Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
"Ναι" των εταίρων στην κυβέρνηση

Αποδεκτές γίνονται, από τους κυβερνητικούς εταίρους, οι "εκσυγχρονιστικές" απόψεις, που ταυτίζουν την ανάπτυξη με τα αντιλαϊκά μέτρα και την παραπέρα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου

Οι βασικοί κυβερνητικοί προσανατολισμοί για τα θέματα της ανάπτυξης και του δημόσιου τομέα γίνονται από τους εταίρους αποδεκτοί! Αυτό είναι το στίγμα που δίνει η κυβέρνηση μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το μέγεθος της απάτης που στήθηκε σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, όταν οι "εκσυγχρονιστές" αποφάσισαν να προωθήσουν τις νέες δέσμες των αντιλαϊκών μέτρων τους, μέσα από τα αποπροσανατολιστικά τρικ του δήθεν διαλόγου. Ενός διαλόγου, στον οποίο ο εκπρόσωπος κάθε φορέα μπορεί χωρίς καμιά επιφύλαξη να... συμφωνεί με τις κυβερνητικές θέσεις και να υπερθεματίζει για πιο αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.

Αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση δόθηκε στη δημοσιότητα μέρος της έκθεσης του προέδρου της επιτροπής και γενικού γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται τα "συμπεράσματα και οι προτάσεις", στις οποίες κατέληξαν οι διάφορες εργοδοτικές οργανώσεις και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συμμετέχουν στο "διάλογο". Από το κείμενο των συμπερασμάτων, καθώς και από την περιληπτική παρουσίαση των θέσεων των φορέων, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στα ζητήματα των δημοσίων επενδύσεων, των ΔΕΚΟ, της βιομηχανικής πολιτικής, του τραπεζικού συστήματος και των κινήτρων που θα δίνονται προς το μεγάλο κεφάλαιο η κυβέρνηση - άσχετα με τα όσα μπορεί κατόπιν εορτής να υποστηρίζει ο καθένας με προσωπικές του δηλώσεις - εξασφάλισε τη συναίνεση των εταίρων της. Βέβαια, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, στα πλαίσια της γενικής τους συμφωνίας, διατύπωσαν και ορισμένες θέσεις που έχουν σχέση με λεπτομέρειες δευτερεύουσας σημασίας και οι οποίες, αν όχι συμπληρώνουν το γενικό ζήτημα, διατυπώθηκαν απλά για να εκφωνηθούν ως αποχρώσεις.

Για το θέμα των δημοσίων επενδύσεων οι συμμετέχοντες στο "διάλογο" συμφώνησαν ότι καλώς γίνονται σε τομείς που κρίνονται απαραίτητοι για την ανάπτυξη της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συμφώνησαν σε όλο το πλαίσιο που η κυβέρνηση προτείνει για τις διαδικασίες παραπέρα αφαίρεσης από τις ΔΕΚΟ του κοινωνικού τους χαρακτήρα. Πάντως, η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα είναι από τα πράγματα ξεπερασμένη, μια και η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της για ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των ΔΕΚΟ, η οποία μπορεί να γίνεται με διάφορες μορφές. Αποδεκτές είναι και οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα κίνητρα που θα δίνονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες για επενδύσεις που προτίθενται να κάνουν. Λόγος γίνεται για το λεγόμενο"νέο αναπτυξιακό νόμο", τον οποίο, ας σημειωθεί, η κυβέρνηση καταρτίζει μετά από απαίτηση του ΣΕΒ στα πλαίσια των διεργασιών που γίνονται στους κόλπους των μεγαλοεπιχειρηματιών για το μοίρασμα των δημοσίων πόρων που δίνονται σε ιδιώτες.

Και η χτεσινή συνεδρίαση, μαζί με τα όσα δημοσιοποίησαν οι συμμετέχοντες, κάνουν φανερή την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει το κλίμα συναίνεσης και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από τις σαρωτικές αλλαγές που αναμένονται στα δικαιώματά τους. Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,σε μια προσπάθεια προφανώς να δικαιολογήσει την παρουσία του στο "διάλογο", αμέσως μετά, έκανε λόγο για ανάγκη έμφασης στο θέμα της ανάπτυξης και υποστήριξε ότι υπάρχουν απόψεις, στις οποίες δε συγκλίνουν οι "εταίροι". Είναι σαφές ότι πρόκειται για επιμέρους ζητήματα, αφού και ο ίδιος αμέσως μετά έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα επιχειρηθεί η τελική σύνθεση το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος είπε ότι δεν πρέπει να παίρνονται μονομερείς αποφάσεις από την κυβέρνηση και έθεσε το θέμα των προχτεσινών δηλώσεων Παπαντωνίου. Βέβαια, πήρε αμέσως την απάντηση που του έπρεπε από τον υφυπουργό εργασίας Χ. Πρωτόπαππα, ο οποίος δήλωσε ότι είναι "λογικό η κυβέρνηση να προετοιμάζει τις απόψεις της".

  • Χτες, εξάλλου, η κυβέρνηση σύνδεσε το θέμα της διαχείρισης των πόρων του ΛΑΕΚ με την πορεία του "κοινωνικού διαλόγου". Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, για να εφαρμοστεί η διάταξη που ορίζει ότι χρήματα του ΛΑΕΚ θα χρησιμοποιηθούν στην κατάρτιση αγροτών πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της επιτροπής διαχείρισης του λογαριασμού και του ΟΑΕΔ. Η επιστολή παραπέμπει και σε μελλοντική νομοθετική ρύθμιση για την οποία θα ληφθούν υπόψη τα πορίσματα του "διαλόγου"!Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι η ΓΣΕΕ καλύπτεται από το πολιτικό μέρος της επιστολής και αναμένει τη ρύθμιση!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε επιπλέον, σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ότι δε συζητά το θέμα έτσι όπως τίθεται από την κυβέρνηση και ότι οποιαδήποτε διευθέτηση μπορεί να συζητηθεί μόνο αν γίνει δεκτή η πρόταση για 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών.

αντιλπριν

είναι απόψεις των εταίρων είναι

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο "τραπέζι" η κατάργηση του 8ωρου (1997-09-25 00:00:00.0)
Στο απόσπασμα το οχτάωρο! (1997-09-24 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - ΣΕΒ σέρνουν το "διάλογο" (1997-05-28 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - ΣΕΒ σέρνουν το "διάλογο" (1997-05-28 00:00:00.0)
Ιδια πορεία στο ΙΝΕ (1997-05-17 00:00:00.0)
Εσείς κουβεντιάζετε, εμείς αποφασίζουμε... (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ