Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Συναποφάσισαν να επιβάλουν το "λιγότερο κράτος"

Οριστικοποιήθηκε χτες - σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη - το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής για "λιγότερο κράτος", που θα επιχειρήσει να επιβάλει η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ στα επόμενα χρόνια, μέσα από μαζικές ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), το κλείσιμο μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση ή συγχώνευση μιας σειράς Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για την επιβολή του "λιγότερου κράτους", που αξιώνουν ο ΣΕΒ και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Δηλαδή πόσες και ποιες δημόσιες επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν και μέχρι πότε, ποιες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν κλπ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως "συμφωνήθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχει δύο σκέλη: την πολιτική στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και τα συμπεράσματα από την έκθεση της Επιτροπής για την κατάργηση - συγχώνευση δημοσίων φορέων".

Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ την επόμενη διετία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ "θα είναι πάρα πολύ συγκρατημένη", πράγμα που σημαίνει ότι στα τιμολόγια μιας σειράς ΔΕΚΟ θα υπάρξουν αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα εξαρτάται από την πορεία που θα σημειώνει κάθε φορά ο πληθωρισμός.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και η προώθηση του προγράμματος μετοχοποιήσεων μιας σειράς κερδοφόρων ΔΕΚΟ - δηλαδή της μερικής ιδιωτικοποίησης με την πώληση πακέτων μετοχών σε ιδιώτες - στην επόμενη διετία. Λεπτομέρειες για τις σχετικές αποφάσεις, αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, μετά από συνεννόηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τους συναρμόδιους υπουργούς. Πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές προσδοκίες, μέσα στο 1997 αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν μέσω της έκδοσης μετοχών στο Χρηματιστήριο, τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, και η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) η διαδικασία μετοχοποίησης της οποίας δεν αποκλείεται ωστόσο να ολοκληρωθεί στις αρχές του 1998.Επιπλέον, αναμένεται να δοθούν πακέτα μετοχών σε ιδιώτες, στην επόμενη διετία, του ΟΤΕ (προβλέπεται να δοθεί το υπόλοιπο μερίδιο μέχρι το 25% του μετοχικού κεφαλαίου), της ΔΕΗ, θυγατρικών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", του ΟΠΑΠ, του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), της ΕΥΔΑΠ κλπ.

Σύμφωνα με όσα διέρρεαν χτες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στη χτεσινή σύσκεψη ελήφθησαν και οι παρακάτω αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με την υλοποίηση του νόμου "για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ":

  • Απλοποιείται και διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η ευκολότερη πρόσβαση των ΔΕΚΟ στις αγορές κεφαλαίου.
  • Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα εξυγίανσης ζημιογόνων ΔΕΚΟ (Ν. 2414/96) μέσω της υποβολής επιχειρησιακών σχεδίων και των συμβολαίων διαχείρισης, τα οποία οι νέοι διευθύνοντες σύμβουλοι θα κληθούν να τα υποβάλουν μέχρι τέλους του έτους.
  • Καθίστανται αυστηρότεροι οι έλεγχοι προϋπολογισμών και προϋποθέσεων χορήγησης εγγυήσεων του δημοσίου.

Μελετάται επίσης η επανεξέταση της μερισματικής πολιτικής με απόδοση μερίσματος, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα συμψηφισμού αλληλόχρεων λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Στη χτεσινή πολύωρη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέμα την υλοποίηση της πολιτικής του "λιγότερου κράτους", μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος,Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης,ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού καθηγητής Τ. Γιαννίτσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για τιμολογιακή - μισθολογική πολιτική (2003-11-05 00:00:00.0)
Διάβασαν το μήνυμα των εκλογών όπως τους βολεύει (1998-10-13 00:00:00.0)
Τα πάντα στο βωμό του ξεπουλήματος (1998-05-14 00:00:00.0)
Ακόμα 12 ΔΕΚΟ στο σφυρί (1997-10-23 00:00:00.0)
Κυβερνητικός μπούσουλας η πολιτική λιτότητας (1997-10-10 00:00:00.0)
Διεργασίες για ακόμα πιο σκληρή λιτότητα (1997-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ