Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Αντίσταση στη φίμωση της διαφορετικής άποψης

Παρέμβαση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων για το ΠΔ που καθορίζει την εκλογική διαδικασία στα επιμελητήρια

Την προσπάθεια φίμωσης των διαφορετικών απόψεων μέσα στα επιμελητήρια, όπως αποτυπώνεται στο Προεδρικό Διάταγμα 193/97, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ΠΔ με το οποίο καθορίζεται η εκλογική διαδικασία στα επιμελητήρια, βάσει του σχετικού νόμου (ν. 2081/92) με το οποίο προβλέπεται ότι για να συμμετέχει ένας συνδυασμός στις επιμελητηριακές εκλογές, θα πρέπει να συμπληρώνει ψηφοδέλτια με τουλάχιστον πέντε υποψηφίους για κάθε τμήμα του επιμελητηρίου.

Οπως υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) επιμένουν στην πιστή εφαρμογή της εν λόγω παραγράφου παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη δημοκρατική διαδικασία της εκπροσώπησης στα επιμελητήρια. Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι "οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι και από τη μεριά του υπουργείου, αλλά και από ορισμένες δυνάμεις στα επιμελητήρια υπάρχει η επιδίωξη να εμποδιστεί η ελεύθερη έκφραση των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, να περιοριστούν ασφυκτικά τα περιθώρια επιλογής τους για τις διοικήσεις των επιμελητηρίων, αν είναι δυνατό να επιβληθεί το ένα και μοναδικό, το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ολοι αυτοί επιδιώκουν να επιβάλουν τη σιωπή του νεκροταφείου, να μην ακούγεται καμία διαφορετική άποψη επί της ουσίας των προβλημάτων των ΕΒΕ και η μόνη διαφορά να είναι στο ποιος θα κάνει καλύτερες και περισσότερες μπίζνες στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής".

"Οσοι διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική", καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, "οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα. Να απαιτήσουν από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Τέτοιες ρυθμίσεις δε πρέπει να περάσουν".

Και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) με τη σειρά της καταγγέλλει την προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής άποψης, καταργώντας στην πράξη την πολυφωνία και τη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στα μεικτά επιμελητήρια και καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τη συγκεκριμένη αντιδημοκρατική διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ