Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο απόσπασμα το οχτάωρο!

Εξάωρη έως δεκάωρη ημερήσια απασχόληση και 20 - 30% μερικώς απασχολούμενους σε κάθε επιχείρηση, προτείνει ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας

Δεκάωρη ή εξάωρη ημερήσια απασχόληση, τετραήμερα, δυνατότητα πρόσληψης 20 - 30% μερικώς απασχολούμενων από τις επιχειρήσεις (στο σύνολο του προσωπικού τους), μετατροπή θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας, χτες, σε συζήτηση που οργάνωσε ο ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας).

Θέμα της συζήτησης ήταν: "Κοινωνικός διάλογος, καταγραφή διαφορών και αναζήτηση συγκλίσεων" και συμμετείχαν ακόμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής και ο αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Δ. Χατζησωκράτης.

Ο υφυπουργός Εργασίας, "κατακεραυνώνοντας" το 8ωρο, υποστήριξε ότι, έτσι, οι εργαζόμενοι "θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο" και πρόβαλε "η μετατροπή μιας θέσης πλήρους απασχόλησης σε μερική να αφεθεί στους εργοδότες και τους εργαζόμενους", να αποτελεί δηλαδή αντικείμενο μεταξύ τους συμφωνίας και σύμβασης!

Πρόσθεσε επίσης ότι σκοπός του "κοινωνικού διαλόγου" είναι η "συνεργασία" των κοινωνικών εταίρων και ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, την ανεργία, τα εισοδηματικά. Για το τελευταίο επανέλαβε την πρόταση "πολιτικής συμφωνίας" για τις αυξήσεις τη διετία '98 - '99 με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης, επικαλούμενος τη νέα τεχνολογία, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν, πλέον, να ισχύουν οι εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, "απάντησε" στον υφυπουργό Εργασίας, λέγοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες στον "κοινωνικό διάλογο" πρέπει να συμφωνήσουν ότι στόχος είναι η προστασία της πλήρους απασχόλησης, με συμπληρωματικό το ρόλο της μερικής απασχόλησης. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αναρωτήθηκε, τι θα κέρδιζαν οι εργαζόμενοι, και αντιπαρέθεσε το αίτημα της ΓΣΕΕ για το 35ωρο, το οποίο δε γίνεται αποδεκτό από κυβέρνηση και βιομηχάνους. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη που αφορά τη διαχείριση του ΛΑΕΚ (Ειδικός Λογαριασμός για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση). Τα παραπάνω αποτελούν και θέση της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρός της, ωστόσο, απέφυγε να "σηκώσει τους τόνους" απέναντι στις εμπρηστικές προτάσεις του Χρ. Πρωτόπαππα. Επιπρόσθετα εξέφρασε την "αγωνία" του συνδικαλιστικού κινήματος για την επιτυχία του "κοινωνικού διαλόγου". Οσο για το ΛΑΕΚ, την κατάργηση της σχετικής διάταξης έθεσε χτες η "Αυτ. Παρέμβαση" ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία του "διαλόγου", και, απ' ό,τι φαίνεται, το αίτημά της βρίσκει... ανταπόκριση.

Ο Ν. Αναλυτής περιορίστηκε στην ανάλυση της παγκόσμιας οικονομίας και πρόβαλε ότι - υπό το βάρος της "ανταγωνιστικότητας" - όλες οι κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να υποστηρίζουν τον "κοινωνικό διάλογο", χωρίς να μένουν σε "συντεχνιακά συμφέροντα".

Ενθερμος υποστηρικτής του "κοινωνικού διαλόγου" παρουσιάστηκε και ο Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση της διάταξης για το ΛΑΕΚ και, "χλιαρά", την αναστολή διατάξεων του 2084.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ