ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ
Στο δρόμο νέων αγώνων

Κοινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αθήνας

Σε νέο κύκλο αγώνων μπαίνουν οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι αυτόν το μήνα, με στόχο να κορυφωθούν με παναθηναϊκή συγκέντρωση μέσα στο Νοέμβρη. Σε αυτά τα πλαίσια, και με βάση σχετική απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στην τελευταία γενική συνέλευση που έγινε στη Θεσσαλονίκη κάτω από την πίεση των εξοντωτικών προβλημάτων και των αγωνιστικών δυνάμεων της ΔΗΚΕΒΕ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα σύσκεψη - συζήτηση με τη συμμετοχή των μελών της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αθήνας (ΟΕΒΕΑ) στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο Ομοσπονδιών, υπεύθυνες για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά δεν είναι άλλες από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Χιλιάδες μικρομάγαζα οδηγούνται καθημερινά στον αφανισμό, εξαιτίας της ασύδοτης εξάπλωσης των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, που έχουν επιβάλει το νόμο της ζούγκλας στην αγορά. Την ίδια στιγμή, πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και βιοτέχνες που έχασαν μεγάλα ποσά για την οικονομική τους αντοχή από μεγάλα καταστήματα, των οποίων ήταν προμηθευτές και σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας - όχι όμως και οι ιδιοκτήτες τους - ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι πετάχτηκαν ή πετάγονται στο δρόμο, όπως αυτές τις μέρες γίνεται με το ΜΙΝΙΟΝ. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, υπογραμμίζει η ΟΒΣΑ και η ΟΕΒΕΑ τα προβλήματα των εργαζομένων και των ΕΒΕ είναι κοινά, γι' αυτό κοινοί πρέπει να είναι και οι αγώνες τους.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Αντίσταση στη φίμωση της διαφορετικής άποψης

Παρέμβαση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων για το ΠΔ που καθορίζει την εκλογική διαδικασία στα επιμελητήρια

Την προσπάθεια φίμωσης των διαφορετικών απόψεων μέσα στα επιμελητήρια, όπως αποτυπώνεται στο Προεδρικό Διάταγμα 193/97, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ΠΔ με το οποίο καθορίζεται η εκλογική διαδικασία στα επιμελητήρια, βάσει του σχετικού νόμου (ν. 2081/92) με το οποίο προβλέπεται ότι για να συμμετέχει ένας συνδυασμός στις επιμελητηριακές εκλογές, θα πρέπει να συμπληρώνει ψηφοδέλτια με τουλάχιστον πέντε υποψηφίους για κάθε τμήμα του επιμελητηρίου.

Οπως υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) επιμένουν στην πιστή εφαρμογή της εν λόγω παραγράφου παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη δημοκρατική διαδικασία της εκπροσώπησης στα επιμελητήρια. Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι "οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι και από τη μεριά του υπουργείου, αλλά και από ορισμένες δυνάμεις στα επιμελητήρια υπάρχει η επιδίωξη να εμποδιστεί η ελεύθερη έκφραση των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, να περιοριστούν ασφυκτικά τα περιθώρια επιλογής τους για τις διοικήσεις των επιμελητηρίων, αν είναι δυνατό να επιβληθεί το ένα και μοναδικό, το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ολοι αυτοί επιδιώκουν να επιβάλουν τη σιωπή του νεκροταφείου, να μην ακούγεται καμία διαφορετική άποψη επί της ουσίας των προβλημάτων των ΕΒΕ και η μόνη διαφορά να είναι στο ποιος θα κάνει καλύτερες και περισσότερες μπίζνες στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής".

"Οσοι διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική", καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, "οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα. Να απαιτήσουν από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Τέτοιες ρυθμίσεις δε πρέπει να περάσουν".

Και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) με τη σειρά της καταγγέλλει την προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης, καταργώντας στην πράξη την πολυφωνία και τη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στα μεικτά επιμελητήρια και καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τη συγκεκριμένη αντιδημοκρατική διάταξη.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ζητά αυστηρό πλαίσιο για εκπτώσεις - προσφορές

Τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις εκπτώσεις ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή τα προβλήματα που για άλλη μια φορά αντιμετώπισε ο εμπορικός κόσμος από τις τακτικές κάποιων μεγαλοκαταστημάτων και κατά τις τελευταίες θερινές εκπτώσεις που εκφυλίζουν το θεσμό σε βάρος της πλειοψηφίας των εμπόρων. Συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ ζητά:

  • Περιορισμό των περιόδων τακτικών εκπτώσεων σε συνολικά ένα μήνα για κάθε περίοδο.
  • Περιορισμό των προφορών σε τέσσερις μέρες το μήνα για κάθε επιχείρηση.
  • Αποκλεισμό διενέργειας προσφορών ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά τις τακτικές εκπτώσεις.
  • Θέσπιση ειδικών διατάξεων για τα πολυκαταστήματα και την προστασία του κοινωνικού ιστού της κάθε περιοχής.
  • Ενεργότερη συμμετοχή της πολιτείας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στον έλεγχο της καλής τήρησης του θεσμού και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
  • Ενταξη της παράνομης διενέργειας προσφορών και της πώλησης κάτω του κόστους στη νομοθεσία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Ημερίδα για το "Ημερολογιακό Πρόβλημα 2000", με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των τραπεζών ως προς την αντιμετώπισή του, θα διοργανώσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας για την "Information Technology Association of America". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Οκτώβρη 1997, στο ξενοδοχείο "Χίλτον" Αθηνών.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: Σειρά ετήσιων διαλέξεων προς τιμήν του καθηγητή Ξεν. Ζολώτα, ο οποίος διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επί μακρά σειρά ετών, αποφάσισε το γενικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας μετά από πρόταση της διοίκησης. Οπως ανακοινώθηκε χτες, τη σειρά διαλέξεων θα εγκαινιάσει ο καθηγητής Hans Tietmeyer, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: "Η ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση και οι συνέπειές της για το διεθνές νομισματικό σύστημα". Οι διαλέξεις θα καλύπτουν κρίσιμα θέματα οικονομικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στη νομισματική πολιτική και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

ΣΥΜΠΟΣΙΑ: Διήμερο συμπόσιο με θέμα "Οι Ελληνες επιχειρηματίες ανακαλύπτουν τη Λατινική Αμερική", διοργανώνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στις 7 και 8 Οκτώβρη 1997 στο ΕΒΕΑ. Την έναρξη των εργασιών του παραπάνω συμποσίου θα κηρύξει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς την Τρίτη 7 Οκτώβρη. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, στόχος του συνεδρίου, το οποίο οργανώνεται σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών της Λατινικής Αμερικής στην Αθήνα, είναι η ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις οικονομίες των εν λόγω κρατών, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να αναπτύξουν συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής αυτής.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Την πλήρωση 400 θέσεων για μόνιμο επιστημονικό προσωπικό στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος. Η πλήρωση των παραπάνω θέσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω της διενέργειας διαγωνισμού υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν κενά σε εφορίες, τελωνεία κλπ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Για τρόφιμα και ακρίβεια τα πρώτα παράπονα

Τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα, αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης" της αγοράς και της προσπάθειας "προσαρμογής" των τιμών στο χαμηλό εισόδημα των εργαζομένων, καθώς και η ακρίβεια συγκέντρωσαν τα περισσότερα παράπονα και καταγγελίες των καταναλωτών που κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το "μαύρο πίνακα" παραπόνων του ΙΝΚΑ για το διάστημα αυτό, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα συγκέντρωσαν 4.276 σε σύνολο 34.197 παραπόνων που έγιναν από καταναλωτές και 3.308 παράπονα αφορούσαν το κόστος ζωής. Ακολουθούν ο τουρισμός και η ψυχαγωγία, τα διαρκή προϊόντα, οι πωλήσεις από απόσταση, η ένδυση - υπόδηση, ενώ τα λιγότερα παράπονα φαίνεται ότι είχαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), για τα οποίακαταγράφηκαν 274 καταγγελίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ