Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέζουν για "προσέγγιση" οι Αμερικανοί

Μόλις μια βδομάδα πριν, στη Νέα Υόρκη, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Γκρόσμαν, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει επί μιάμιση ώρα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο της επαφής Πάγκαλου - Τζεμ και η "έκρηξη" του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Η αμερικανική διπλωματία, ωστόσο, παρά τη βαριά ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζει να μεθοδεύει διαδικασίες για την ελληνοτουρκική "προσέγγιση" και ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός, βρέθηκε χτες στην Αθήνα, προφανώς για να επαναλάβει στον Θ. Πάγκαλο τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κλιμακώνουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση της Αθήνας σε δύο θέματα. Πρώτον, στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, και δεύτερον, στην "αναγκαιότητα" δημιουργίας "ήπιου κλίματος" στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την άρση του βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα καθώς και τη "ρεαλιστική" της προσέγγιση στη συζήτηση για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που θα ξεκινήσει στις 9 του μήνα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αυτές οι γνωστές αμερικανικές θέσεις διατυπώθηκαν σαφέστατα και στις χτεσινές συνομιλίες Πάγκαλου - Γκρόσμαν, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς τις συνηθισμένες δηλώσεις προς τον Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ