Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

ΣΕ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ καταφεύγει η κυβέρνηση για να σώσει ό,τι μπορεί από το "Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ". Αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της απώλειας αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών προσπαθεί με αλχημείες να αντιμετωπίσει την κατάσταση, την οποία πριν λίγους μήνες παρουσίαζε περίπου σαν "ειδυλλιακή". Θέλει λοιπόν να μεταφέρει κονδύλια από τομείς όπου παρατηρείται χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων σε άλλους. Σ' αυτά τα πλαίσια επιδιώκει τη μεταφορά των κονδυλίων του Κοινωνικού Ταμείου (δίνονται για την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας) στο Γεωργικό και το Περιφερειακό Ταμείο. Σημειώνεται ότι από τα 2,6 δισ. ECU του Κοινωνικού Ταμείου η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόνο τα 533 εκατομμύρια ECU. Αυτά για να καταδειχτεί το μέγεθος της "αξιοπιστίας" των κυβερνώντων όταν μιλούν για προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ,όμως, να θέλει η κυβέρνηση, πρέπει να συμφωνεί και η Κομισιόν, αφού αυτή έχει και το "κλειδί" των Ταμείων. Ετσι λοιπόν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας ξεκίνησε για τις Βρυξέλλες, με σκοπό να πείσει τους "αρμόδιους". Πάνω από 600 δισ. δραχμές πρέπει να αλλάξουν παραλήπτη, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να χαθούν. Αυτό είναι πάνω - κάτω το αίτημα με το οποίο ο κ. Πάχτας απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και το επιχείρημα, έστω κι αν δε λέγεται, είναι ότι αντί να μείνουν αδιάθετα αυτά τα κονδύλια, ας πάνε στις πολυεθνικές (μεγάλα έργα) και τους μεσάζοντες. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Κομισιόν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και στις δυο αυτές κατηγορίες.

ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ,όμως, είναι για να τηρούνται. Αυτό φαίνεται ότι πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό διαμήνυσε στον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας ο Κοινοτικός Επίτροπος Πατρέιγκ Φλιν.Πριν λίγους μήνες ο κ. Φλιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αθήνα, δέχτηκε τις ισχυρές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Κοινωνικού Ταμείου. Τώρα λοιπόν μαθαίνει ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά ότι καλείται από την ελληνική κυβέρνηση να συμπράξει σε μια αλχημεία. Η απάντησή του, έστω και έμμεση, ήταν "όχι". Και λέμε έμμεση, γιατί η συνάντηση που επιδίωξε με τον κ. Φλιν ο υφυπουργός Εθν. Οικονομίας ματαιώθηκε για να μη γίνει και άμεση (οπότε και μη αναστρέψιμη) η άρνηση της Κομισιόν για το κυβερνητικό αίτημα.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ μπορεί να είναι πονοκέφαλος για τους "δεκαπέντε", αλλά η τύχη των ανέργων ελάχιστα τους απασχολεί και αν ασχολούνται με το θέμα αυτό το κάνουν όχι για να περιορίσουν την ανεργία, αλλά για να αποφύγουν τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα δημιουργήσει μια κοινωνική έκρηξη. Αυτό το χαρακτήρα έχουν οι αποφάσεις τους, αρχής γενομένης από τη "Λευκή Βίβλο", αλλά και τα όσα κονδύλια διαθέτουν για την αντιμετώπιση δήθεν των προβλημάτων. Να τηρούνται δηλαδή και τα προσχήματα. Ομως και για έναν ακόμη λόγο η Κομισιόν εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά της για τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. H τυχόν αποδοχή τους θα άνοιγε ένα φαύλο κύκλο στον οποίο θα έμπαιναν και οι άλλες χώρες που έχουν δικαίωμα στο "πακέτο Ντελόρ" και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Και αυτό θα ήταν το τελευταίο που θα ήθελαν στις Βρυξέλλες και μάλιστα σε μια τέτοια περίοδο, δηλαδή λίγο πριν τις αποφάσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ αποτυχίας στον τομέα απορρόφησης των κονδυλίων του "πακέτου Ντελόρ" συνιστούν οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι κυβερνητικοί χειρισμοί. Ομολογία ότι το ενδεχόμενο απώλειας πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών είναι περισσότερο από πιθανόν. Και ενώ το "δεύτερο πακέτο Ντελόρ", που διαφημίστηκε περίπου σαν εισιτήριο για τον "παράδεισο" της ΟΝΕ, μικραίνει συνεχώς, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να διαφημίζει το "τρίτο πακέτο", το "πακέτο Σαντέρ" που "ακόμα δεν το είδαμε, Γιάννη το βαφτίσαμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ