Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΑΥΛΟΙ "S-300"
Ρωσικές "απαντήσεις"

Η Μόσχα διαβεβαιώνει πως η παραγγελία της κυπριακής κυβέρνησης θα εκτελεστεί κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτη την απειλή της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει την εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών και Κυπριακών υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, στην εφημερίδα "Μιλιέτ" και επισημαίνει ότι οι τουρκικές αντιδράσεις έδωσαν πολιτικό, σε μία υπόθεση εμπορικού, χαρακτήρα.

"Μας εκπλήσσει, η αντίδραση της Τουρκίας", συνεχίζει ο Ρώσος διπλωμάτης στον ανταποκριτή της εφημερίδας στη Μόσχα, Τζενκ Μπασλαμις, "δεν περιμέναμε ότι θα αντιδρούσε έτσι, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι αμυντικοί".

"Εμείς, θεωρούσαμε τη συμφωνία μόνο ως εμπορική συναλλαγή, οι πολιτικές διαστάσεις που έδωσε η Τουρκία αλλάζουν τα πράγματα", σημειώνει ο Ρώσος διπλωμάτης και επισημαίνει ότι "η ευθύνη γι' αυτό δεν είναι δική σας" (της Τουρκίας).

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατέστησε σαφή τη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στην ευλαβική τήρηση της Σύμβασης του Μοντρέ, για τη ναυσιπλοϊα στα Στενά και επισήμανε πολλές από τις αντιφάσεις των τουρκικών αντιδράσεων. "Η Ρωσία διαθέτει και λιμάνια, εκτός αυτών του Εύξεινου Πόντου και έχει πολλές δυνατότητες", είπε, και σημείωσε: "Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι πύραυλοι δε θα μεταφερθούν σιδηροδρομικώς".

"Πιστεύουμε ακόμη ότι η Τουρκία, θα συμπεριφερθεί υπεύθυνα", λέει ο Ρώσος διπλωμάτης και επισημαίνει ότι η συμφωνία που προβλέπει την παράδοση των πυραύλων μέσα στο επόμενο έτος, "δίνει αρκετό χρόνο στις πλευρές για την εξεύρεση σοβαρής λύσης του Κυπριακού".

"Συμμετείχα και στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο και μπορώ αν σας πω ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρξει πρόοδος", καταλήγει ο κ. Τσιζόφ.

"Αντιπύραυλοι"

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο άρχισε να εγκαθιστά βάσεις εκτόξευσης πυραύλων "T-122 Sakarya", γράφει η εφημερίδα "Μιλιέτ" και υποστηρίζει ότι στόχος της ανάπτυξης του "νέου" αυτού όπλου είναι η εξουδετέρωση των ρωσικών πυραύλων "S-300", που σχεδιάζει να τοποθετήσει η κυπριακή κυβέρνηση στην Κύπρο.

Οι βάσεις των πυραύλων "T-122 Sakarya" θα εγκατασταθούν στη Μάνισα και την κατεχόμενη Κύπρο, συνεχίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 30 χλμ και ισχύ να καταστρέψουν ολοσχερώς τους πυραύλους που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τους πυραύλους ως "εδάφους - αέρος", και υποστηρίζει ότι το επιτελείο "διατηρούσε γύρω από αυτούς τους πυραύλους μεγάλη μυστικότητα, για να μπορούν να πλήξουν αποτελεσματικά το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ