Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μυστικότητα για την κατεδάφιση του "κράτους πρόνοιας"

Με πλήρη μυστικότητα καλύπτει η κυβέρνηση τη σχεδιαζόμενη διάλυση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας, μέσα από την κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων νομικών προσώπων, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη του Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και το οικονομικό επιτελείο, μετά το τέλος της οποίας κανείς από τους συμμετέχοντες δεν προέβη σε δηλώσεις.

Η μυστικότητα που τηρείται, προφανώς με άνωθεν εντολή, δεν είναι άσχετη τόσο με τις αναμενόμενες "εκ των ένδον" αντιδράσεις, όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατά χιλιάδες θα υποχρεωθούν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της για την "αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα", ωστόσο η κυβέρνηση απαξιώνει να ενημερώσει την ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές της οποίας έχουν ζητήσει να υπάρξει ενημέρωση για το πόρισμα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη δε συζητήθηκε το πόρισμα, αλλά προσδιορίστηκαν οι προτεραιότητες και οι γενικές κατευθύνσεις.

Ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Α. Λομβέρδος, επιχείρησε χτες να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στα ΝΠΔΔ, λέγοντας στο "Φλας" ότι "δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς, αλλά όλοι θα μεταταγούν". Πεισματικά όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι εργαζόμενοι θα μεταταγούν. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας "δεν είναι να κερδίσουμε χρήματα, αλλά να εξορθολογιστεί ο κρατικός μηχανισμός".

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση αποσκοπεί στην κατάργηση ή συγχώνευση 1.150 ΝΠΔΔ. Στο πλαίσιο αυτό, θα εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, θα γίνει συγχώνευση κατά ομάδες των 300 ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου τομέα, συγχώνευση των τριών φορέων των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ), μεταφορά στους δήμους των Λιμενικών Ταμείων, συγχώνευση των διοικήσεων των νοσοκομείων ανά περιφέρεια ή νομό, συγχώνευση - κατά ομάδες και περιοχή - των 126 Εταιριών Προστασίας Αποφυλακιζομένων και Ανηλίκων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ