Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίσω από τις πλάτες των λαών
  • Υπογράφεται σήμερα η Συνθήκη του Αμστερνταμ
  • Δίμηνη πανεξόρμηση σ' όλη τη χώρα το δίμηνο Οκτώβρη - Νοέμβρη από την Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Μια ακόμη ημερομηνία - "ορόσημο" θα προστεθεί σήμερα στην πλούσια ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Αμστερνταμ οι δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών θα υπογράψουν το τελικό κείμενο της ομώνυμης Συνθήκης, με την οποία, όπως ισχυρίζονται οι αρχιτέκτονές της, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξοπλίζεται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 2000. Το θέμα όμως είναι πώς θα θυμούνται οι λαοί της Ευρώπης, οι εργαζόμενοι, αυτή τη μέρα, αυτή τη Συνθήκη.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ ανακοίνωσε χτες την πραγματοποίηση πανεξόρμησης σ' όλη τη χώρα το δίμηνο Οκτωβρη - Νοέμβρη, για τη συγκέντρωση και άλλων δεκάδων χιλιάδων υπογραφών στήριξης του αιτήματος της διενέργειας εθνικού δημοψηφίσματος.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης, όπως διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, θα ακολουθήσει η διαδικασία της επικύρωσής της από τα κράτη - μέλη. Για τα περισσότερα κράτη έχει ανακοινωθεί ότι η επικύρωση θα γίνει από τα αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια, ενώ η Δανία είναι η μόνη χώρα που, με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, θα κάνει δημοψήφισμα. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο υπολογίζουν τη γνώμη των λαών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ακούγεται σαν εμπαιγμός το προσωπικό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ όπου αναφέρει: "Η Συνθήκη αυτή ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι δική σας υπόθεση, γιατί πρόκειται για τα δικά σας δικαιώματα".

Οσον αφορά στο περιεχόμενο αυτής της Συνθήκης, υπενθυμίζουμε ότι αποτυπώνει το συμβιβασμό των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χαμηλότερο επίπεδο για τα επόμενα βήματα. Ετσι, λοιπόν, με "κεκτημένο" το αποτέλεσμα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ οι "δεκαπέντε" προχωρούν, έστω και με μικρά βήματα, στην πολιτική ενοποίηση και τη διεύρυνση της Ενωσης. Με την αρχή της "ευελιξίας" στο οπλοστάσιό τους και με την απόφαση για τη διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ θα "απελευθερωθούν" από τα προβλήματα που τους δημιουργούσαν οι "μικροί", για να εγκαθιδρύσουν την πλήρη οικονομική τους ηγεμονία και να επεκτείνουν την πολιτική τους επιρροή στην Ευρώπη.

Μπορεί η Γερμανία να ήθελε πιο τολμηρές αποφάσεις για τη διεύρυνση και η Γαλλία να ήθελε περισσότερες εγγυήσεις ότι δε θα χάσει το ρόλο της μέσα στις νέες συνθήκες, όμως και οι δύο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του Αμστερνταμ. Αφ' ενός γιατί αναγνωρίστηκε ο ηγεμονικός ρόλος του γερμανογαλλικού άξονα, αφ' ετέρου γιατί κανένας δρόμος δεν έκλεισε για τα σχέδια της Βόννης και των Παρισίων. Αντίθετα, τους δίνεται η δυνατότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να επιβάλουν στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση τις θέσεις τους.

Η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της οποίας θα υπογράψει τη Συνθήκη ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ούτε έκρυψε, ούτε κρύβει τις προθέσεις της να πει "ναι σε όλα" για να έχει απλώς το δικαίωμα να ελπίζει ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει μέλος της λέσχης των ισχυρών. Ταυτοχρόνως, δηλώνει, διά στόματος πρωθυπουργού, ότι η επικύρωση της Συνθήκης θα γίνει από το Κοινοβούλιο και όχι με δημοψήφισμα όπως ζητάει το ΚΚΕ. Ετσι για δεύτερη φορά, μετά και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφαιρείται από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να πει τη γνώμη του για μια τέτοιας σημασίας συμφωνία, που κρίνει το μέλλον της χώρας.

"Η χώρα μας σπεύδει να προσυπογράψει τη σχετική Συνθήκη, έχοντας υποτιμηθεί (ή και περιφρονηθεί) μια απλή πραγματικότητα. Οτι οι πολίτες της, σε μια τόσο μείζονος εθνικής σημασίας επιλογή, παραμένουν, όπως ακριβώς και το 1992, απληροφόρητοι για το πραγματικό περιεχόμενο τέτοιων κρίσιμων συμφωνιών. Και ότι, βέβαια, κάποιοι αρνούνται επίμονα να σεβαστούν το στοιχειώδες - και συνταγματικά προβλεπόμενο - δημοκρατικό τους δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους γι' αυτό το μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης, μέσω του εθνικού δημοψηφίσματος". Τα παραπάνω αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, η οποία με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ζητά να μην επικυρωθεί η Συνθήκη από το Κοινοβούλιο και να γίνει δημοψήφισμα. "Να μην αποτελέσει υπόθεση μόνο των 300 της Βουλής, σαν να επρόκειτο για ένα απλό νομοσχέδιο. Δεν έχουν, άλλωστε, τη λαϊκή εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Με την αναγγελία της πανεξόρμησης το δίμηνο Οκτώβρη - Νοέμβρη η Επιτροπή καλεί "κάθε μαζικό φορέα, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε πνευματικό άνθρωπο να προσυπογράψει την εύλογη και υπερώριμη δημοκρατική αξίωση για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ