στρατηγείων ευρύτερης εμβέλειας, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν το Δεκέμβρη. Η λύση αυτή βέβαια σημαίνει μη κάλυψη του ελέγχου του Αιγαίου από ελληνικό εθνικό κέντρο, αλλά από το διακλαδικό στρατηγείο της Νάπολης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προάσπιση του ελληνικού εθνικού χώρου.

Σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους, με αφορμή και τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι αυτοί θα εγκατασταθούν στην Κύπρο και δήλωσε αισιόδοξος για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας. Αναφερόμενος στην πτώση του "Μιράζ-2000" είπε ότι θα εξεταστούν όλα εκείνα τα μέτρα που συνδέονται με την εκπαίδευση των πιλότων, ώστε να περιοριστεί ο παράγοντας τύχη στην πραγματοποίηση των ατυχημάτων.

Στη Σόφια

Η άλλη σύνοδος, αυτή της Σόφιας, έχει ουσιαστικά χαρακτήρα σύσκεψης των χωρών της ζώνης επιρροής των ΗΠΑ και αντικείμενό της είναι η πρόσδεση των εκτός ΝΑΤΟ χωρών στο αμερικανικό άρμα, με αρχή την "προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων των Βαλκανικών χωρών για το ενδεχόμενο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ". Στη σύνοδο αυτή πάντως δεν κλήθηκε να μετάσχει η Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της, ενώ βέβαια συμμετέχουν οι ΗΠΑ που έχουν και την πρωτοκαθεδρία, αλλά και η Ιταλία.

Η Βουλγαρία, ως χώρα διοργανώτρια, αντέταξε ότι η Ρωσία δεν ανήκει στη νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο επίσης δεν έχουν προσκληθεί η Γιουγκοσλαβία και η Κροατία. Αναμένεται να μετάσχουν αντιπροσωπείες από την Αλβανία, την FYROM, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία - χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη", όπως επίσης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Εχουν προσκληθεί ακόμη να στείλουν παρατηρητές η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Φαίνεται όμως πως και η ελληνική πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη, καθώς ο... φιλόδοξος στόχος της για ανάθεση ρόλου στα Βαλκάνια εκ μέρους των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα είναι αμφίβολο αν ο Α. Τσοχατζόπουλος θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει. Ερωτηματικά και ανησυχίες για τον τρόπο οργάνωσής της διατυπώνει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σε επιστολή του προς τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Ανάνιεφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για ποια «αξιοπρέπεια» μιλούν; (2015-06-30 00:00:00.0)
Πάνω στον καμβά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (2005-08-21 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικός στρατηγός στη Λάρισα (1998-11-11 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ ο πιο πετυχημένος διεθνής οργανισμός! (1998-07-08 00:00:00.0)
Ολοταχώς και με... εθνική περηφάνια στη νέα "στρούγκα" του ΝΑΤΟ (1997-12-03 00:00:00.0)
Συμβολή, η μοναδική επιθυμία... (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ